• Οικονομία

    Capital Economics: Τα σενάρια ύφεσης σε Ευρώπη και ΗΠΑ

    Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Niel Shearing

    Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Niel Shearing


    Η Capital Economics υποστηρίζει την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι η αύξηση των επιτοκίων θα ρίξει τον πληθωρισμό, χωρίς να υπάρξει ύφεση.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η αύξηση των επιτοκίων σε ουδέτερα επίπεδα ή στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ σε μετριοπαθείς αυξήσεις της τάξης των 50 ή 100 μονάδων, μπορεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στα επιθυμητά επίπεδα.

    Όπως υπογραμμίζει, στην περίπτωση που ο πληθωρισμός αποδειχτεί πιο «επίμονος» και η αύξηση του επιτοκίου κριθεί περαιτέρω απαραίτητα, από τις παραπάνω προβλέψεις, τότε η ύφεση θα μπορούσε να είναι ένα πιθανό σενάριο.

    Τι προβλέπεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ

    Σύμφωνα με την έκθεση της CE η ύφεση σε κάποιες χώρες, ιδίως της Ευρώπης, είναι πιθανό σενάριο, ανεξαρτήτως των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών.

    Κι αυτό γιατί ως η Ευρώπη ως καθαρός εισαγωγέας εμπορευμάτων, έχει δει επιδείνωση, υψηλότερη από άλλες χώρες στον τομέα του εμπορίου.

    Μία τεχνική ύφεση θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία με μείωση της παραγωγής, η οποία όμως αναμένεται σύμφωνα με την CE να είναι βραχύβια.

    Και η μικρή διάρκειά τους δεν θα μπορέσει να οδηγήσει μέσω της μείωσης της παραγωγής στο να πέσει ο πληθωρισμός.

    Στις ΗΠΑ, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι πιο έντονη η πίεση από τις τιμές με την αύξηση μισθών να απασχολεί περισσότερο και τον πληθωρισμό να έχει πάρει την άνοδο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Και σε αυτές τις περιπτώσεις, η Capital Economics υποστηρίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να επιδιώξουν μικρή μείωση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, ώστε να επιτευχθεί χαμηλό αλλά θετικό επιτόκιο.

    «Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, μπορεί να εξετάζουμε την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 1%, αντί για το δυνητικό ρυθμό της γύρω στο 2%, για ένα χρόνο περίπου. Πολλές φορές στο παρελθόν τα επιτόκια αυξήθηκαν χωρίς να ακολουθηθούν από ύφεση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Τα σενάρια της ύφεσης

    Η έκθεση αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού, ακόμα και στην περίπτωση που υλοποιηθούν οι παραπάνω ενέργειες από τις κεντρικές τράπεζες.

    Όπως αναφέρει οι πιθανότητες ύφεσης είναι υψηλότερες εάν δεν επαληθευτούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

    Για «ακούσια ύφεση» από τις κεντρικές τράπεζες κάνει λόγο και στην περίπτωση η πολιτική  «fine-tuning», μία παρεμβατική στρατηγική των επενδυτών για τον μετριασμό των ζημιών και των κινδύνων στα επενδυτικά τους χαρτυφυλάκια, αποδειχτεί δύσκολη.

    Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών

    Για ισορροπία μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής κάνει λόγο σε σημείωμά του ο Επικεφαλής του Ομίλου της CE, Neil Shearing.

    Στόχος όπως αναφέρει, πρέπει να είναι η επίτευξη της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

    Στο σημείωμά του αναφέρεται στο πρόσφατο παράδειγμα της πανδημίας, όπου, όπως σημειώνει, το τεράστιο ποσό της δημοσιονομικής στήριξης που παρασχέσθηκε συνέβαλλε στην άνοδο του πληθωρισμού.

    Παράλληλα, όμως σημειώνει ότι η ισχύς της ζήτησης κατά τη περίοδο της πανδημίας οφείλεται κυρίως στο υψηλό ποσό της δημοσιονομικής στήριξης που παρείχαν οι κυβερνήσεις και όχι στην νομισματική προσαρμογή.

    «Η πολύ ταχύτερη ανάκαμψη από την πανδημία υποδηλώνει ότι υπάρχει περίπτωση για μεγαλύτερο δημοσιονομικό ακτιβισμό στο μέλλον», σχολιάζει.

    Γι’ αυτό και υπογραμμίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να επικεντρωθούν αποκλειστικά στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ακόμα και αν θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό.

    Διαβάστε επίσης:

    Σταϊκούρας: Οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν αμφισβητούν τη νόμιμη λειτουργία και τις αποφάσεις του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ

    «Μπλόκο» στα σενάρια για νέα μέτρα στήριξης



    ΣΧΟΛΙΑ