• ΑΓΟΡΕΣ

    Αποδόσεις μεγαλύτερες από τον χρυσό έχουν το… ρύζι και ο χυμός πορτοκαλιού. «Βασιλιάς» των κερδών μέσα στην πανδημία το ρόδιο

    • Contributor


    Ακόμη και στις χρηματιστηριακές αποδόσεις, ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός… Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα, πρόκειται για το…ρύζι, τον χυμό πορτοκαλιού, το ρόδιο, αλλά και το παλλάδιο.

    Όσο κι αν ηχεί κάπως παράξενα στους μη εξοικειωμένους με τη δαιδαλώδη πρακτική των αγορών, αυτή η τετράδα των εμπορευμάτων, που συγκαταλέγεται σε μια ευρύτατη κατηγορία με κάθε είδους παιζόμενα προϊόντα, είναι εκείνη η οποία κατέχει τα σκήπτρα των κερδών. Άλλωστε, το διεθνοποιημένο κυνήγι των αποδόσεων δεν έχει μονοσήμαντη αναφορά στις μετοχικές αξίες. Περιλαμβάνει και μια μεγάλη γκάμα «στοιχημάτων» σε οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αγοραπωλησιών, με προθεσμιακά συμβόλαια στα Παράγωγα. Ακόμη κι αν πρόκειται για βασικά τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα, ενεργειακές πηγές και πολύτιμα μέταλλα.

    Οι ανατρεπτικές καταστάσεις που έχει επιφέρει η φονική πανδημία σε ολόκληρο τον πλανήτη, στιγματίζουν αναμφίβολα και τη συμπεριφορά των αγορών, εδώ και ένα τρίμηνο. Παρά την ανοδική τους αντίδραση, τα χρηματιστήρια βρίσκονται ακόμη σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, σε σχέση με αυτά από τα οποία ξεκίνησαν την εφετινή χρονιά. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες. Οφειλόμενες, είτε σε τοπικές ιδιαιτερότητες, είτε σε  πληθωριστικές εξάρσεις και υποτιμήσεις εθνικών νομισμάτων, όπως συμβαίνει με τις αγορές της Βενεζουέλας, της Ζιμπάμπουε και του Ιράν. Ξεχωριστή παράμετρο αποτελεί το χρηματιστήριο της Δανίας, όπου όμως η καλή πορεία του βασικού Δείκτη, οφείλεται στην αυξημένη επίδραση που έχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες…

    Σημαντική όμως είναι και η υποχώρηση των τιμών  της συντριπτικής πλειονότητας των εμπορευμάτων, στις προθεσμιακές αγορές. Με τις… εμβληματικότερες απώλειες να καταγράφονται στα συμβόλαια του αργού πετρελαίου του Τέξας και να είναι 72% από την αρχή της χρονιάς και πάνω από 75% σε 12μηνη βάση. Με το αμερικανικό αργό να τιμολογείται τώρα ( για το συμβόλαιο λήξης Ιουνίου) στα 16,94 δολάρια ανα βαρέλι των 159 λίτρων…

    Μέσα σ’ έναν πραγματικό κυκεώνα, ο χρυσός έχει καταφέρει να λειτουργεί και πάλι ώς αποτελεσματικό αντίβαρο στην κρίση. Η τρέχουσα τιμή του είναι τώρα στα επίπεδα των 1.727 δολαρίων ανά ουγκιά, δηλαδή 13% πάνω από την αρχή του έτους και 32,5% ψηλότερα από την τιμή όπου βρισκόταν πριν από 12 μήνες.

                Διπλάσια κέρδη το ρύζι από το πολύτιμο μέταλλο

    Παρά ταύτα, το πολύτιμο μέταλλο δεν αυτό με την πιο λαμπρή απόδοση. Το…ρύζι κερδίζει περισσότερα, αφού από την αρχή του έτους η τιμή του στην προθεσμιακή αγορά έχει ενισχυθεί κατά 28,4% από την αρχή του έτους. Με την τιμή του αναποφλοίωτου ρυζιού να κινείται από τα 12,63 στα 16,3 δολάρια να cwt, που αντιπροσωπεύει βάρος 45,6 κιλών. Με άλλα λόγια το ρύζι έχει υπερδιπλάσια απόδοση από αυτήν του χρυσού, στη διάρκεια του 2020, ενώ η τρέχουσα τιμή του είναι 60,4% σε ορίζοντα 12μήνου… Είναι δε χαρακτηριστικό ότι την τελευταία βδομάδα η τιμή του ρυζιού στην προθεσμιακή αγορά ενισχύθηκε κατά 12,5%, καθώς τίθεται ζητήματα για το πώς οι πωλητές θα μπορέσουν να παραδώσουν έγκαιρα τις ποσότητες που ζητούν οι αγοραστές…

    Το άλμα στην τιμή του ρυζιού είναι απόρροια της διαταραχής που έχει δημιουργήσει η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπως επίσης και οι περιορισμοί στις εξαγωγές, που καθιστούν δυσκολότερη την αποθεματοποίηση του, από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Ταϊλάνδη, Βιετνάμ και Ινδία είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς αναποφλοίωτου ρυζιού, ενώ η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής. Σε αδρές γραμμές η Ασία παράγει και καταναλώνει το 90% του ρυζιού, αλλά οι περιορισμοί στις εξαγωγές που έχει επιβάλλει το Βιετνάμ και η ξηρασία που έπληξε την Ταϊλάνδη, διαμορφώνουν ένα σύνθετο πάζλ εξελίξεων, που αποτυπώνεται και στην άνοδο των τιμών. Κάτι που ήδη αρχίσει να δημιουργεί αβεβαιότητα στη γενικότερη επάρκεια εφοδιασμού τροφίμων, αν παραταθούν κι άλλο οι καραντίνες σε πολλές χώρες. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο στάρι, η τιμή του οποίου ναι μεν είναι τώρα είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτά της αρχής του έτους, αλλά είναι ενισχυμένη κατά 22,5% σε χρονικό ορίζοντα 12μηνου. Στην παρούσα φάση το συμβόλαιο του Ιουνίου στο στάρι είναι στα επίπεδα των 532,7 δολαρίων ανα 5 μπούσελ, που εκφράζουν βάρος περίπου 141 κιλών. Ήδη από πλευράς Ρωσίας που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σταριού, έχουν ληφθεί μέτρα περιορισμού των εξαγωγών.

    Την ίδια στιγμή και ανεξαρτήτων όλων αυτών, απόδοση καλύτερη από το χρυσή καταγράφει και ο… χυμός πορτοκαλιού. Η τιμή του οποίου έχει ενισχυθεί κατά 15,2% από την αρχή της εφετινής χρονιάς, αφού από τα 96,51 σεντς του αμερικανικού δολαρίου έχει φτάσει τώρα στα 111,15 σεντς. Την τελευταία βδομάδα το συμβόλαιο στη τιμή του χυμού πορτοκαλιού, έχει άνοδο 4,3% καθώς παρατηρούνται προβλήματα στην εφοδιαστικό σκέλος της αγοράς, με τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ να είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί.

    Από την άλλη πλευρά το Παλλάδιο που ανήκει στα ευγενή μέταλλα, βρίσκεται τώρα στην τιμή των 2029 δολαρίων ανα ουγγιά, έχοντας ενισχυθεί κατά 4,8% από την αρχή του έτους. Όμως στο διάστημα του τελευταίου 12μηνου το Παλλάδιο έχει άνοδο 38,3% ξεπερνώντας την επίδοση του χρυσού στην ίδια περίοδο.

           Άνοδος…178% στη τιμή που έχει το Ρόδιο

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το ρεκόρ των αποδόσεων τα κατέχει το Ρόδιο, που ανήκει κι αυτό στα ευγενή μέταλλα και είναι από τα πλέον σοφιστικέ προϊόντα, τα οποία παίζονται στα προθεσμιακά συμβόλαια. Όπου αγοραστής και πωλητής που είναι τα δύο αντισυμβαλλόμενα μέρη, συμφωνούν να παραδώσουν μελλοντικά την υποκείμενη αξία σε μια προκαθορισμένη τιμή. Με συνέπεια το όποιο κέρδος του ενός να είναι ζημιά του άλλου, αφού πρόκειται για μια πράξη μηδενικού αθροίσματος όπως αποκαλείται.

    Το Ρόδιο είναι το σπανιότερο από όλα τα πολύτιμα μέταλλα και συνάμα αυτό που έχει την ακριβότερη τιμή, με τη ζήτησή του να εκφράζεται κατά κύριο λόγο από την αυτοκινητοβιομηχανία. Το προθεσμιακό συμβόλαιο στο Ρόδιο έχει τρέχουσα τιμή στα 8.200 δολάρια ανά ουγκιά, αυξημένη κατά…48,4% από την αρχή του έτους και κατά…178% σε 12μηνη βάση.

    Πέραν τούτων και η τιμή του καφέ, της ποικιλίας Arabica που αντιπροσωπεύει το 75% της παγκόσμιας παραγωγής, έχει άνοδο 13,5% το τελευταίο 12μηνο. Τροφοδοτούμενη κυρίως λόγω της ζήτησης από Γαλλία και Ιταλία. Στο ίδιο αυτό χρονικό διάστημα οι τιμές στις προθεσμιακές αγορές έχουν ενισχυθεί κατά 27,3% για το βοδινό κρέας και κατά 12% για το Φοινικέλαιο. Στον αντίποδα η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται για την… άσφαλτο και για το…μαλλί των προβάτων κυρίως, που χάνουν 43,9% και 34,5% αντίστοιχα.

    Σαφώς, μέσα από αυτό το εξαιρετικά πολύπλοκο και με πολλές ιδιαιτερότητες σκηνικό των παιζόμενων προϊόντων στην αγορά των Παραγώγων και στις άλλες διμερείς συμφωνίες, τα συμπεράσματα δεν είναι ακριβή. Διότι εμφιλοχωρεί και το στοιχείο του τζόγου, γαρνιρισμένου με την κερδοσκοπία. Παρά ταύτα, όλα αυτά μπορεί να δείξουν και τη γενικότερη τάση για τη ζήτηση και συνάμα για την τιμολόγηση μιας σειράς εμπορευμάτων με ξεχωριστό ενδιαφέρον για την οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις.



    ΣΧΟΛΙΑ