• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο Αθηνών: «Ποδαρικό» στο 2020 με άλμα στις 930 μονάδες


    Με εντυπωσιακό τρόπο άνοιξε το 2020 για το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς η παρουσία των αγοραστών ήταν έντονη στην πρώτη συνεδρίασης για το 2020, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος χτύπησε το καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης να αποδεικνύεται «γουρλής».

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,53%, κοντά στα υψηλά της ημέρας (+1,54%), στις 930,71 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 42 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,5 εκατ. τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,05%, στις 2.322,16 μονάδες, ενώ με άλμα +2,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap, στις 1.220,25 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,10% στις 886,01 μονάδες.

    Πρωταγωνίστριες αναδείχθηκαν οι μετοχές της ενέργειας και του κατασκευαστικού κλάδου, δείχνοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών για τους δύο κλάδους που στηρίζουν την ανάπτυξη. Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι κατασκευές θα συνεχίσουν με  γοργούς ρυθμούς την ανάκαμψή τους, ενώ οι προωθούμενες αλλαγές της κυβέρνησης στην ενεργειακή αγορά θα δώσουν μεγάλη ώθηση στον ενεργειακό κλάδο. Άλλωστε τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα και στις υπογραφές του αγωγού East Med που θα βοηθήσει τη χώρα  να γίνει ένας σημαντικός ενεργειακός παίκτης στην περιοχή.

    Παράλληλα, οι επενδυτές έλαβαν στήριξη από τα στοιχεία της έρευνας PMI του Δεκεμβρίου, που έδειξαν πως η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά ανάπτυξης. Στοιχεία που βοήθησαν και τις μετοχές που σχετίζονται με αυτόν.

    Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο Ελλάκτωρ έκλεισε με άλμα 6,82%, με τη ΔΕΗ να ακολουθεί με +5,33% και τον ΟΛΠ με +4,81%. Άνω του 3% ήταν η άνοδος σε Βιοχαλκο, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης και Motor Oil, ενώ άνω του 2% ήταν σε ΕΧΑΕ και Lamda.

    Ισχυρά ήταν και τα κέρδη σε Φουρλή, ΟΠΑΠ, Titan, Μυτιληναίο και Πειραιώς, τα οποία ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Jumbo, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.

    Στον αντίποδα, Eurobank και Alpha Bank έκλεισαν με απώλειες 0,11% και 0,68% αντίστοιχα.



    ΣΧΟΛΙΑ