• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστές: Ξεχάστε μερίσματα, αγορές ιδίων μετοχών και bonus αν πάμε σε κρατικές ενισχύσεις – Μπορεί να δει τις 630 μονάδες ο ΓΔ

    • Contributor


    «Ξεχάστε τα μερίσματα, τις αγορές ιδίων μετοχών και τα μπόνους στα στελέχη αν συμβεί στην Ελλάδα αυτό που τείνει να γίνει σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως στη Γερμανία. Η Lufthansa αιτείται κρατικής ενίσχυσης 10 δισ. ευρώ. Τι θα γίνει με την αυτοκινητοβιομηχανία σε Γερμανία και Ιταλία; Να ευχόμαστε να μην έχουμε κρατικές ενισχύσεις σε εισηγμένες», επισημαίνει, μιλώντας στο mononews.gr, ο γενικός διευθυντής της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δ. Τζάνας.

    «Η περίοδος αυτή μοιάζει με τα πρώτα χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας, τότε που οι ηγέτες της Ευρώπης καθυστερούσαν βασανιστικά να πάρουν μέτρα θωράκισης της ευρωζώνης με πρόσχημα την Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Τζάνας.

    Ο κ. Τζάνας επισημαίνει επίσης ότι «παρά τους χαμηλούς τζίρους, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δείχνει ότι μπορεί να κινηθεί πιο ψηλά. Υπάρχει διάθεση, υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές, που προς το παρόν παραμένουν εκτός, να επανατοποθετηθούν, αναζητώντας, ωστόσο, περισσότερο ευκρινή σήματα».

    Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνει πως «ο Απρίλιος ο οποίος φαίνεται ότι θα δικαιώσει την φήμη του ως μήνας που είθισται να κλείνει θετικός αφού υπάρχει προς το παρόν αρκετή απόσταση ασφαλείας από τις 558 μονάδες που ήταν το επίπεδο αφετηρίας του μήνα. Και η επόμενη εβδομάδα παραμένει «λειψή» σε χρηματιστηριακές συνεδριάσεις αφού την Παρασκευή τα Χρηματιστήρια θα είναι κλειστά λόγω του εορτασμού της Πρωτομαγιάς. Το μεγάλο νούμερο το οποίο περιμένουν οι Αγορές έρχεται την προσεχή Τετάρτη και αφορά τα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου στις ΗΠΑ με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών κινούνται στο -4,1%».

    Σύμφωνα με τον αναλυτή, «τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διατήρησε τα κεκτημένα και χωρίς να δημιουργήσει ανησυχία διόρθωσε ως τις 588 μονάδες, επίπεδο στο οποίο συμπλήρωσε 40 μονάδες υποχώρησης από τα πρόσφατα υψηλά του. Η μείωση των συναλλαγών αποτελεί ικανοποιητική εξέλιξη υποδηλώνοντας εξάντληση των επιθετικών πωλητών, ενώ η ανάκτηση των επιπέδων διαπραγμάτευσης πάνω από τις 600 μονάδες έχει προοπτική να δει αισθητά υψηλότερες τιμές έως την περιοχή κάλυψης του καθοδικού χάσματος των 680 μονάδων. Οι ταλαντωτές βρίσκονται στην απόλυτη ουδετερότητα υποστηρίζοντας το ανοδικό σενάριο ενώ ο εκθετικός κινητός μέσος των 30 ημερών βρίσκεται ακριβώς στο κλείσιμο της Παρασκευής, έτοιμος να δώσει ένα δυνατό αγοραστικό σήμα μετά τις 17 Δεκεμβρίου του 2019».

    Όπως αναφέρει, τέλος, ο κ. Χατζηδάκης, «η αλλαγή τάσης ενδεχομένως να δώσει περισσότερο θάρρος σε βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια καθώς θα είναι η δεύτερη σοβαρή τεχνική ένδειξη μεσοπρόθεσμης ανόδου μετά το αγοραστικό σήμα του MACD στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Αν και οι τζίροι δεν έχουν την ζωηράδα που θα υποστήριζε την ανέλιξη των τιμών, το σενάριο μιας μετριοπαθούς συνέχισης προς τις 630 μονάδες θεωρείται το επικρατέστερο για την ερχόμενη εβδομάδα».



    ΣΧΟΛΙΑ