• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Αδύναμος κρίκος οι τράπεζες, στα όρια των 600 μονάδων o δείκτης


    Με απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ξεκίνησε ο γενικός δείκτης του Χ.Α., λίγο κάτω από τις 600 μονάδες και τις συναλλαγές πάνω από τα 4 εκατ. ευρώ στα πρώτα είκοσι λεπτά της συνεδρίασης.

    Σε πτωτικό κλοιό και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά την ανοδική κίνηση, έστω και οριακά, που παρατηρείται στα futures της Wall, η ειδησεογραφία είναι «μαύρη» για μία ακόμα μέρα. Η Rolls Royce ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απολύσει 9 χιλιάδες εργαζόμενους και οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα του Euro Stoxx 600, δείχνουν πτώση στα αποτελέσματα των εισηγμένων που των διαρθρώνουν κατά 48,4%.

    Στην Ελλάδα, τα μάτια και η προσοχή των αναλυτών είναι στραμμένη στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη το απόγευμα, για το πώς θα γίνει η άρση του lock down στον τουρισμό, που, ως γνωστόν, συμβάλλει με ποσοστό μεγαλύτερο του 8% στο ΑΕΠ της χώρας.

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΛΠ, ΔΕΗ και Aegean (οριακές κινήσεις στα 2,64 (ευρώ) (αν και η αεροπορική πέρασε σε αρνητικό πρόσημο, στα 4,75 ευρώ) ανακάμπτουν με πολύ μικρά κέρδη. Οι απώλειες συνεχίζονται για μία ακόμα συνεδρίαση στον τραπεζικό κλάδο. Πάνω από 2% η πτώση στην Alpha, που υποχωρεί στα 0,49 ευρώ, 2,94% οι απώλειες για την ΕΤΕ, στα 0,92 ευρώ και κοντά στο 2% η πτώση σε Πειραιώς και Eurobank.

    Σταθεροποιητικά διαμορφώνεται το ελληνικό 10ετές, στο 1,84%, ως αποτέλεσμα της ψήφου εμπιστοσύνης που δείχνουν οι ξένοι στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την στήριξη σε πρώτη φάση και εν συνεχεία την ανάταξη της οικονομίας εν μέσω πανδημίας.

    Σε κάθε περίπτωση, οι δείκτες των αγορών ακολουθούν τα γραφήματα της υγειονομικής εξέλιξης της νόσου, αφού τα συμπεράσματα από τα πρώτα εμβόλια, όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης δεν είναι ενθαρρυντικά.

    Σχεδόν ισορροπία παρατηρείται ανάμεσα στις μετοχές που ενισχύονται και αυτές που υποχωρούν. Κέρδη για 26 χαρτιά και πτώση για 25.



    ΣΧΟΛΙΑ