• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Οι «ουρές» πωλητών που έμειναν στις τράπεζες

    Πίνακας με μετοχές που υποχωρούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Ουρές πωλήσεων και μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητες, ξέμειναν στις τράπεζες από την Παρασκευή.

    Με δεδομένο ότι η Wall είχε ημιαργία την ίδια μέρα, οι επαγγελματίες της αγοράς κρίνουν ότι ενδεχομένως μέρος αυτών των εντολών να περάσει στις αγορές ειδικά όταν η πτώση ήταν τόσο σφοδρή.

    Πάνω από 228 χιλιάδες κομμάτια έμειναν στο τέλος χωρίς αγοραστή στην Alpha, 55.747 στην Εθνική, 75.255 στην Eurobank και 43.766 στην Πειραιώς.

    Ίδια η τάση και στη ΔΕΗ, που, επίσης, ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής, όπου στο κλείσιμο υπήρξε ουρά πωλητών με 44 χιλιάδες κομμάτια.

    Η τεχνική κατάσταση στην αγορά θεωρείται πολύ κρίσιμη, ειδικά σε τούτη τη συγκυρία, λίγο πριν από το τέλος του χρόνου, όπου υπήρχαν ελπίδες για αφετηρία το 2022 από καλύτερα επίπεδα και αποτιμήσεις.

    Πλέον, η διάσπαση των 850 μονάδων αποτελεί το επόμενο στοίχημα, δίνοντας πλέον μία ειρωνική προσέγγιση στην εικόνα της αγοράς. Κι αυτό διότι την περασμένη εβδομάδα, οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά συζητούσαν για το θετικό  momentum και την προσέγγιση των 1.000 μονάδων μέχρι τέλος του χρόνου.

    Η διάσπαση των 850 μονάδων ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την επιστροφή στις 830 μονάδες, σπάζοντας κάθε στήριξη, απομακρύνοντας τον δείκτη και τις προοπτικές επαναπροσέγγισης των 900 μονάδων.

    Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές γνωρίζουν ότι η τάση πλέον γίνεται πτωτική και τα περιθώρια αντίδρασης σε μία αγορά που δεν συγκινείται καν από τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών που συμμετέχουν σε αυτή, αρχίζουν να εκλείπουν.

    Πάντως, όσα περιθώρια ελπίδας υπάρχουν παραπέμπουν σε γρήγορες επιστροφές της αγοράς, όποτε βρέθηκε στην περιοχή κάτω των 850 μονάδων, όπως έγινε τον Σεπτέμβριο ή τον περασμένο Ιούλιο.

    Για να συμβεί κάτι τέτοιο όμως, θα πρέπει οι αγορές να καθησυχάσουν, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς. Κι αυτό θα γίνει μόνο αν η νέα μετάλλαξη κάμπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

    Απάντηση, σύμφωνα με τον ξένο Τύπο που δεν πρόκειται να δοθεί άμεσα, αλλά θα αιωρείται για το επόμενο 10ήμερο, παρά τη διαβεβαίωση της Pfizer ότι μπορεί να δημιουργήσει εμβόλιο σε 100 μέρες και για την προερχόμενη από την Αφρική νέα μετάλλαξη.

    Μέχρι τότε όμως, οι χώρες, η μία μετά την άλλη θα κλείνουν, όπως έγινε με την Αυστρία, τη Σλοβακία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και προεξοφλείται ότι θα συμβεί στη Γερμανία και τη Γαλλία.

    Διαβάστε επίσης

    Τράπεζες: Έρχονται νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου για 3.000 εργαζόμενους το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ