• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Οι παράπλευρες απώλειες από το αναμενόμενο book building της ΕΤΕ – Ποιοι «πληρώνουν» τη στάση Ξηρουχάκη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς-Γιάννης Βαρδινογιάννης-Αναστάσιος Δαυιδ-Μιχάλης Τζαμάζ-Γιαν Κάρας

    Παύλος Μυλωνάς-Γιάννης Βαρδινογιάννης-Αναστάσιος Δαυιδ-Μιχάλης Τζαμάζ-Γιαν Κάρας


    Σε φάση διόρθωσης επέστρεψε η αγορά μετά από τέσσερις εβδομάδες ανόδου.

    Ενώ το κλίμα στο εξωτερικό φαίνεται ότι βαίνει προς ομαλοποίηση, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί στα επίπεδα των 80 δολαρίων το βαρέλι, οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα και κυρίως το Ελληνικό, υποχωρεί στα επίπεδα του 3,9% έναντι 4,55% του Ιταλικού, στο χρηματιστήριο οι πωλητές εμπόδισαν κάθε απόπειρα της αγοράς να διασπάσει στις 1.230, μέτωπο που αν «έπεφτε» θα έφερνε την αγορά πάνω από την κρίσιμη αντίσταση των 1260 μονάδων.

    Περιοχή που με ένα ήρεμο σχετικά κλίμα διεθνώς, θα άνοιγε τον δρόμο για την επιστροφή στις 1.320 μονάδες.

    Το πόσο κοντά είναι η ευόδωση του σχεδιασμού αυτού εξαρτάται, τουλάχιστον ως προς τη χώρα μας από:

    α) τα εταιρικά αποτελέσματα γ’ 3μήνου και

    β) από το χρόνο πραγματοποίησης του  book building της Εθνικής.

    Η ισχυρή κερδοφορία της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,71% 11,16 και κυρίως η προοπτική ότι για φέτος θα βγάλει EBITDA 1,5 δις. ευρώ, ήταν ο μοχλός για την επιστροφή της Επιχείρησης πάνω από τα 10 ευρώ, σημειώνουν οι αναλυτές.

    Το ίδιο ισχύει και για την Τιτάν TITC -1,51% 29,30, με επιστροφή πάνω από τα 19 ευρώ.

    Από εκεί και πέρα, η αναμονή για το  book building της ΕΤΕ και κυρίως οι ελεγκτέες επιλογές της διοίκησης του ΤΧΣ που από τον Αύγουστο έχουν καταστήσει όμηρο τη χρηματιστηριακή αγορά, έχει και τις παράπλευρες απώλειες στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

    Μία σειρά από δεικτοβαρείς μετοχές, την εβδομάδα που μας πέρασε χρηματιστηριακά, βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών.

    Χρηματιστές τονίζουν στο mononews.gr ότι οι απώλειες που έγραψαν στο ταμπλό, σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την κατοχύρωση ρευστότητας ενόψει της δημόσιας εγγραφής και του  placement της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 3,31% 7,81  που θα πραγματοποιήσει το ΤΧΣ.

    Εκτός απροόπτου, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από τη στιγμή που θα γίνει δημόσια εγγραφή για κάποιο ποσοστό, πιθανώς 5%, το οποίο θα αφορά στους Έλληνες επενδυτές.

    Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία θα πρέπει να τρέξει νωρίς, εφόσον η έγκριση γίνει στις αρχές της εβδομάδας που έρχεται, δηλαδή να ανοίξει το βιβλίο προσφορών ταυτόχρονα με την έναρξη της δημόσιας εγγραφής στην Ελλάδα.

    Κι αυτό, θα μπορούσε να γίνει την επόμενη Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου.

    Ο χρόνος μετράει αντίστροφα κι αυτό διότι στην έδρα κρίσιμων επενδυτών για την κάλυψη της ΕΤΕ ΕΤΕ 3,31% 7,81 , όπως η Νέα Υόρκη, την εβδομάδα 19-25 Νοεμβρίου υπάρχει μια σειρά από γιορτές και αργίες, όπως η Μέρα των Ευχαριστιών, στις 23/11, ενώ σταδιακά το επενδυτικό ενδιαφέρον θα αρχίσει να εξασθενεί, όσο πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    Με δεδομένο αυτό, την τελευταία εβδομάδα, η αγορά βίωσε παράπλευρες απώλειες εξαιτίας της αναμονής και ομηρίας (;) εκ μέρους του ΤΧΣ και της διοίκησής του υπό τον κ. Ηλία Ξηρουχάκη.

    Η Μότορ Όιλ ΜΟΗ 0,22% 27,22 μετράει τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και σωρευτικές απώλειες μεγαλύτερες του 8%.

    Σχεδόν 35 η πτώση για την μετοχή της Coca Cola ΕΕΕ 1,45% 30,80 , 8,5% για τον ΟΤΕ ΟΤΕ -1,54% 14,06 (θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μετοχή επιβαρύνθηκε και από τα  in line αποτελέσματα 9μήνου), 4,63% η πτώση για τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,70% 15,50 και περί το 2,9% για τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0% 38,20 .

    Διαβάστε επίσης

    Motor Oil: Βουτιά πάνω από 8% σε τέσσερις συνεδριάσεις- Τι συμβαίνει, τι ακούγεται στην αγορά

    NBG Securities για ΟΤΕ: Οι δύσκολες συνθήκες στη Ρουμανία θα συνεχιστούν – Τιμής στόχος τα 18,80 ευρώ

    J.P. Morgan & Eurobank Equities για ΔΕΗ: Κορυφαία επιλογή από το ΧΑ – Συστάσεις αγοράς και υψηλές τιμές στόχο



    ΣΧΟΛΙΑ