• ΑΓΟΡΕΣ

    «Χαρτιά» με αποδόσεις μεγαλύτερες από μία απλή τραπεζική κατάθεση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Με τον τζίρο να διπλασιάζεται σχεδόν 50% την τελευταία εβδομάδα, καθώς μόνο στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής οι συναλλαγές ξεπέρασαν την… «κατοστάρα» (για την ακρίβεια άγγιξαν τα 130 εκατ. ευρώ), οι χρηματιστές εκτιμούν ότι ήρθε η ώρα να μετουσιωθεί σε πράξη το ενδιαφέρον των ξένων για τις ελληνικές μετοχές.

    Αυτό τη στιγμή που οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων σταθερού εισοδήματος (η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται για παράδειγμα στο 1,29%) φαίνεται να βρίσκονται σε κάθετη πτώση, ξεκινώντας από τις αποδόσεις των ομολόγων του Δημοσίου και φθάνοντας μέχρι τις αποδόσεις των εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων.

    Η συγκυρία είναι εξαιρετική για όσες εταιρείες έχουν πρόσβαση σε αγορές, καθώς οι αρνητικές αποδόσεις των αξιόγραφων της επενδυτικής βαθμίδας έχουν στρέψει τη ρευστότητα σε εκδόσεις που έχουν έστω και οριακές ετήσιες αποδόσεις.

    Για τις ελληνικές εταιρείες αυτό σημαίνει:

    α) χαμηλότερο επιτόκιο αναφοράς στις αποτιμήσεις

    β) πρόσβαση σε μεγαλύτερη ρευστότητα με χαμηλότερο κόστος

    γ) επενδύσεις με υψηλότερο βαθμό απόδοσης

    δ) υψηλότερα κέρδη προ φόρων

    ε) δυνητικά υψηλότερες μερισματικές απολαβές για τους μετόχους τους.

    Ήδη ο ΟΤΕ ΟΤΕ -1,22% 13,81  αποτελεί μια πετυχημένη περίπτωση άντλησης με φθηνότερο κόστος και από ό,τι φαίνεται στην ουρά έως το τέλος της χρονιάς βρίσκονται τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ 0,12% 8,20 , η Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,29% 1,57, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κλπ.

    Μια δεύτερη ανάγνωση αυτής της ευνοϊκής συγκυρίας για την οικονομία και την αγορά, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνος Χατζηδάκης, έχει να κάνει και με τις δυνητικές εισροές στην εγχώρια αγορά σε μετοχές που έχουν ισχυρές και συστηματικές μερισματικές αποδόσεις.

    Όσες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να δίνουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ρευστότητας τους σε μέρισμα, θα βρεθούν πολύ σύντομα στο επίκεντρο όσων θα αναζητούν μια σταθερή απόδοση ως κόστος ευκαιρίας για τα κεφάλαια τους.

    Η λίστα των εταιρειών που πληρούν τα κριτήρια αυτά είναι πολύ συγκεκριμένη: ΟΠΑΠ, Αεροπορία Αιγαίου (Aegean), Motor oil, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Jumbo, Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 1,15% 37,04, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τράπεζα Ελλάδος είναι κάποιες από τις εταιρείες που σε κάθε χρήση τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν μοιράσει μερίσματα με υψηλότερη απόδοση από μια τυπική τραπεζική κατάθεση.

    Η απόδοση μιας απλής κατάθεσης ταμιευτηρίου διαμορφώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σε 0,1% και μιας προθεσμιακής το πολύ σε 0,50%, όταν οι μερισματικές αποδόσεις των προαναφερόμενων ξεπερνούν το 3%.



    ΣΧΟΛΙΑ