• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Καθαροί πωλητές οι ξένοι με εκροές 550,5 εκατ. ευρώ στο τελευταίο 5μηνο

    πίνακας με μετοχές μετά από ημέρα με μεγάλες απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών


    Καθαροί πωλητές και τον Αύγουστο, για πέμπτο μήνα στη σειρά, παρέμειναν οι ξένοι «παίκτες» στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Το οποίο πλέον φαινόμενα κόπωσης και κορεσμού, που αποτυπώνονται ευδιάκριτα με την αποψίλωση τιμών και αποδόσεων.

    Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία (Axia Numbers) οι καταγεγραμμένοι ως αλλοδαποί επενδυτές με βάση τη φορολογική τους έδρα, προχώρησαν τον Αύγουστο σε εκροές της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ. Ποσό που προκύπτει αν από τη συνολική αξία των πωλήσεών τους, αφαιρεθεί εκείνη των αγορών που έγιναν στη διάρκεια του μήνα.

    Το «κοντέρ» των πωλήσεων ελληνικών μετοχών από ξένα χαρτοφυλάκια ανεβαίνει στα 550,5 εκατ. ευρώ, αν ληφθεί υπόψη η ίδια πρακτική που ακολούθησαν και στους τέσσερις προηγούμενους μήνες.

    Κατ’ ουσίαν δηλαδή οι ξένοι τοποθέτησαν φρέσκο χρήμα στην ελληνική αγορά μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2023, όπου και οι καθαρές αγορές τους είχαν φτάσει αθροιστικά στα 267 εκατ. ευρώ. Από τον Απρίλιο όμως και μετά η στάση τους άλλαξε. Τουλάχιστον ως γενική εικόνα, διότι μέσα από το σύνολο των αλλοδαπών επενδυτών που δραστηριοποιούνται στο χρηματιστήριο της Αθήνας, δεν είναι όλοι πωλητές. Υπάρχουν και αρκετοί οι οποίοι βγαίνουν αγοραστές.

    Όπως και να ‘χει το ουσιώδες είναι ότι καθαρές πωλήσεις των ξένων απορροφώνται από το ελληνικό στοιχείο. Το οποίο στη διάρκεια του Αυγούστου έκανε 80 εκατ. ευρώ καθαρές αγορές, ενώ από την αρχή του έτους τα ελληνικά χαρτοφυλάκια έχουν κάνει καθαρές τοποθετήσεις ύψους 272 εκατ. ευρώ. Με…εμπροσθοφυλακή τις μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης τα πιστωτικά και τα λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στα οποία συγκαταλέγονται και οι χρηματιστηριακές εταιρείες.

    Τα στοιχεία αυτά ,αν μη τι άλλο, έρχονται να αποδομήσουν την καλλιεργούμενη αίσθηση περί εισροής πακτωλού κεφαλαίων από το εξωτερικό, που με τη σειρά τους δίνουν… αέρα στις τιμές των μετοχών. Σαφώς και τοποθετούνται κεφάλαια από την πλευρά των διεθνών funds, αλλά στο σύνολο των αλλοδαπών επενδυτών οι πωλητές είναι εκείνοι που έχουν το πάνω χέρι στις συναλλαγές. Ενώ από τους ξένους «παίκτες» δεν λείπουν κι αυτοί που έχουν εναλλασσόμενες θέσεις (από αγοραστές σε πωλητές και αντίστροφα) κυνηγώντας τις αποδόσεις από τις βραχυπρόθεσμες μεταβολές των τιμών.

    Επιστρέφει ο επενδυτικός προβληματισμός

    Ο επενδυτικός προβληματισμός δείχνει να έχει επιστρέψει στην Ελληνική αγορά, αλλά αν συμβαίνει δικαίως ή αδίκως θα φανεί από τη συνέχεια . Η ολοκλήρωση τις χθεσινής «κόκκινης» συνεδρίασης βρήκε το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 2,04% και να κλείνει στις 1.247,51 μονάδες. Έχοντας διορθώσει κατά 7,7% από το ενδοσυνεδριακό υψηλό της 27ης Ιουλίου (1.351,68 μονάδες). Ακόμη κι έτσι όμως ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου διατηρεί σημαντικά κέρδη (34,17%) από την αρχή του έτους, ενώ πλειάδα εταιρειών έχει μπροστά της αναπτυξιακή δυναμική.

    Σε κάθε περίπτωση η συμπεριφορά των ξένων διαχειριστών χαρτοφυλακίων έχει κομβική σημασία για τα επόμενα βήματα της χρηματιστηριακής αγοράς.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια του Αυγούστου το 62,3 των συναλλαγών έγινε από ξένους. Οι οποίοι μέσα στον μήνα πούλησαν ελληνικές μετοχές αξίας 1,46 δισ. ευρώ, ενώ από την άλλη πλευρά έκαναν αγορές αξίας 1,38 δισ..

    Σε σχέση με τον Ιούλιο οι πωλήσεις των ξένων ενισχύθηκαν κατά 35,7%, ενώ οι αγορές αυξήθηκαν κατά 42,2%.

    Στην αντίπερα όχθη το ελληνικό στοιχείο έκανε αγορές ύψους 898 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των πωλήσεών του κινήθηκε στην περιοχή των 819 εκατ. ευρώ.

    Σχεδόν οι μισές από τις αγορές (446 εκατ. ευρώ) έγιναν από ιδιώτες Έλληνες επενδυτές. Μάλιστα οι τοποθετήσεις από το retail ήταν κατά 32 εκατ. ευρώ περισσότερες σε σχέση με πωλήσεις τους, γεγονός που καταδεικνύει το φρέσκο χρήμα που τοποθέτησαν. Μαζί με τους ιδιώτες καθαρές τοποθετήσεις έγιναν από εγχώριες εταιρείες, αλλά και ελληνικά θεσμικά χαρτοφυλάκια. Χωρίς να αποτρέψουν τη (μικρή) κάμψη των τιμών τον Αύγουστο, που με όρους Γενικού Δείκτη ήταν 1,72%.

    Σε ό,τι αφορά τους ξένους, οι μεγαλύτερες καθαρές πωλήσεις τον Αύγουστο ήρθαν κατά σειρά από Γαλλία (32,9 εκατ. ευρώ), ΗΠΑ και Αγγλία. Κόντρα στο ρεύμα πήγε η Ιρλανδία με καθαρές εισροές 33,1 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Fitch στο mononews: Τώρα είναι ώρα για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις

    Morgan Stanley: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές και την Ελλάδα

    Αναμένοντας τον χρησμό της DBRS…

     



    ΣΧΟΛΙΑ