• ΑΓΟΡΕΣ

    BofA: Απαισιόδοξοι για τις ευρωπαϊκές μετοχές, αισιόδοξοι για τις τράπεζες

    BofA: Βλέπει να έρχεται διόρθωση 10% στις ευρωπαϊκές μετοχές μέχρι το τέλος της χρονιάς

    Bank of America


    Η αμερικανική BofA στη μηνιαία της ευρωπαϊκή έρευνα επί των διαχειριστών κεφαλαίων (European Fund Manager Survey), είναι απαισιόδοξη για τις ευρωπαϊκές μετοχές πλην των τραπεζών, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων «βλέπουν» δυσκολίες μπροστά.

    Οι τράπεζες είναι η τοπ επιλογή, ενώ οι τομείς των φυσικών πόρων, η ενέργεια και η εξόρυξη, κατατάσσονται στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα. Η ακίνητη περιουσία είναι ο λιγότερο προτιμώμενος τομέας, ακολουθούμενος από τον τομέα της προσωπικής φροντίδας και τις κατασκευές. Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η αγαπημένη αγορά μετοχών στην Ευρώπη, υποβοηθούμενο από τη μεγάλη στάθμιση των ενεργειακών μετοχών, ενώ η Ιταλία είναι η λιγότερο προτιμώμενη αγορά.

    Τα βασικά συμπεράσματα της είναι:

    · Ένα καθαρό ρεκόρ της τάξεως του 73% των συμμετεχόντων αναμένει βραδύτερη παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ ένα καθαρό 54% αναμένει ευρωπαϊκή ύφεση κατά το επόμενο έτος.

    · Το 71% των ερωτηθέντων βλέπει την αύξηση των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων να επιβαρύνει τους ευρωπαϊκούς πολλαπλασιαστές αποτίμησης, ενώ το 79% βλέπει πτώση για τα ευρωπαϊκά κέρδη ανά μετοχή (EPS).

    · Ένα καθαρό 63% των συμμετεχόντων αναμένει ότι οι μετοχές αξίας (value stocks) θα υπεραποδώσουν έναντι των μετοχών ανάπτυξης, με τις τράπεζες να είναι ο πιο δημοφιλής τομέας, ακολουθούμενος από τους τομείς των φυσικών πόρων (resources).

    «Οι προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη πέφτουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ένα καθαρό 73% των επενδυτών πιστεύει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αποδυναμωθεί το επόμενο έτος, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ», εξηγεί η BofA. Οι συμμετέχοντες είναι ακόμη πιο δυσοίωνοι για την Ευρώπη, με ένα καθαρό 77% να αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης, από 59% τον περασμένο μήνα. Ένα καθαρό 54% των ερωτηθέντων αναμένει ύφεση στην Ευρώπη τους επόμενους δώδεκα μήνες, από 28% τον Μάιο. Ένα καθαρό 29% των επενδυτών αναμένει μια ισχυρότερη κινεζική οικονομία κατά το επόμενο έτος (ενώ τον περασμένο μήνα ένα καθαρό 12% προέβλεπε επιβράδυνση), καθιστώντας αυτή τη μόνη σημαντική περιοχή στην οποία οι επενδυτές βλέπουν περιθώρια επιτάχυνσης της ανάπτυξης.

    Ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

    Το 32% των επενδυτών θεωρεί τις “γερακίσιες” (hawkish) κεντρικές τράπεζες ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές (από μόλις 9% το Μάρτιο), ακολουθούμενο από μια παγκόσμια ύφεση (στο 25%) και τον πληθωρισμό (στο 22%). Ένα καθαρό 73% των συμμετεχόντων αναμένει ότι οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού θα μειωθούν αργά, διατηρώντας τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα. Το 83% αναμένει πληθωρισμό πάνω από την τάση και ανάπτυξη κάτω από την τάση κατά τους επόμενους 12 μήνες, καθώς οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό εξασθενούν, ενώ περισσότερα από τα δύο τρίτα των επενδυτών προβλέπουν τώρα χαμηλότερο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πληθωρισμό κατά το επόμενο έτος.

    Οι επενδυτές προετοιμάζονται για υποβαθμίσεις στα EPS

    Το 64% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους για τον οικονομικό κύκλο, από 70% τον προηγούμενο μήνα. Το 32% αναμένει ότι οι μετοχές θα ανακάμψουν κατά τουλάχιστον 5% (αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα), ενώ ένα επιπλέον 34% βλέπει περιθώρια συνέχισης των πωλήσεων (ελαφρώς αυξημένο από το 31%). Η μεγάλη πλειοψηφία του 71% αναμένει ότι η άνοδος των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων θα ασκήσει περαιτέρω καθοδική πίεση στους πολλαπλασιαστές των μετοχών, ενώ μόνο το 21% πιστεύει ότι τα πραγματικά επιτόκια έχουν φτάσει στο ανώτατο σημείο τους. Το 79% πιστεύει ότι τα 12μηνα μελλοντικά κέρδη ανά μετοχή για την Ευρώπη θα μειωθούν, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και οι πιέσεις στα περιθώρια κέρδους αυξάνονται. Μια πλειονότητα της τάξης του 38% θεωρεί ότι η έλλειψη επαρκών αμυντικών αντισταθμίσεων αποτελεί τον κύριο κίνδυνο για τα χαρτοφυλάκια.

    Οι τράπεζες είναι και πάλι ο πιο δημοφιλής τομέας

    Οι τράπεζες, τις οποίες οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν ως τον πιο υποτιμημένο τομέα στην Ευρώπη, ανέκτησαν τη θέση ως ο πιο δημοφιλής τομέας μεταξύ των επενδυτών (έχοντας βρεθεί στην κορυφή τον Φεβρουάριο πριν από μια απότομη πτώση). Οι αμφιβολίες για τις κυκλικές μετοχές εξασθενούν μετά την έντονη υποαπόδοση από τον Ιανουάριο, με το 41% των επενδυτών να αναμένει τώρα ανάκαμψη των ευρωπαϊκών κυκλικών έναντι των αμυντικών (από 28% το Μάιο), ενώ μόνο το 23% αναμένει περαιτέρω πτώση (από 39%). Ένα καθαρό 63% αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές αξίας θα υπεραποδώσουν έναντι των μετοχών ανάπτυξης το επόμενο έτος, από 56% τον περασμένο μήνα και μόνο 19% τον Απρίλιο.

    Διαβάστε επίσης

    Τα reports 10 οίκων: Μέχρι πού μπορεί να φτάσουν τα περιθώρια ανόδου για τις τραπεζικές μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ