• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Γιατί έχει γίνει «ασανσέρ» η μετοχή της ΔΕΗ

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 900 μονάδες χωρίς τζίρο, με ΕΤΕ, Eurobank, OTE και ΟΠΑΠ


    Μία από τις χειρότερες επιδόσεις διεθνώς σημείωσε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον γενικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 0,95%, στις 635,86 μονάδες, και με τις συναλλαγές ιδιαίτερα υποτονικές, μόλις στα 43,4 εκατ. ευρώ.

    Το γεγονός ότι έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από ομολογιακές εκδόσεις, 500 εκατ. ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, 250 εκατ. ευρώ η Τιτάν, 320 εκατ. ευρώ η Lamda Development, έχει σαν αποτέλεσμα, υποστηρίζουν οι χρηματιστές, να μην παρατηρείται διάθεση για την έλευση φρέσκου χρήματος στο Χ.Α. Κι αυτό τη στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεωρεί προς τα κάτω, σε 5,8%, την ύφεση για φέτος, ενώ η Unicredit εκτιμά ότι η Ελλάδα θα συγκεντρώσει τα μισά έσοδα από τον τουρισμό φέτος, περί τα 7 με 8 δισ. ευρώ. Που σημαίνει ότι η χρονιά δεν θα είναι τελείως χαμένη.

    Από την άλλη, το θετικό άνοιγμα της Wall κατά 1,4% και το γύρισμα σε θετικό πρόσημο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τον Dax να ενισχύεται κατά 1,2% και τον Cac στο Παρίσι κατά 1%, δεν άγγιξαν καν την εγχώρια κεφαλαιαγορά η οποία α) έγραψε χαμηλό στα όρια των 630 μονάδων και β) καταγράφει απώλειες 30% από την αρχή του χρόνου.

    Ή οι επενδυτές δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης και άλλων think tanks για όσο το δυνατόν μικρότερες επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημία ή απλώς το Χ.Α. «δεν πουλάει». Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει στη Βουλή, αρχής γενομένης από σήμερα, σειρά νομοθετημάτων που αφορούν στην διαφάνεια και στην προσέλκυση επενδυτών. Μέχρι τότε όμως, θα… βράζουμε στο ζουμί μας.

    Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,25% 4,05 και ΔΕΗ κατέγραψαν απώλειες μεγαλύτερες από 3% και η ΔΕΗ τις περισσότερες, 3,76%, στα 3,33 ευρώ και με όγκο 882 χιλιάδων τεμαχίων. Σε κάθε περίπτωση, η μετοχή της επιχείρησης προβληματίζει. Πάνω από 2% οι πιέσεις σε Μότορ Όιλ ΜΟΗ 3,17% 27,38 και Εθνική και πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα σε Alpha, Αegean, Coca Cola, ΕΛΠΕ και Eurobank.

    Πιέσεις κάτω του 1% για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΤΕΝΕΡΓ -0,93% 18,13.

    Στον αντίποδα, «κράτησαν» Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Jumbo, Ελλάκτωρ, με  κέρδη 2,5% στα 1,05 ευρώ, και Βιοχάλκο.    



    ΣΧΟΛΙΑ