• ΑΓΟΡΕΣ

    «Άσπρη μέρα» στο ταμπλό με τράπεζες, Ελλάκτωρ και ενεργειακές

    Πάνω από 3,2 δις. ευρώ έχουν σηκώσει οι εισηγμένες από την αγορά σε 9 μήνες


    Με το Τόκιο να χτυπάει νέα ιστορικά υψηλά, πάνω από τις 30.000 μονάδες, αλλά τη Wall Street σήμερα κλειστή λόγω αργίας, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά καλείται να αντιμετωπίσει τα σενάρια για την επιστροφή στην κανονικότητα το… 2023 και συνάμα να προετοιμαστεί για 3 δισ. άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες και άνω των 5 δισ. συνολικά για τις εισηγμένες.

    Ταυτόχρονα, σήμερα το Eurogroup καλείται να αποφασίσει για τους νέους δημοσιονομικούς στόχους που εκ των πραγμάτων θέτει η πανδημία, με χώρες, όπως η Ελλάδα, να ζητούν παράταση επιστροφής στο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για αργότερα, μετά το 2022.

    Εκτός από τις τράπεζες, όπως η Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 που θα προβεί σε αύξηση κεφαλαίου τουλάχιστον 1 δισ, ευρώ, και τις άλλες τρεις συστημικές που θα προβούν σε ομολογιακές εκδόσεις μειωμένης εξασφάλισης, έπονται η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,48% 11,63, ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ -0,22% 35,76, η Aegean ΑΡΑΙΓ 0,16% 12,54 (αύξηση κεφαλαίου), η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,38% 2,63 που θα στραφούν στις αγορές.

    Η αγορά ενισχύεται νωρίτερα την Δευτέρα στις 786 μονάδες και με κέρδη πάνω από 1,3%, ενώ οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ.

    Πάνω από 4% τα κέρδη για την Πειραιώς και πάνω από 3% η άνοδος για την Alpha, πάνω από 2,4% για την Eurobank και λίγο πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα τα κέρδη για την Εθνική. «Σειρά» στην άνοδο παίρνουν σήμερα και τα υπόλοιπα blue chips, αλλά και μια σειρά από μετοχές από την κατηγορία των small caps.

    Αντίδραση 3,9% βγαίνει στην Ελλάκτωρ, ενώ στο ξεκίνημα η άνοδος ξεπερνούσε ακόμα και το 4%, στα 1,48 ευρώ. Οι αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο με την επιστροφή Μπόμπολα και οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την έκδοση νέου ομολόγου με καλύτερους όρους είναι μερικά από τα θέματα που τροφοδοτούν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

    Κέρδη περί το 3% για την Aegean, αν και η αγορά προεξοφλεί ότι η ΑΜΚ θα γίνει σε χαμηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, η πρόοδος των εμβολιασμών και η προοπτική πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους επισκέπτες στη χώρα μας ανοίγουν νέες προοπτικές για την εταιρεία.

    Επιστροφή πάνω από τα 8 ευρώ για τη ΔΕΗ, 2,5% η αντίδραση για την ΜΟΗ, στα 11,60, και κίνηση στα 5,40 ευρώ για τα ΕΛΠΕ. Η επιστροφή στην κανονικότητα εκτιμάται ότι θα αφήσει πίσω τα χειρότερα για τους δύο ομίλους.

    Αντίδραση στα 12,50 ευρώ βγαίνει στον Μυτιληναίο, στα 13,27 η ενίσχυση της Jumbo.

    Περιορισμός του αρχικού ενθουσιασμού στην Τέρνα Ενεργειακή, στα 14,42 ευρώ, πάνω από 1% η άνοδος στον ΟΤΕ, στα 12,40, και νέα αντίδραση 0,75% για τον ΟΠΑΠ, στα 10,74.

    Διαβάστε επίσης:

    Eurogroup: Στο τραπέζι οι μετά COVID δημοσιονομικοί στόχοι

    Σκυλακάκης: «Τρύπα» 295 εκατ. τον Ιανουάριο στον προϋπολογισμό

    Η Ebury για την εβδομάδα στις αγορές συναλλάγματος



    ΣΧΟΛΙΑ