• Πολιτική

    Ελληνογαλλική απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα – Τα μηνύματα Μητσοτάκη στην Άγκυρα

    • Νένα Σώκου

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα στήνουν Ελλάδα και Γαλλία με τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, ενώ η Αθήνα δρέπει ήδη τους καρπούς του διπλωματικού μαραθωνίου που ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας.

    Κατόπιν χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το Ελιζέ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    «Προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και να δείξει τη βούλησή του ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, ο πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των επόμενων ημερών, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    «Υπενθυμίζοντας τη σπουδαιότητα να επιλυθούν οι τρέχουσες διαφορές μέσω του διαλόγου», υπογράμμισε «την ανάγκη βαθύτερου διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και χαιρέτισε, ως προς αυτό, τη μεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας» συνεχίζει το κείμενο.

    «Η Τουρκία ανοίγει τον δρόμο των κυρώσεων»

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό μήνυμά του χθες έδωσε το στίγμα των πάγιων ελληνικών θέσεων: Η Ελλάδα δεν προκαλεί, αλλά και δεν εκβιάζεται, είπε ο πρωθυπουργός.

    Σημείωσε ακόμη ότι καμία πρόκληση δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη: Η Ελλάδα είναι μία χώρα υπερήφανη και ισχυρή, η οποία μένει «αταλάντευτα προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες καλής γειτονίας. Επιδιώκουμε με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας. Η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται. Και για αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες» ανέφερε.

    Παράλληλα, τόνισε ότι διάλογος υπό το καθεστώς απειλών δεν μπορεί να γίνει: «Η αντίδραση της Τουρκίας στην καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο δείχνει, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα. Και ότι παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών. Λογική που ανήκει σε άλλες εποχές» σημείωσε.

    Επίσης, προειδοποίησε την Τουρκία πως με την στάση της ανοίγει τον δρόμο των κυρώσεων: «Η άμεση ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημά μας να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά και τις σχέσεις όλης της Ευρώπης με την Τουρκία.

    » Συνεχίζοντας, συνεπώς, την πολιτική των επιθετικών προκλήσεων, η Τουρκία τον μόνο δρόμο που ανοίγει είναι αυτός των ισχυρών κυρώσεων εναντίον της. Κι αυτό την ίδια στιγμή που ισχυρά κράτη, με σημαντική παγκόσμια και περιφερειακή ισχύ, συντάσσονται με το δίκαιο των θέσεων μας».

    Τέλος ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για τον κίνδυνο ατυχήματος που εγκυμονεί η συγκέντρωση τόσων στρατιωτικών δυνάμεων σε περιορισμένη έκταση. «Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές» σημείωσε.

    Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας υπήρξε μπαράζ διπλωματικών επαφών τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών.

    Εκτός από την επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Ελ Σίσι, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών κατά το Διεθνές Δίκαιο.

    Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σίσισυμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών.

    Συνάντηση Δένδια – Πομπέο 

    Κρίσιμη ημέρα είναι η Παρασκευή. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει στην Βιέννη συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ενώ στις 3 το μεσημέρι θα γίνει η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ μετά το αίτημα της Ελλάδας.

    Επίσης, χθες ανακοίνωση στήριξης της Ελλάδας εξέδωσε η κυβέρνηση του Ισραήλ σημειώνοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς Δικαίου και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι.



    ΣΧΟΛΙΑ