• ΑΓΟΡΕΣ

    Capital Economics: Ισχυρές οι προοπτικές ανάπτυξης για την Ελλάδα τα επόμενα ένα με δύο χρόνια – Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Η Ελλάδα έχει ήδη ανακάμψει πληρέστερα από την πανδημία από ό,τι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η χώρα είναι λιγότερο εκτεθειμένη στους κινδύνους Ρωσίας-Ουκρανίας από πολλές άλλες χώρες αναφέρει η Capital Economics.

    Η άνοδος των εσόδων από τον τουρισμό αναμένεται να αυξήσει την αύξηση του ΑΕΠ σε πάνω από 5% φέτος ενώ όπως δείχνουν τα πράγματα, φαίνεται ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τον Αύγουστο του 2023», εκτιμά η βρετανική εταιρεία ανεξάρτητης έρευνας και ο Andrew Kenningham, Chief Europe Economist.

    «Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια είναι πολύ υψηλές. Η ανάπτυξη θα επηρεαστεί από την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά, δεδομένης της ισχυρής βάσης από πέρυσι και το πρώτο τρίμηνο, αναμένουμε ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 5,5% φέτος, και αναμένουμε επίσης ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους θα μειωθεί. Την περασμένη εβδομάδα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% το πρώτο τρίμηνο, ανεβάζοντάς το στο 3,0% πάνω από το πρo-Covid επίπεδο και πρόκειται για την ισχυρότερη ανάκαμψη από τις χώρες του νότου της ευρωζώνης και όλες τις βασικές οικονομίες πλην Ολλανδίας», εξηγεί η Capital Economics.

    «Το κόστος χρέους της Ελλάδας δεν είναι τόσο ευαίσθητο στις μεταβολές των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων γιατί το μεγαλύτερο μέρος του είναι στα χέρια του επίσημου τομέα και η μέση διάρκεια του χρέους της είναι πολύ υψηλή μετά την αναδιάρθρωση του χρέους το 2012, η υψηλότερη στον ευρωπαϊκό νότο, υπολογίζει η Capital Economics. «Αν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν αυξηθεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγορών ΡΕΡΡ από την ΕΚΤ, η αναβάθμιση της από τη Standard and Poor’s σε ΒΒ+, μια βαθμίδα μακριά από το investment grade, σημαίνει ότι εντός δώδεκα μηνών περίπου μπορεί να είναι σε θέση τα ελληνικά ομόλογα να είναι επιλέξιμα στα συνήθη προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ», υπολογίζει η εταιρεία.

    Την ίδια στιγμή, η τουριστική περίοδος είναι πιθανό να είναι ισχυρή και τα τουριστικά έσοδα θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο και πιθανότατα θα υπερβούν τα επίπεδα του 2019. Ο τομέας της μεταποίησης, αν και μικρός, τα πηγαίνει επίσης αρκετά καλά. Η παραγωγή ήταν 10% πάνω από το προ πανδημίας επίπεδο τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους και ο δείκτης PMI μεταποίησης υποδηλώνει ότι, αν και η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί, η παραγωγή εξακολουθεί να επεκτείνεται. Τέλος, η απασχόληση αυξάνεται πολύ γρήγορα και αυξήθηκε με διψήφιο ρυθμό σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει ακόμη κάποια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην αγορά εργασίας και η απασχόληση θα συνεχίσει να αυξάνεται για κάποιο χρονικό διάστημα, καταλήγει η Capital Economics.

    Διαβάστε επίσης

    Capital Economics: Τα σενάρια ύφεσης σε Ευρώπη και ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ