• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Νέο μέρισμα από Jumbo, στροφή στα small caps, κόπωση στις τράπεζες

    Απόστολος Βακάκης, Επικεφαλής Jumbo

    Απόστολος Βακάκης, Επικεφαλής Jumbo


    Νέα δυναμική αναπτύσσεται και σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), χωρίς όμως, την έκρηξη τζίρου που είχαμε συνηθίσει το προηγούμενο διάστημα, αφού οι συναλλαγές στο πρώτο ημίωρο διαμορφώνονται στα 5 εκατ. ευρώ και ο γενικός δείκτης δίνει μία ακόμα «μάχη» διάσπασης των 1.270 μονάδων.

    Η αγορά εξακολουθεί να δίνει δυνατότητα επανατοποθετήσεων στα μικρότερου βεληνεκούς χαρτιά, τα οποία αποτελούν προτιμήσεις ιδιωτών επενδυτών.

    Οι τράπεζες υστερούν και σήμερα, με εξαίρεση – ίσως – την Εθνική. Οι διακυμάνσεις λοιπόν στον κλάδο είναι μικρές, με την Πειραιώς ΠΕΙΡ 2,12% 3,86 στα 3 ευρώ, την Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,61% 1,64 στο 1,563 ευρώ, την Εθνική να επιστρέφει πάνω από τα 6 ευρώ και την Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,48% 2,08 να υποχωρεί στο 1,53 ευρώ.

    Στα 31,20 υποχωρεί οριακά και ο Μυτιληναίος, στα 4,40 νέες απώλειες για Φουρλή, στα 16,64 η Τιτάν, στα 5,80 η Βιοχάλκο, στα 10,22 η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,51% 11,69 στα 8,07 τα ΕΛΠΕ, στα 5 ευρώ η ΕΧΑΕ, στα 23,60 η ΜΟΗ.

    Από εκεί και πέρα και πάλι άνοδος για το Jumbo ΜΠΕΛΑ -0,72% 27,60 ενόψει μερίσματος, στα 24,42 ευρώ, στα 16,51 και στον δρόμο για νέα πολυετή υψηλά ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,77% 15,41 και λίγο πριν από τα 15 ευρώ ο ΟΤΕ.

    Κέρδη στα small caps και σήμερα, με τη Λούλης, Ιντρακόμ, Ιατρικό, με μεγάλα κέρδη σχεδόν άνω του 2% και μέχρι 5%.

    Σε ό,τι αφορά στο Jumbo θα διανεμηθεί νέο μέρισμα 0,3220 ευρώ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο. Οι περισσότεροι αναλυτές περίμεναν πως θα δώσει κάτι ακόμα εκτός από το 1,1550 ευρώ που έδωσε ήδη. Στο +11,7% τον Μάιο για τις πωλήσεις και +22% στο πεντάμηνο!

    Οι βασικοί ευρωπαϊκοί και αμερικάνικοι μετοχικοί δείκτες, κινούνται οριακά καλύτερα λόγω των στοιχείων για τον πληθωρισμό Μαΐου στις ΗΠΑ.

    Η μέτρηση αυτή επιβεβαιώνει την καθοδική πορεία των τιμών και πιθανότατα οδηγεί την κεντρική τράπεζα σε προσωρινή τουλάχιστον στάση αναμονής σχετικά με τα επιτόκια, όπως δείχνουν και οι επίσημες πλέον συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

    Ωστόσο, η μεταβλητότητα που εμφανίζει ο εν λόγω δείκτης τιμών δεν μας επιτρέπει να εφησυχάσουμε ακόμα, κάτι που ισχύει και για τον Ευρωπαϊκό δείκτη τιμών καταναλωτή.

    Στο εσωτερικό, είναι φυσιολογική μια αύξηση των διακυμάνσεων ενόψει και της επικείμενης εκπνοής των παραγώγων.

    Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη βιομηχανική παραγωγή Απριλίου της Ευρωζώνης και τον δείκτη τιμών παραγωγού Μαΐου των ΗΠΑ.

    Το καλό κλίμα ενόψει της διαφαινόμενης παύσης -προσωρινά;- στις αυξήσεις επιτοκίων οδηγεί σε άνοδο τη Wall με τον S&P στις 4.369 μονάδες, ενώ ανοδικά κινούνται και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Ο Dax κάνει πράξεις στις 16.268 μονάδες αυτή την ώρα, κινούμενος ελαφρώς ανοδικά.

    Στα δικά μας, ο δείκτης δυσκολεύεται στο δρόμο για τις 1.270 μονάδες, προφανώς λόγω παραγώγων.

    Όμως, όπως έδειξε η χθεσινή μέρα, μπορεί να δούμε ενδοσυνεδριακή διόρθωση και στο κλείσιμο κέρδη. Είναι κάτι, που μένει να φανεί.

    Οι επενδυτές όμως, γνωρίζουν πως όσο ο δείκτης κινείται πάνω από τις 1.260 μονάδες ανοίγει ο δρόμος για τη διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 200 μηνών, στις 1.330 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Αποκάλυψη Κοντόπουλου: Μηδενικός φόρος στα εταιρικά ομόλογα και μείωση φόρου συναλλαγών από 1/1/24

    Παγκόσμια πρωτιά για το Ελληνικό Χρηματιστήριο!

    WSJ: Εμφύλιος πόλεμος στη Goldman Sachs – Δυσαρέσκεια για τον CEO



    ΣΧΟΛΙΑ