• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Η ΔΕΗ σε υψηλά 7 ετών έδωσε τάση στο ταμπλό – Η αδυναμία των τραπεζών και η πτώση σε Ελλάκτωρ και Coca Cola

    Χρηματιστήριο: Πως “χάθηκε” εντολή πώλησης 350 χιλ. τεμαχίων στην Eurobank, focus σε ΟΠΑΠ και ΜΟΗ

    Χρηματιστήριο


    Με εξαίρεση τη μετοχή της ΔΕΗ, το υπόλοιπο ταμπλό δείχνει βαλτωμένο.

    Η αγορά συντηρείται πάνω  από τις 900 μονάδες, επίπεδα τα οποία αποτελούν ισχυρή αντίσταση, αλλά αυτό δεν φτάνει τη στιγμή που τα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκονται πάλι ένα βήμα πριν από τη διάσπαση νέων υψηλών.

    Εκείνο που μπορεί να επικαλεστεί κανείς για την κακοδαιμονία της αγοράς είναι ότι α) παραμένει στη ζώνη των αναδυόμενων αγορών και αποτελεί μέρος μιας οικονομίας που έχει προοπτικές, αλλά δεν έχει επενδυτική βαθμίδα. β) Ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών τα κέρδη του 2021 έχουν προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό κι έχουν ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις, εξέλιξη που καθιστά τις μετοχές στη δίκαιη αποτίμησή τους αν όχι τσιμπημένες. Για παράδειγμα, υπάρχουν χαρτιά, που μπορεί να εμφανίζουν ακόμα ελκυστική αποτίμηση, αλλά κινούνται σε ιστορικά υψηλά, εξέλιξη που καθιστά τους ξένους επιφυλακτικούς. γ) Πολλές μετοχές από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις που όμως, συνδέονται με ισχυρούς βασικούς μετόχους, όπως η Frigoglass, που εμφανίζει απόδοση 100% τον τελευταίο χρόνο, προβληματίζει τους επενδυτές για το κατά πόσο διαθέτει ρευστότητα! δ) Οι ξένοι παραμένουν επιφυλακτικοί, δεδομένων των εγγενών προβλημάτων της οικονομίας, με το χρέος να είναι το κυρίαρχο.

    Το μήνυμα που πέρασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ότι θα ξεκινήσει η αποπληρωμή των δανείων των μνημονίων, δείχνει μεν ότι η χώρα διατηρεί υψηλά αποθέματα, πάνω από 40 δις. Ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το χρέος της δεν είναι υψηλό, τη στιγμή μάλιστα που από το 2023 ευρώ η Ελλάδα επιστρέφει στη δημοσιονομική πειθαρχία, έστω κι αν αυτή θα αφορά σε πλεονάσματα αισθητά κάτω του 3%. Ο κρυφός πόθος του οικονομικού επιτελείου είναι περί το 1,8% ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα.

    Η μετοχή της ΔΕΗ βρέθηκε στο επίκεντρο και μάλιστα έκλεισε σε υψηλά επτά ετών, καθώς το τίμημα για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ ξεπέρασε τις προσδοκίες, 2,11 δις., με τελικό πλειοδότη την Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA).

    Η αγορά διατηρεί το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων παρά την αναθεώρηση του ΑΕΠ που ανακοίνωσε από την ΔΕΘ το προηγούμενο Σ/Κ ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε 5,9% από 3,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

    Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην τρέχουσα εβδομάδα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 17/9 καθώς θα λάβει χώρα η τριπλή λήξη παραγώγων  αλλά και το rebalancing από την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του Οίκου FTSE Russell με την κυριότερη αλλαγή της μετοχής της Πειραιώς η οποία εισέρχεται στους δείκτες FTSE All World και στον FTSE Global Emerging Europe Mid Cap, από τον Small Cap.

    Επίσης, την ίδια ημέρα το βράδυ η DBRS θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο.

    Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή 10/9, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒ+ από ΒΒ (αναβάθμιση κατά μια κλίμακα) ενώ είναι η τρίτη φορά εν μέσω πανδημικής κρίσης που ο οίκος δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, η οποία πλέον θέλει ακόμη μια αξιολόγηση για να «κατακτήσει» την επενδυτική βαθμίδα.

    Υψηλό ημέρας στα 10,84 ευρώ για την ΔΕΗ και κέρδη τελικά 6%, με το χαρτί στα 10,50 ευρώ και όγκο σχεδόν 1 εκατ. τεμαχίων. Από εκεί και πέρα το…  χάος. Ελαφριά αντίδραση στις τράπεζες, που προς το παρόν δεν έχουν πείσει την αγορά για την οικονομική τους ευρωστία, με την Πειραιώς να γράφει θετικό πρόσημο στο 1,39 ευρώ, την Eurobank στα 0,84 ευρώ, την Εθνική στα 2,53 και την Alpha στο 1,16 ευρώ.

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 905,37 μονάδες με κέρδη 0,47% και τζίρο 62,7 εκατ. ευρώ.

    Πτώση πάνω από 2% για την ΕΥΔΑΠ και την Ελλάκτωρ, αρνητικό πρόσημο για την ΕΧΑΕ στα 3,77 ευρώ, αλλά αντίδραση 1% για τον ΟΠΑΠ Πτώση λίγο πάνω από 1% για την Coca Cola.

    Την αγορά προβληματίζει σοβαρά το τι μέλλει γενέσθαι με το ενεργειακό κόστος και την αύξηση των ρύπων που ενδεχομένως επηρεάσει σοβαρά τα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου, αλλά και των άλλων εταιρικών περιόδων, αναφέρουν με νόημα χρηματιστές, προσπαθώντας να εξηγήσουν τη διστακτικότητα της αγοράς να κάνει το άλμα πάνω από τις 930 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Θέμα χρόνου η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του α’ μνημονίου και του ΔΝΤ

    ΔΕΗ: Διευκρινίσεις για τα μέτρα συγκράτησης των τιμών – Δείτε αναλυτικά

    Γερό «λίφτινγκ» στη φορολοταρία – Έπαθλα έως και 50.000 ευρώ το μήνα



    ΣΧΟΛΙΑ