• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Deals ενόψει στο… μισό ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών – Aπό τη… Real Consulting στην Ιντρακάτ και την Eurobank

    Αλέξανδρος Εξάρχου, ΙΝΤΡΑΚΑΤ-Φωκίων Καραβίας, EYROBANK

    Αλέξανδρος Εξάρχου, ΙΝΤΡΑΚΑΤ-Φωκίων Καραβίας, EYROBANK


    Σε μία άκρως αποδοτική χρονιά σε αποδόσεις (σχεδόν 38% για τον γενικό δείκτη και πάνω από 60% για τις τράπεζες), μερίσματα (αφού εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί ο στόχος των 2,5 δισ. ευρώ σε διανομές), προσδοκίες (π.χ. επενδυτική βαθμίδα και αναβάθμιση του Χ.Α.) και deals, o χρόνος μετράει αντίστροφα για μια σειρά από επιχειρηματικές συμφωνίες.

    Η κυβέρνηση έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης και ήδη στρώνεται το χαλί για να ξεκινήσει η διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες.

    Στις 20 Ιουλίου συγκαλείται η γενική συνέλευση της Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,00% 2,03  η οποία αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για το buyback  των μετοχών.

    Ανακοινώθηκε η επαναγορά ιδίων μετοχών της τράπεζας μεταξύ 1,10-1,90 ευρώ, τίμημα το οποίο θα αποτελεί το προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ της διοίκησης και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο έχει δηλώσει ότι ήρθε η ώρα να βγει από τις τράπεζες.

    Το ΤΧΣ διαθέτει συμμετοχή στην τράπεζα της τάξης του 1,4%.

    Αν η τράπεζα αγόραζε με βάση το κλείσιμο της 28/6  θα επέστρεφε στο κράτος 75,8 εκατ.

    Αν γίνει στο 1,90 ευρώ που είναι και το επάνω εύρος του buyback, το ποσό ανεβαίνει στα 98,7 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, δεν μπορεί να γίνει το buy back στο 1,10 ευρώ.

    Δηλαδή, στο κάτω εύρος τιμής της επαναγοράς.

    Οι δύο προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις είχαν γίνει στο 1 ευρώ.

    Άρα, η Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,00% 2,03  ξεκινάει ήδη με premium 10% ή 10 σεντς.

    Η Eurobank έχει γράψει φέτος υψηλό στο 1,57 ευρώ, ενώ από την αρχή του χρόνου γράφει κέρδη μεγαλύτερα του 40%.

    Στη τιμή δε, του 1,57 ευρώ το έσοδο για το ΤΧΣ υπολογίζεται σε 81,5 εκατ. ευρώ.

    Υπό τις προϋποθέσεις αυτές, το παιχνίδι για τις τράπεζες ανοίγει με… ευθύνη της Eurobank, κι αυτό διότι το ΤΧΣ έχει την πιο μικρή συμμετοχή.

    Αν η πράξη αυτή γίνει με 1 φορά το p/bv, τότε, όπως εκτιμούν χρηματιστές, στην Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,80 η αποεπένδυση θα πρέπει να διαμορφωθεί κοντά στα 3,5 – 4 ευρώ, στην ΕΤΕ κοντά στα 5 ευρώ και στην Άλφα κοντά στα 3 ευρώ.

    Στην Πειραιώς το ΤΧΣ ελέγχει το 27%, στην ΕΤΕ ΕΤΕ 3,17% 7,80  το 40,39% και στην Alpha ΑΛΦΑ 1,26% 1,61  το 9%.

    Για τις 20 Ιουλίου δε, αναμένεται και η γενική συνέλευση της Ιντεάλ ΙΝΤΕΚ 0,16% 6,27 η οποία αναμένεται να δώσει το πράσινο φως στην απορρόφηση των  Attica Stores.

    Το πραγματικά ενδιαφέρον στην υπόθεση της εξαγοράς αυτής, είναι τα οικονομικά στοιχεία ά 6μήνου που θα ανακοινώσει η εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, αφού θα ενσωματώνεται το Attica.

    Από εκεί και πέρα, η Μotor Oil ΜΟΗ 0,29% 27,24 έχει ανακοινώσει επενδυτικό πρόγραμμα 4 δισ. ευρώ και στην ενεργειακή μετάβαση πλέον θεωρείται ηγέτης, έχοντας αγοράσει την Άνεμος και αρκετές ακόμα άδειες για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ (Unagi).

    Η Μυτιληναίος  ΜΥΤΙΛ 0,05% 38,22 με την επέκταση στον Καναδά θα επενδύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ και φυσικά δε μένει σε αυτά.

    Η ΔΕΗ ΔΕΗ 0,36% 11,28 επενδύει πολλά στις ΑΠΕ και έχει κάνει άνοιγμα στη Ρουμανία το οποίο θα βελτιώσει τα EBITDA προσθέτοντας 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Η Autohellas ΟΤΟΕΛ -0,62% 12,80 έχει κάνει εξαγορές και πρόσφατα η διοίκηση είπε πως η μόχλευση σε σύγκριση με εισηγμένες του εξωτερικού είναι χαμηλή και της δίνει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης μεγεθών μέσω εξαγορών, χωρίς να επηρεάζει τις διανομές στους μετόχους.

    Στον κλάδο της πληροφορικής ψάχνουν όλες ανάπτυξη μέσω εξαγορών και συνεχώς ανακοινώνονται μικρές εξαγορές, καθώς όπως έχουν πει παράγοντες της αγοράς ο κλάδος είναι κατακερματισμένος.

    Deal εξαγοράς ακόμα και για την «μικρή» Real Consulting, την εβδομάδα που πέρασε.

    Και η Quest Συμμετοχών ΚΟΥΕΣ 1,55% 5,89  ψάχνει ευκαιρίες μέσω εξαγορών για να αναπτυχθεί.

    Στον κατασκευαστικό κλάδο, η Intrakat ΙΝΚΑΤ -0,19% 5,39 πρόσφατα προχώρησε στην αγορά της Άκτωρ από την Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,38% 2,63  και περιμένει break even το 2023.

    Πρόσφατα σε ενημέρωση αναλυτών η Έλαστρον ΕΛΣΤΡ 0% 2,36 ανέφερε ότι αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες είτε στον κλάδο είτε εκτός.

    Η Έλτον ΕΛΤΟΝ -0,56% 1,78 το έχει πει επίσης αρκετές φορές.

    Η Τεχνική Ολυμπιακή ΟΛΥΜΠ -0,70% 2,83 συνεχίζει να επενδύει στα ακίνητα και είναι κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για εξαγορά 186 ακινήτων από την Intrum.

    Φυσικά και δε λείπουν οι επενδύσεις με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα προσθέσουν growth, όπως της ΕΚΤΕΡ ΕΚΤΕΡ 1,37% 4,44  στην Πάρο όπου θα κατασκευάσει πεντάστερο ξενοδοχείο.

    Στην Aegean  ΑΡΑΙΓ 0,24% 12,63  η αγορά αναμένει περαιτέρω ενδυνάμωση της αεροπορικής του Ευτύχη Βασιλάκη ενόψει της αγοράς των  warrants από το Δημόσιο.

    Διαβάστε επίσης

    Med: Με +6% στο ντεμπούτο, η συγκίνηση του Ζησιάδη

    Optima Bank: Αυξάνει την τιμή-στόχο για την ΕΤΕ στα €8 και συστήνει «αγορά»

    Ποια ελληνικά assets είναι οι «λαγοί» του investment grade



    ΣΧΟΛΙΑ