• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Coca Cola, Eurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ βυθίζουν τον δείκτη – Ανησυχία για τις τουρκικές τράπεζες σε Ισπανία και Γερμανία

    Πάνω από 3,2 δις. ευρώ έχουν σηκώσει οι εισηγμένες από την αγορά σε 9 μήνες


    Με πτώση πάνω από 1% άνοιξαν την Πέμπτη οι μεγάλες αγορές της Ευρώπης, μία μέρα μετά τα νέα υψηλά της Wall Street. Όμως σήμερα είναι μία διαφορετική μέρα, και τα futures στη Wall δείχνουν πτώση της τάξης της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

    Στην Ευρώπη, η προσοχή είναι στο «μασάζ» της ΕΚΤ προς τις αγορές και την πολιτική που θα ακολουθήσει αφενός ως προς τα επιτόκια, αφετέρου ως προς τη συνέχεια ή μη του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.

    Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει απτόητη τις αγορές ομολόγων των κρατών – μελών, ενώ ένας ακόμα κίνδυνος αναφύεται. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον παράγοντα Τουρκία, με το Reuters να μεταδίδει ότι οι τράπεζες της γειτονικής χώρας χρειάζονται άμεσα κεφαλαιακή ενίσχυση. Η καμπάνα χτυπάει για τις Ισπανικές και τις Γερμανικές τράπεζες που έχουν έκθεση στη χώρα του Ερντογάν, που πλέον η κρίση εκφεύγει της γαιοπολιτικής και επιβεβαιώνει τη δεινή οικονομική κατάσταση της Τουρκίας. Αν δε, σκάσει η γειτονική οικονομία, οι παρενέργειες αναμένονται σφόδρες, όπως εκτιμούν οι ξένοι αναλυτές. Για την ιστορία, το Ισπανικό χρηματιστήριο, υποχωρεί πάνω από 1,6%.

    Την ίδια ώρα, το Χ.Α. λυγίζει και πάλι υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων, μία αγορά ούσα ρηχή. Ο γενικός δείκτης υποχωρεί πάνω από 1%, με μόλις 1,5 εκατ. Ευρώ τζίρο, στις 866 μονάδες, απομακρθνόμενος από τον σστόχο των 900 μονάδων. Οι επενδυτές βλέπουν ότι το ελληνικό growth story είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την πορεία του τουρισμού. Ένα απλό τηλεφώνημα σε εκπρόσωπο της Booking.com, είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά φέτος, τουλάχιστον έτσι όπως τα περίμενε η κυβέρνηση.

    Στα 99 λεπτά η Alpha ΑΛΦΑ -1,21% 1,63 κάτω από το 1 ευρώ που έγινε η αύξηση κεφαλαίου, πάνω από 3% η βουτιά στην Coca Cola ΕΕΕ 0,44% 29,50 στα όρια των 30 ευρώ, στα 2,30 υποχωρεί η ΕΤΕ ΕΤΕ -1,09% 7,26 και στα 0,81 η Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 με πτώση 1,6%.

    Νέες πιέσεις για τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ -0,22% 35,76 στα 14,67 ευρώ και για το Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,68% 26,70 στα όρια των 14 ευρώ.

    Πτώση 1,8% για την Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 στο 1,38 ευρώ. Κάτω από τα 12 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 1,58% 18,02 και 1,8% η πτώση για τον Φουρλή. Οι αποτιμήσεις μπορεί να αναδεικνύουν τις αξίες και τις επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά προς το παρόν, οι αγοραστές, απέχουν, σχολιάζουν οι χρηματιστές.

    Νέα βουτιά για τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ, πάνω από 2% η πτώση για την Ελλάκτωρ, που περιμένει την έγκριση του ενημερωτικού από την Κεφαλαιαγορά. Πτώση 1,8% για την Λάμδα ΛΑΜΔΑ 0,30% 6,75 στα 7,60 ευρώ, μία μέρα μετά την παρουσία του Μarina Tower.

    Διαβάστε επίσης:

    Πρακτικά Fed: Νωρίτερα από το αναμενόμενο η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

    ΗΠΑ: Σε ιστορικό υψηλό οι κενές θέσεις εργασίας

    Premia: Πόσες νέες μετοχές θα καλύψουν οι βασικοί μέτοχοι



    ΣΧΟΛΙΑ