• Business

    Πώς το QCM έκοψε απότομα το… τραγούδι στην Akazoo

    O 40χρονος πρώην CEO της Akazoo, Απόστολος Ζερβός


    Απώλειες 54,25% κατέγραψε η μετοχή της εταιρείας live streaming μουσικής Akazoo στο πενθήμερο που ακολούθησε την «επίθεση» του fund QCM του Gabriel Grego, με αποτέλεσμα πλέον να χάνει φέτος 78,04%!

    Η μετοχή, η οποία διαπραγματεύεται στο Nasdaq με το επίσης «μουσικό» ticker SONG («τραγούδι») έκλεισε χθες, Παρασκευή, 24 Απριλίου, στα 1,1574 ευρώ, βυθίζοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 57,56 εκατ. δολάρια σχεδόν 13 μήνες μετά. Σημειωτέον ότι το υψηλό 52 εβδομάδων της μετοχής ήταν, λίγες ημέρες μετά τη σύστασή της, στα 7,49 δολάρια, ενδοσυνεδριακά, στις 29 Σεπτεμβρίου 2019. Όταν και η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είχε εκτιναχθεί πάνω από τα 330 εκατ. δολάρια.

    Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με το Καταστατικό που κατατέθηκε στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), η εταιρεία Akazoo S.A. συνεστήθη στις 2 Σεπτεμβρίου 2019 με αρχικό κεφάλαιο 453.822,41 ευρώ.

    Η «επίθεση» που εξαπέλυσε εναντίον της μετοχής, στις 19 Απριλίου, το fund QCM, με τον εμπνευσμένο από την ομώνυμη ταινία του James Bond τίτλο «You Only Live Twice», είχε άμεσο αντίκτυπο στην πορεία του τίτλου, όπως φαίνεται και από τα σχετικά διαγράμματα, καταβαραθρώνοντας την αξία του που, έστω και με διακυμάνσεις, συνεχίζει από την ημέρα εκείνη να καταγράφει σταθερά απώλειες. Στην έκθεσή του, ο Gabriel Grego έκανε λόγο για «καταστροφική κατάρρευση» της μετοχής, μιας μετοχής που, κατά τον ίδιο, δεν έχει καμία αξία.

    Πιο συγκεκριμένα, το QCM παρομοίαζε την Akazoo, η οποία, παρεμπιπτόντως, δηλώνει ότι έχει έδρα στο Λουξεμβούργο και γραφεία στο Λονδίνο, με «χάρτινο πύργο», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο της διοίκησης με στόχο τον πλουτισμό σε βάρος των μετόχων της.

    Οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας στις 11/09/2019

    Αντί της επιτυχημένης πολυεθνικής που υποστηρίζει ότι είναι, τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για μια ασήμαντη, ζημιογόνο εταιρεία με έδρα στην πραγματικότητα στην Ελλάδα, με αμελητέα βάση χρηστών και αμελητέες πωλήσεις, σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. Και, όπως και στην περίπτωση του «σάπιου μήλου» της Folli Follie, το QCM αναφέρεται τόσο στους ορκωτούς ελεγκτές της εταιρείας, που δεν είναι μεταξύ των «Big Four», σε πιθανώς σοβαρές λαθροχειρίες, αλλά και στο γεγονός ότι η Akazoo δεν απασχολεί πάνω από 26 εργαζομένους, μεγάλο μέρος των οποίων είχαν εργαστεί στο πρόσφατο παρελθόν και σε άλλες εταιρείες που αποδείχθηκαν ή για τις οποίες υπήρχε η υποψία απάτης όπως η Globo και η Velti.

    Σημειώνει δε ότι υπάρχουν σοβαρές υποψίες για πιθανές παραβιάσεις δικαιωμάτων copyright, πιθανό ξέπλυμα χρήματος και άλλες εταιρικές ατασθαλίες.

    Η εταιρεία εισήχθη στο Nasdaq μέσω ανάστροφης συγχώνευσης τον Σεπτέμβριο του 2019.

    Πριν από αυτό, ήταν μέλος της ελληνικής InternetQ. Η InternetQ ήταν εισηγμένη στην αγορά AIM του Λονδίνου μέχρι τις αρχές του 2016, όταν και βγήκε από το χρηματιστήριο αφού μπήκε στο στόχαστρο της βρετανικής έκδοσης Shareprophets, η οποία την κατηγόρησε για απάτη.

    Όπως σημειώνει το QCM, κοινός παρονομαστής και στην περίπτωση της Akazoo, όπως και στις εταιρείες Folli Follie, Bio-on, Globo, είναι δύο στοιχεία: η μη παραγωγή καθαρών ταμειακών ροών και η μη πληρωμή φόρων. Και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Akazoo έχει πληρώσει μηδέν φόρους, τα τελευταία τέσσερα χρόνια τουλάχιστον, παρότι δηλώνει λογιστικά «κέρδη» 21,7 εκατ. δολαρίων. Την ίδια ώρα, η εταιρεία φαίνεται να «καίει» κάθε χρόνο κοντά στα 4 εκατ. δολάρια.

    Η μοίρα της Akazoo θα είναι πιθανότατα αντίστοιχη εκείνων της Velti και της Globo, με τις οποίες μοιράζεται τόσους πολλούς από το προσωπικό της (σ.σ. με προεξάρχοντα τον CEO της Akazoo και πρώην senior manager της Velti, Απόστολο Ζερβό): 100% ζημία για τους μετόχους, χρεοκοπία και ομαδικές μηνύσεις, καταλήγει η έκθεση του QCM. Και οδεύει κατευθείαν προς τα εκεί: Η ζημιά για τη μετοχή φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη, εκτός εάν προκύψει κάτι συνταρακτικό στην πορεία, και οι ομαδικές μηνύσεις έχουν ήδη αρχίσει. Τώρα, το τι θα δείξει το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής που συστήνει η εταιρεία για να διερευνήσει την ορθότητα ή μη των ευρημάτων της έκθεσης του QCM, μένει να φανεί…



    ΣΧΟΛΙΑ