• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Επανεμφάνιση των αγοραστών στο ταμπλό

    Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο

    Γενικός Δείκτης Χρηματιστηρίου


    Aνοδικά ξεκίνησε ο γενικός δείκτης του Χ.Α. την Παρασκευή, με κέρδη «συντονισμένα» με την Ευρώπη, πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, στις 595 μονάδες, αλλά πενιχρό τζίρο, της τάξης των 5,7 εκατ. ευρώ.

    Στην Ευρώπη υπάρχει προσμονή για καλύτερη εικόνα από τα στοιχεία για το ΑΕΠ και τις θέσεις εργασίας, ενώ για την Ελλάδα, τα στοιχεία του Απριλίου δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός όχι απλώς άντεξε, αλλά δημιουργούνται και ελπίδες για τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα από την ανακοπή της ύφεσης.

    Πλην όμως, καθαρότερη εικόνα θα υπάρχει τον Μάιο, μήνα κατά τον οποίο, στην Ελλάδα, ολοκληρώνεται η περίοδος προστασίας της οικονομίας.

    Σε μία κίνηση απεμπλοκής από τα ιστορικά χαμηλά του, ο τραπεζικός κλάδος επιχειρεί την Παρασκευή αντίδραση της τάξης του 3% αυτή την ώρα, υποτονική σε σχέση με την «χασούρα» του 15% το τελευταίο διήμερο και μετά την έξοδο των Εθνική, Alpha και Eurobank από τον MSCI.

    Εντολές αγορών βγαίνουν στην Alpha, που ενισχύεται πάνω από 4%, 4,05% η ΕΤΕ, 2,1% η Eurobank και 3,27% η Πειραιώς.

    Από εκεί και πέρα, πάνω από 2,5% τα κέρδη για την Aegean, την Βιοχάλκο, την ΔΕΗ και πάνω από 2% για τον Μυτιληναίο. Κέρδη πάνω από 1,5% για ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ.

    Αντίδραση, επίσης, βγαίνει στον ΟΤΕ, που κινείται προς τα 12 ευρώ, στον ΟΠΑΠ που ενισχύεται λιγότερο από 1% και την ΜΟΗ που κινείται ανοδικά, αλλά οριακά κάτω από τα 13,40 ευρώ. Μικρού εύρους απώλειες, κάτω του 1% για την μετοχή της Jumbo.

    Oι επενδυτές στο Χ.Α. παραμένουν επιφυλακτικοί και δεν εμφανίζονται προς το παρόν να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο, ειδικά, όσο δεν ξεκαθαρίζει το κομμάτι των προοπτικών της οικονομίας τουλάχιστον για φέτος.

    Σε κάθε περίπτωση, τα όποια αισιόδοξα μηνύματα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού θα έχουν αντίκρυσμα όταν οριστικοποιηθεί η ζημιά του δευτέρου τριμήνου της οικονομίας.

    Από τις μετοχές που διακινούνται πάντως, 54 μετοχές ενισχύονται, έναντι 9 πτωτικών.



    ΣΧΟΛΙΑ