• Μετοχές

    Mytilineos: Γιατί η Citi ανεβάζει τον στόχο στα 21,50 ευρώ ανά μετοχή

    • NewsRoom
    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Σε αναβάθμιση της τιμής στόχου για τη μετοχή της Mytilineos στα 21,50 ευρώ, από 21 ευρώ προηγουμένως, προχωρά η Citi, διατηρώντας τη σύσταση αγοράς («buy») για τη μετοχή που αναμένεται να βγει κερδισμένη από το ράλι της τιμής του αλουμινίου.

    Όπως σημείωνε σε έκθεσή της, την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική τράπεζα, η τιμή του αλουμινίου σκαρφάλωσε στις 9 Σεπτεμβρίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών, στα 2.777 δολάρια/τόνο (LME), έχοντας σημειώσει άνοδο 40% μέχρι στιγμής φέτος, και η ίδια αναθεωρεί προς τα πάνω την ήδη αισιόδοξη πρόβλεψή της για την πορεία της τιμής του αλουμινίου στα 2.475 δολάρια ανά τόνο (κατά μέσο όρο) το 2021 και, αντιστοίχως, στα 3.010 δολάρια ανά τόνο το 2022. Αναμένει δε ότι το αλουμίνιο θα πιάσει μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο τα 2.900 δολάρια ανά τόνο, ενώ μέσα στους επόμενους 6-12 μήνες θα σκαρφαλώσει στα 3.100 δολάρια ανά τόνο.

    Στην τελευταία τώρα έκθεσή της για την ευρωπαϊκή αγορά βασικών μετάλλων, οι αναλυτές της Citi επαναλαμβάνουν ότι η θέση του οίκου για το αλουμίνιο συνεχίζει να είναι αισιόδοξη, σημειώνοντας ότι υψηλότερες τιμές για το αλουμίνιο σημαίνουν και ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές.

    Παράλληλα, βλέπουν να διατηρούνται οι διψήφιες αποδόσεις για τη Mytilineos, ακόμη και στα 2.500 δολάρια ανά τόνο μακροπρόθεσμα (με τιμή spot στα 2.800 δολάρια ανά τόνο), γεγονός που θα βοηθήσει τη μετοχή να ξεχωρίσει από τις ομοειδείς της.

    Επιπλέον, σημειώνουν, το πλαίσιο κατανομής κεφαλαίων που ισχύει για τις ευρωπαϊκές μετοχές συνεπάγεται και μεγαλύτερη ανταμοιβή για τους μετόχους σε σύγκριση με το τι ισχύει παγκοσμίως, ενώ τα σχέδια επανεπενδύσεων είναι πιθανό να προσθέσουν αξία στον όμιλο.

    Η αμερικανική τράπεζα τονίζει στην έκθεσή της ότι η Mytilineos, ένας όμιλος με δραστηριότητες σε αρκετούς τομείς, έχει στραφεί στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ παράλληλα παραμένει ένας «χαμηλού κόστους παραγωγός αλουμινίου». Η διάχυση των δραστηριοτήτων στις ΑΠΕ με χαρτοφυλάκιο ηλιακής ενέργειας στα 1,5 GW εκτιμάται ότι θα προσθέσει περί τα 105 εκατ. ευρώ στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA). Επιπλέον, οι νέες μονάδες με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) εξακολουθούν να αποτελούν καταλύτη για τις υφιστάμενες δραστηριότητες του ομίλου στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, ενώ ο Όμιλος παραμένει ένας χαμηλού κόστους παραγωγός αλουμινίου με κόστος παραγωγής χαμηλότερο των 1.600 δολαρίων ανά τόνο.

    Στα αρνητικά για τον ελληνικό όμιλο συγκαταλέγεται η μεγάλη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, γεγονός που οδηγεί την αμερικανική τράπεζα στην εκτίμηση ότι τα EBITDA για τις δραστηριότητες παραγωγής ενέργειας θα διαμορφωθούν στα 118 εκατ. ευρώ από 157 εκατ. ευρώ το 2020.

    Σε ό,τι αφορά τα συνολικά EBITDA του Ομίλου, η Citibank προχωρά σε αναβάθμιση των προβλέψεών της κατά 2% φέτος, 4% το 2022 και 13% το 2023, προκειμένου να υπάρξει ευθυγράμμιση με τις αντίστοιχες αναβαθμίσεις για την τιμή του αλουμινίου.

    Σημειώνεται ακόμη ότι στα πλεονεκτήματα της Mytilineos θα πρέπει να συνυπολογιστούν: 

    • Η πολύ καλή θέση που έχει στην αγορά του αλουμινίου σε μία περίοδο που η τιμή του μετάλλου κινείται ανοδικά,
    • η καλή θέση της Protergia στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, με το μερίδιό της να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, λόγω και της απελευθέρωσης της λιανικής αγοράς,
    • η θετική παρουσία στις ΑΠΕ με στόχο η παραγωγική δυναμικότητα να φθάσει τα 1,5 GW στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο χρησμός των Goldman Sachs και Morgan Stanley για το Χρηματιστήριο και τις τράπεζες και τo μυστικό της EDISON για την Mytilineos



    ΣΧΟΛΙΑ