• Οικονομία

    Θέμα χρόνου η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του α’ μνημονίου και του ΔΝΤ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις

    Σταίκούρας- Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις


    Αλλάζει άρδην ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ.

    Όπως τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη τύπου του οικονομικού επιτελείου για την εξειδίκευση των μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι:

    η τακτική πρόσβαση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου,

    η προετοιμασία για πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων που σύναψε η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης το 2010 και

    η περαιτέρω αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ.

    Πηγές του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του α’ μνημονίου, αλλά και του ΔΝΤ, που θεωρούνται ως τα «ακριβά» κομμάτια του ελληνικού χρέους, έχει τεθεί ήδη ως αίτημα στους θεσμούς και οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

    Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει είτε στο τέλος του 2021 είτε εντός του 2022.

    Σημειώνεται αμέσως μετά την επανέκδοση των ελληνικών ομολόγων 5ετούς και 30ετούς διάρκειας από το Υπουργείο Οικονομικών είχε αντλήσει 2,5 δις ευρώ, τα οποία προορίζονταν για την αποπληρωμή των ακριβών δανείων που έχει λάβει η χώρα μας.

    «Πράσινα» ομόλογα το β’ εξάμηνο του 2022

    Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε επίσης, ότι θα δημιουργηθεί το σχετικό πλαίσιο και θα προχωρήσει η έκδοση «πράσινων» ή «βιώσιμης ανάπτυξης» ομολόγων.

    «Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών επιδιώκεται η περαιτέρω ενδυνάμωση του κύρους και της αξιοπιστίας του Ελληνικού Δημοσίου, η επέκταση της επενδυτικής βάσης των ελληνικών ομολόγων, η βελτίωση του κόστους δανεισμού και η ενίσχυση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας.

    Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, η έκδοση «πράσινων» ομολόγων εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί το β’ εξάμηνο του 202, καθώς η χώρα μας θα πρέπει να έχει στα χέρια της ώριμα έργα για να αποκτήσει τη δυνατότητα εξόδου στις διεθνείς αγορές.

    Άλλωστε, για την έκδοση των συγκεκριμένων ομολόγων το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε επαφή με τον Οργανισμό Διαχείριση Δημοσίου Χρέους.

    Διαβάστε επίσης:

    Γερό «λίφτινγκ» στη φορολοταρία – Έπαθλα έως και 50.000 ευρώ το μήνα

    Η εξειδίκευση των μέτρων Μητσοτάκη από τον Χρήστο Σταϊκούρα

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξεκαθάρισε τα διλήμματα της κάλπης – Αυτοδυναμία ή διπλές εκλογές – Καμία συνεννόηση με ΣΥΡΙΖΑ



    ΣΧΟΛΙΑ