• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Μερίσματα, deals και αποτελέσματα θα δώσουν τον τόνο τον Μάιο, τι βλέπει η αγορά σε Ιντρακόμ και Attica

    Σωκράτης Κόκκαλης Ιντρακομ, Παναγιώτης Δικαίος, CEO Attica Group

    Σωκράτης Κόκκαλης Ιντρακόμ, Παναγιώτης Δικαίος, CEO Attica Group


    Αποτελέσματα και deals κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

    Πριν καν ολοκληρωθεί η εικόνα των αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2023, οι εισηγμένες, κυρίως από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση σπεύδουν να ανακοινώσουν αποτελέσματα ά 3μήνου.

    Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, που εξαρτάται κυρίως η τάση στην αγορά μας.

    Τόσο η Τράπεζα Πειραιώς (30/04) όσο και η Εθνική Τράπεζα (01/05) αναμένεται να δείξουν ένα ικανοποιητικό σετ κερδοφορίας στο οποίο τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η μικρή μείωση των εσόδων από τόκους και προμήθειες, η μικρή μονοψήφια αύξηση στο λειτουργικό κόστος και ο χαμηλός δείκτης πιστωτικών προβλέψεων.

    Πέρα από την κερδοφορία και την απόδοση των κεφαλαίων το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στο μέρισμα, την πιστωτική επέκταση και την εξέλιξη των καθυστερήσεων.

    Αποτελέσματα α’ τριμήνου περιμένουμε εκτός από τις εταιρίες Entersoft, Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (29/04), τη Mermeren Kombinat (30/04) αλλά και την επισκόπηση πωλήσεων α’ τριμήνου της Coca Cola HBC το πρωί της Μ. Τρίτης (30/04).

    Στο εξωτερικό ξεχωρίζει την Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου η ανακοίνωση της FED όχι τόσο για τα επιτόκια, αλλά για την προοπτική του πληθωρισμού μετά τα ιδιαίτερα ανθεκτικά μάκρο που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε.

    Σημαντικές ανακοινώσεις αναμένουμε και από το μέτωπο της απασχόλησης στις ΗΠΑ την προσεχή Μ. Παρασκευή (εκτ. 200Κ νέες θέσεις εργασίας) ενώ στην Ευρώπη την Μ. Τρίτη θα ανακοινωθεί ο ονομαστικός και δομικός πληθωρισμός για τον μήνα Απρίλιο καθώς και το ΑΕΠ του α’ τριμήνου.

    Στις κυριότερες δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα με κυριότερες αυτές των: 3M Coca Cola, McDonald’s, Starbucks, AMD, Amazon, Paypal (30/04), ADP, Estee LauderKraftMastercardPfizerQualcomm (01/05) και AmgenModernaAppleCoinbase, (02/05).

    Την ίδια ώρα, λίγο πριν τελειώσει το 4μηνο της αγοράς και η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων α’ 3μήνου, μία σειρά από κινήσεις εκ μέρους των εισηγμένων και των βασικών μετόχων δίνουν την εντύπωση ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο.

    Χθες πραγματοποιήθηκε placement (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες μέσω της Euroxx Χρηματιστηριακή) για 5 εκατ. μετοχές ή κοντά στο 13 – 14% στην AustriaCard του κ. Νίκου Λύκου.

    Η τιμή της συναλλαγής έγινε στα 6 ευρώ και το ποσοστό του επιχειρηματία μειώθηκε στο 63 – 64% από 77% που ήταν μέχρι χθες, ανοίγοντας τον δρόμο για την είσοδο εγχώριων, αλλά και ξένων θεσμικών επενδυτών (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συμμετείχαν οι ίδιοι ξένοι που απέκτησαν θέση και στο πρόσφατο placement των ΕΛΠΕ).

    H κεφαλαιοποίηση της AustriaCard διαμορφώνεται στα επίπεδα των 238,1 εκατ. ευρώ με την μετοχή να έχει φτάσει να διαπραγματεύεται ακόμα και στα 5,60 ευρώ με υψηλό 52 εβδομάδων στην περιοχή των 15,40 ευρώ.

    Την ίδια στιγμή διαβάζοντας την οικονομική έκθεση της Ιντερτέκ, διαπιστώνει κανείς ότι εις εκ των βασικών μετόχων, η CD Media του κ. Σπύρου Γιαμά αύξησε τη θέση του, οριακά μεν, αλλά την μεγάλωσε δε, σε 29,61% από 29,36%, με πωλητή, όπως προκύπτει από σχετικό πίνακα την TRAL που από 5,56%, μείωσε σε 5,012%.

    Κατά το παρελθόν, ο κ. Γιαμάς δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να απευθύνει δημόσια πρόταση, ενώ ο κ. Κ. Αμοιρίδης εμφανίζεται με ποσοστό λίγο πάνω από 28%.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γιαμάς θέλει να αποκτήσει το ποσοστό του κ. Αμοιρίδη, αλλά σε τιμή χαμηλότερη από την τρέχουσα, καθιστώντας την Ιντερτέκ όχημα για να μπει στο Χρηματιστήριο.

    Eπίσης μεγάλη είναι η κινητικότητα στην Attica Group, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Strix Holdings, η οποία, ως γνωστό αποτελεί εταιρεία που συνδέεται με την Τράπεζα Πειραιώς, σκοπεύει να προβεί σε placement για τη μείωση της συμμετοχής της.

    Κάποιες άλλες πληροφορίες ωστόσο, αναφέρουν ότι υπάρχουν ήδη συζητήσεις σε προχωρημένο στάδιο για την πώληση ποσοστού της τάξεως σε επιχειρηματία – ιδιοκτήτη αεροπορικής εταιρείας.

    Ήδη προ ημερών ο όμιλος ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την επέκτασή του στον ξενοδοχειακό κλάδο αποκτώντας δεύτερο κατά σειρά ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Νάξο.

    Ειδικότερα, η Attica Group μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Attica Blue Hospitality, εξαγόρασε το 100% των μετοχών της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ξενοδοχείου Galaxy Hotel, όμορου του Νaxos Resort Beach Hotel, που βρίσκεται στην παραλία του Αγίου Γεωργίου.

    Το ύψος της επένδυσης ανήλθε σε €14 εκατ. και χρηματοδοτήθηκε με ίδια κεφάλαια.

    Την ίδια ώρα τέλος, έκπληξη από την Ιντρακόμ, τόσο με τη διανομή μερίσματος, όσο και με την επιστροφή κεφαλαίου με συνθήκες εξπρές, αφού στις 29/5 αναμένεται απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

    Διαβάστε επίσης:

    Eurobank Equities: Αγοράστε όλες τις τράπεζες – Νέοι υψηλότεροι στόχοι τιμών

    Ebury: Η στερλίνα σε άνοδο εν μέσω προοπτικών ανάπτυξης

    Οι συστάσεις των αναλυτών για Mytilineos, Jumbo, Πειραιώς, Quest Holdings, Σαράντης και ΕΧΑΕ



    ΣΧΟΛΙΑ