• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: €126 εκατ. λιγότερα σε φόρους θα πληρώσουν οι εισηγμένες μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Goldman Sachs

    Ντέμιαν Λιούις (Damian Watcyn Lewis). Υποδύεται τον κερδοσκόπο Fund manager Β. Axelrod στην τηλεοπτική σειρά Billions. (COSMOTE TV)


    Επανέρχεται στο προσκήνιο το φορολογικό όφελος που θα έχουν οι εισηγμένες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο που αφορά στη μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από 24% στο 22%.

    Το σημαντικό νέο είναι ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το μέτρο από τη φετινή κιόλας χρήση, δείχνοντας ταυτόχρονα τη σπουδή της να καταστήσει περισσότερο ελκυστικό το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα και ευθέως ανταγωνιστικό στους κόλπους της ευρωζώνης.

    Πλην όμως, στο Χρηματιστήριο Αξιών διαπραγματεύονται μετοχές εισηγμένων εταιρειών, που, επίσης παράγουν κέρδη και σύμφωνα με τον… μπούσουλα των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2020 το όφελος από το νέο φορολογικό συντελεστή για τις εισηγμένες θα είναι της τάξης των 25 εκατ. ευρώ στα καθαρά τους κέρδη. Ταυτόχρονα από τα EBITDA θα εξασφαλίσουν περισσότερα από 126 εκατ. ευρώ! Kεφάλαια ικανά για να χρηματοδοτήσουν νέες επενδυτικές κινήσεις, να επιστρέψουν μετρητά στους μετόχους τους.

    Από τους κερδισμένους του νέου μειωμένου φορολογικού συντελεστή του 22%, σύμφωνα με τους χρηματιστές φαίνεται ότι είναι οι μεγάλες εισηγμένες ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo, ενώ σημειωτέον ότι το μέτρο αφορά στον τραπεζικό κλάδο.

    Πάνω από 30 εταιρείες (μη συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών) έχουν δημοσιοποιήσει εξαμηνιαία κέρδη άνω του 1 δις. ευρώ εκ. έναντι ζημιών €150 εκ. πέρσι, ενώ την ίδια ώρα οι συστημικές τράπεζες εμφανίζουν αισθητή βελτίωση στους δείκτες Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και κεφαλαιακής επάρκειας, με τη Eurobank να αναγγέλλει την πιθανότητα απόδοσης μερίσματος για την χρήση του 2022. Τις ανακοινώσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων περιμένει η αγορά αλλά και τις εκτιμήσεις των διοικήσεων για την πορεία του τρίτου τριμήνου 2021 και τις τάσεις που επικρατούν.

    Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί να κρίνονται ικανοποιητικά και να επιβεβαιώνονται οι διοικήσεις για όσα είχαν σχολιάσει στις τηλεδιασκέψεις του πρώτου τριμήνου, τώρα οι επενδυτές περιμένουν τις νέες εκτιμήσεις.

    Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο μεταφορικό και ενεργειακό κόστος, στην αύξηση των πρώτων υλών αλλά και στην πορεία της κατανάλωσης.

    Το άνοιγμα του τουρισμού και η καλή του μέχρι σήμερα πορεία αναμένεται να ευνοήσει όσες εισηγμένες έχουν έσοδα από τον εν λόγω κλάδο, ενώ υπενθυμίζεται πως πέρυσι λόγω του lockdown, η βάση είναι εξαιρετικά χαμηλή.

    Μεταξύ αυτών που ξεχωρίζουν είναι του κλάδου της πληροφορικής, όπου το υψηλό growth διατηρείται.

    Διαβάστε επίσης:

    Mytilineos: Γιατί η Citi ανεβάζει τον στόχο στα 21,50 ευρώ ανά μετοχή

    Στις αγορές ο… ελέφαντας των Βρυξελλών: Νέο ομόλογο 9 δισ. για τα δάνεια της πανδημίας

    Σωκράτης Λαζαρίδης: Συζητάμε με δύο τουρκικές εταιρείες που θέλουν να μπουν στο ΧΑ



    ΣΧΟΛΙΑ