• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Οι δύο λόγοι που ο δείκτης έκλεισε σε υψηλά 8 μηνών – Τα «χαρτιά» που κάνουν την έκπληξη


    Τα καλύτερα αποτελέσματα από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανακοινώνουν οι εισηγμένες, με εξαίρεση ακραίες περιπτώσεις που χτύπησε η πανδημία, όπως η Aegean, σε συνδυασμό με το widow dressing που κάνουν οι ξένοι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων τους λίγο πριν από το κλείσιμο της χρονιάς, κάνουν τη διαφορά. Και το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο.

    Όταν μέσα στη καρδιά της πανδημίας, το Jumbo με τα καταστήματα κλειστά και το lockdown να συνεχίζεται στην Ελλάδα μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου, κάνει επιστροφή κεφαλαίου, δεν μπορείς να πεις ότι δεν συμβαίνει τίποτα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Και όταν εισηγμένες, όπως η Quest ανακοινώνουν αποτελέσματα καλύτερα από τις προβλέψεις, τα αποτελέσματα εισηγμένων λιανικής, όπως του Φουρλή δείχνουν αντοχή (μετά τις συμφωνίες εξυπηρέτησης από τους βασικούς προμηθευτές, όπως το ΙΚΕΑ ή η adidas), οι επενδυτές δεν έχουν λόγο να μην εμπιστευτούν το Χ.Α. Το ίδιο ισχύει και για εισηγμένες μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, όπως το Κρι Κρι. Η αρχή έγινε με τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα 9μήνου από Μυτιληναίο, Τιτάν, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Πλαστικά Θράκης. Πρόκειται για εικόνα που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει κάτι από καραντίνα…

    Στο πλαίσιο αυτό η αντίδραση του δείκτη με κέρδη 3,08%, στις 726 μονάδες, κλείνοντας σε νέα υψηλά εννεαμήνου ήταν αναμενόμενη ως εξέλιξη. Με τις συναλλαγές στα 81,67 εκατ. ευρώ, σχεδόν 20 εκατ. ευρώ πάνω από χθες, είναι ενδεικτικό της προσοχής που δείχνουν οι επενδυτές στην αναδυόμενη αγορά του Χ.Α.

    Στην πρώτη γραμμή πάντως, βρίσκονται οι τράπεζες. Κέρδη 5,47% για τον κλάδο στις 690 μονάδες, επίπεδα που συνιστούν υψηλά 5μήνου. Κέρδη 5,4% για την Alpha, 4,90% για την Πειραιώς και άνω του 2% για την ΕΤΕ και την Eurobank.

    Ισχυρό το ενδιαφέρον για τον κλάδο της ενέργειας, που αναμένεται να ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης. Κέρδη πάνω από 4% για την ΔΕΗ που τερμάτισε σε νέα πολυετή υψηλά, στα 6,50 ευρώ, πάνω από 3,6% η άνοδος για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 13,02 ευρώ, 5,87% για την ΜΟΗ, στα 11,19 ευρώ που ευνοείται όπως φαίνεται από την έξοδό της από τους δείκτες της Morgan Stanley και 3,45 η άνοδος για την μετοχή των ΕΛΠΕ, στα 5,48 ευρώ. Κέρδη πάνω από 2,55 επίσης για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, που επέστρεψε πάνω από το 1,5 ευρώ εν αναμονή μετοχικών ανακατατάξεων, ΕΧΑΕ στα 3,26 ευρώ, Jumbo, στα 14,90 ευρώ και ΟΠΑΠ στα 8,83 ευρώ.

    Υποτονικότερη η αντίδραση για τον Μυτιληναίο, στα 10,52 ευρώ, στα 13,44 ευρώ ενισχύθηκε ο ΟΤΕ και πολύ κοντά στα 4 ευρώ έφτασε η μετοχή της Aegean.

    Κέρδη 5,5% για τον Φουρλή και 4,83% για την ΕΚΤΕΡ, που φαίνεται να ευνοείται από τα οικιστικά προγράμματα ανάπτυξης του Recovery Fund.

    Κέρδη για 73 μετοχές και πτώση για 28.



    ΣΧΟΛΙΑ