• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda, ΤΕΝΕΡΓ και ΕΤΕ κυριάρχησαν στο ταμπλό

    Χρηματιστήριο: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda, ΤΕΝΕΡΓ και ΕΤΕ κυριάρχησαν στο ταμπλό

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή) – Οδυσσέας Αθανασίου (Lamda Development) – Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράεζα)


    Τεχνικού χαρακτήρα η αντίδραση που βγήκε σήμερα στην αγορά, μία μέρα μετά το sell off, που πίεσε τον γενικό δείκτη κατά 3,88%. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε την Τρίτη στις 838,83 μονάδες και με κέρδη 0,68%, αλλά με ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο, 48 εκατ. ευρώ με μόλις 3 εκατ. ευρώ πακέτα (σε Lamda, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΕΤΕ, Epsilon Net).

    Η αντίδραση, η οποία δεν καθησύχασε τους επενδυτές, δεν ήταν η αναμενόμενη μετά τις χθεσινές πιέσεις. Ο χαμηλός τζίρος, πέρα από την εποχικότητα που προκαλεί ραστώνη, δείχνει ότι οι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο, καθώς α) η επιδημιολογική εικόνα της χώρας βαραίνει από την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, β) σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος, κλείνουν προσωρινά, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, γ) οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν με βάση τις προσδοκίες και δ) εντείνονται οι ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση.

    Προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, διότι, ειδικά σε ότι αφορά στον τουρισμό, ο αρμόδιος υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη, ότι οι αφίξεις είναι αυξημένες 40% σε σχέση με πέρυσι.

    Σε κάθε περίπτωση το κλίμα στις αγορές είναι επιφυλακτικό, αν και σημαντικές ειδήσεις, όπως η αύξηση κερδοφορίας πάνω από 60% για την UBS, δείχνουν ότι το κλίμα στις αγορές μπορεί να βελτιωθεί.

    Από εκεί και πέρα, η προσπάθεια από τον ΟΠΕΚ να ελεγχθούν οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, προκειμένου να καμφθούν οι πληθωριστικές πιέσεις από την κούρσα στη τιμή των πρώτων υλών, φαίνεται ότι πιάνει τόπο. Η τιμή του μαύρου χρυσού υποχωρεί στα 68 δολ. το βαρέλι από 80 τις περασμένες μέρες.
    Οι επενδυτές συνεχίζουν πάντως, να ψάχνουν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, καθώς η πανδημία καραδοκεί, βελτιώνοντας περισσότερο τις αποδόσεις ακόμα και των ελληνικών ομολόγων, με το 5ετές να έχει σταθερά αρνητική απόδοση.

    Κατά τα άλλα, ο τραπεζικός κλάδος επανήλθε πάνω από τις 500 μονάδες, με κέρδη 0,6%, με την ΕΤΕ να σημειώνει τα περισσότερα κέρδη, πάνω από 2,6%, στα 2,19 ευρώ, στο 1,32 ευρώ ισορρόπησε η Πειραιώς, απώλειες για την Eurobank, στα 0,75 και μικρά κέρδη για την Alpha, που την οδήγησαν στο 1,02 ευρώ.

    Σημειώνεται ότι χθες 19/7 η τιτλοποίηση Frontier ύψους 5,7 δισεκ. ή συνολικά 6 δισεκ. προβληματικών στεγαστικών δανείων της Εθνικής τράπεζας μεταβιβάστηκε και επίσημα στην doValue.

    Πτώση πάνω από 2,9% για την Jumbo, καθώς από σήμερα 20/7 διαπραγματεύτηκε χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,47 ευρώ ανά μετοχή.

    Κέρδη 1,20% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 9,31 ευρώ και πάνω από 3% τα κέρδη για την Lamda, η οποία παρουσίασε τα σχέδιά της για την ανάπτυξη του παράκτιου μετώπου στο Ελληνικό.

    Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πάντως, θεωρείται ότι και τυπικά έχει πάρει το πράσινο φως για την διαχείριση της Εγνατίας Οδού. Πάνω από 2% τα κέρδη για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 11,24 ευρώ, 1,39% η αντίδραση στον ΟΤΕ, στα 14,61 και 1,62% ο ΟΠΑΠ, στα 11,28 ευρώ.

    Στα 13,80 σκαρφάλωσε ο Μυτιληναίος, επιστροφή στα 13 ευρώ για την Μότορ Όιλ, κίνηση στα 3,74 ευρώ για την ΕΧΑΕ, η διοίκηση της οποίας παρουσίασε έναν νέο χρηματιστηριακό δείκτη που θα αποτελείται από 35 εταιρείες με δραστηριότητα στον τομέα του ESG.

    Στα 30,10 ενισχύθηκε η Coca Cola, αλλά απώλειες για την Aegean που έχασε τα 5 ευρώ, πλην όμως, κέρδη πάνω από 3% για την Autohellas και τις φήμες για μεγάλη δραστηριότητα στην αγορά της ενοικίασης αυτοκινήτων, αφενός λόγω διακοπών, αφετέρου λόγω προφύλαξης των πελατών της από COVID.

    Διαβάστε επίσης

    Ανοίγει ξανά η Μύκονος – Άρση του lockdown τη Δευτέρα

    DoValue: Πώς κέρδισε την μάχη για το Frontier και αναδεικνύεται σε leader της αγοράς των servicers

    Lamda Development: Έτσι θα είναι η Marina Galleria στο Ελληνικό – Ο νέος προορισμός στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (φωτογραφίες)



    ΣΧΟΛΙΑ