• ΑΓΟΡΕΣ

    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ο «χάρτης» με τους ξένους «παίκτες» από 71 χώρες, που βάζουν αλλά και βγάζουν κεφάλαια από το ελληνικό χρηματιστήριο


    Υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας είναι η Ρεϋνιόν, που βρίσκεται στον Ινδικό ωκεανό.

    Πρόκειται για ένα ηφαιστειογενές νησί, στα ανατολικά της Μαδαγασκάρης, με πληθυσμό περίπου 860.000 κατοίκων, που έχει ως νόμισμα το ευρώ και στο οποίο εδρεύει φορολογικά, ένας από τους «κωδικούς» των ξένων «παικτών» που δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό χρηματιστήριο.

    Από τον συγκεκριμένο αυτόν «κωδικό» έγινε τους τελευταίους 13 μήνες, μία όλη κι όλη κίνηση. Και αυτή, μόνο για πωλήσεις ελληνικών μετοχών, με αντίτιμο 2.187 ευρώ.

    Επίσης μία και μοναδική κίνηση έγινε στην ελληνική αγορά έγινε από τη Λιβύη, που ζει επί μακρόν κάτω από τη βαριά σκιά των εμφυλιοπολεμικών καταστάσεων. Όπως και να’ χει, ο Λίβυος διαχειριστής του «κωδικού» ρευστοποίησε μετοχές αξίας 57 ευρώ…

    Ποσό μεγαλύτερο από αυτό των… 28 ευρώ που εισέπραξε ο «παίκτης» από τη Ζιμπάμπουε, κάνοντας μία πώληση στο χρηματιστήριο της Αθήνας, στο τελευταίο 13μηνο.

    Από την άλλη πλευρά, η ελληνική αγορά φαίνεται να κέντρισε το ενδιαφέρον ενός επενδυτή από την Ταϊβάν. Από τον «κωδικό» του οποίου διοχετεύτηκαν 49.727 ευρώ για τοποθετήσεις σε μετοχές.

    Και οι τρεις αυτές περιπτώσεις είναι μεν ενδεικτικές, αλλά εντάσσονται στο κάδρο της γενικότερης αγοραστικής ένδειας, που χαρακτηρίζει τον αθηναϊκό «ναό» του χρήματος. Ένδεια η οποία απεικονίζεται παραστατικά, μέσα από τις κινήσεις των ξένων «παικτών».

    Όπως λοιπόν δείχνουν τα στοιχεία, συνολικά 71 χώρες είναι εκείνες από τις οποίες έγιναν αγοραπωλησίες Ελληνικών μετοχών, στο χρονικό διάστημα από την αρχή του 2019 έως και τα τέλη του εφετινού Ιανουαρίου. Με βάση τις κινήσεις των «κωδικών» που δηλώνουν ως φορολογική τους έδρα αυτές τις 71 χώρες, προκύπτει ότι το «φρέσκο χρήμα» το οποίο έχει τοποθετηθεί σε Ελληνικές μετοχές είναι 175,8 εκατ. ευρώ.

    Αυτές είναι οι καθαρές εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό, αν στη συνολική αξία των αγορών ( περί τα 9,888 δισ. ) αφαιρεθεί η αξία των πωλήσεων ( 9,712 δισ. περίπου) που έγιναν από τα ίδια επενδυτικά κέντρα. Αν μη τι άλλο, οι καθαρές εισροές στο ελληνικό χρηματιστήριο, προερχόμενες από ξένα funds, ξένες εταιρείες και αλλοδαπούς θεσμικούς και ιδιώτες, δεν διεκδικούν δάφνες.

    Αναμφίβολα εγγράφονται ως θετικό γεγονός, πλην όμως για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν έχουν την αναμενόμενη ένταση. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς, ότι από την αρχή του 2019 η Ελληνική αγορά έχει ανέβει κατά 45,6% με όρους Γενικού Δείκτη.

    Καθαροί πωλητές από Βρετανία και ΗΠΑ

    Το τοπίο γίνεται πιο γκρίζο, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι οι δύο από τους κεντρικούς πυλώνες της συναλλακτικής δραστηριότητας των ξένων στο Ελληνικό χρηματιστήριο, έχουν αρνητικό, επενδυτικό ισοζύγιο. Διότι τόσο η Μεγάλη Βρετανία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι καθαροί πωλητές ελληνικών μετοχών, με εκροές 224,3 και 8,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι ξένοι ως ενιαία οντότητα είχαν δείξει εντονότερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές στους πέντε πρώτους μήνες του 2019.

    Μάλιστα, στα τέλη του περασμένου Μαΐου οι καθαρές εισροές κεφαλαίων είχαν φτάσει στα 323,2 εκατ. ευρώ. Έκτοτε άρχισαν να αναπτύσσονται φυγόκεντρες δυνάμεις, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο οι εκροές από τους ξένους «παίκτες» έφτασαν στα 104,1 εκατ. ευρώ.

    Σε αδρές γραμμές οι ξένοι προχώρησαν στο τελευταίο οκτάμηνο ( από τον Ιούνιο του 2019 έως και τον εφετινό Ιανουάριο) σε πωλήσεις ελληνικών μετοχών, η αξία των οποίων ήταν κατά 147,4 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη, από εκείνη των αγορών που έγιναν από αυτούς, στο ίδιο διάστημα.

    Για το λόγο αυτό έπεσε και η στάθμη των καθαρών εισροών (323,2-147,4 εκατ. ευρώ) στα επίπεδα των 175,8 εκατ. ευρώ, από τις αρχές της περσινής χρονιάς.

    Δεδομένο του ότι οι αγοραπωλησίες μετοχών συνιστούν «παίγνιο μηδενικού αθροίσματος», οι καθαρές εισροές κεφαλαίων που γίνονται από ξένους ισοδυναμούν με τις καθαρές πωλήσεις οι οποίες γίνονται από Έλληνες, όπως επίσης και το αντίστροφο.

    Με την έννοια αυτή, το ελληνικό στοιχείο είναι αυτό που απορροφά, όλους τους τελευταίους μήνες την προσφορά που βγαίνει από τα ξένα χαρτοφυλάκια… Αυτό βεβαίως ως συνολική εικόνα, καθώς ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχουν σαφώς και τα επί μέρους διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά.

    Γιατί κλωθογυρίζει στη μετριότητα η ελληνική αγορά

    Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε το 2019 από τις 613,3 μονάδες και έως τις 26 Μαΐου που έγιναν οι ευρωεκλογές, η αγορά είχε ανέβει 19,4% ψηλότερα.

    Τα κέρδη διευρύνθηκαν ,καθώς μέχρι τις 7 Ιουλίου που έγιναν οι εθνικές εκλογές , φέρνοντας στην εξουσία τη Νέα Δημοκρατία, ο βασικός χρηματιστηριακός Δείκτης έφτασε στις 894,66 μονάδες. Ενισχυμένος κατά 45,9% από την αρχή του έτους.

    Στους σχεδόν οκτώ μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τότε, η χρηματιστηριακή αγορά κλωθογυρίζει στη μετριότητα. Μάλιστα τώρα ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται 1,63 μονάδες κάτω από τα επίπεδα όπου είχε φτάσει στις εθνικές εκλογές…

    Κάτι που πρωτίστως οφείλεται στην αγοραστική απραξία των ξένων, καθώς όπως φαίνεται το ελληνικό στοιχείο από μόνο του, δεν μπορεί να δώσει μια βιώσιμη, ανοδική κατεύθυνση στο χρηματιστήριο. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον…

    Από την Ολλανδία μέχρι το Πριγκιπάτο του Μονακό

    Έτσι όπως αποτυπώνονται πάντως οι κινήσεις των ξένων τους τελευταίους 13 μήνες, την πρωτοκαθεδρία στις καθαρές εισροές την έχουν οι «κωδικοί» από την Ολλανδία, με τοποθετήσεις 345,1 εκατ. ευρώ. Καθοριστικό στοιχείο γι’ αυτό έπαιξε η εξαγορά από την Invel του 32,6% των μετοχών της «Πανγαία» (νυν Prodea Investments) έναντι 390 εκατ. ευρώ…

    Tα νησιά Κέϊμαν και οι Βερμούδες νήσοι ακολουθούν με εισροές 63,1 και 39,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σε αυτά έχουν κατά κανόνα τη φορολογική τους έδρα, τα κερδοσκοπικά Heads Funds.

    Βέλγιο και Λουξεμβούργο συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα, έχοντας καθαρές κεφαλαιακές τοποθετήσεις σε Ελληνικές μετοχές, ύψους 38,6 και 26,3 εκατ. ευρώ αντιστοίχως. Ειδικά σε ότι αφορά το Λουξεμβούργο, εδρεύουν εταιρείες και επενδυτικά σχήματα, που εκφράζουν συμφέροντα Ελλήνων.

    Από τις 71 χώρες από τις οποίες «παίζουν» οι ξένοι στο χρηματιστήριο της Αθήνας, οι 27 έχουν καθαρές εισροές. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και το Πριγκιπάτο του Μονακό, από όπου τους τελευταίους 13 μήνες έχουν ενεργοποιηθεί 13 «κωδικοί» για αγορές και 14 για πωλήσεις. Με το ισοζύγιο όμως να είναι θετικό, καθώς οι τοποθετήσεις πλεονεκτούν κατά 740.609 ευρώ. Λίγα συγκριτικά με την οικονομική αίγλη που αποπνέει το Πριγκιπάτο.

    Κατά τα άλλα 1,8 εκατ. ευρώ «φρέσκο χρήμα» έχει έρθει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 2,4 εκατ. ευρώ από το Κουβέιτ, 15.811 ευρώ από το Λίβανο και 7.574 ευρώ από το… Βαϊλάτο του Γκέρνσεϊ, όπως αποκαλείται το αυτοδιοικούμενο σύμπλεγμα νησιών, τα οποία βρίσκονται στη θάλασσα της Μάγχης και ανήκουν στη Βρετανική κοινοπολιτεία.

    Οι μεγαλύτερες πωλήσεις

    Στον αντίποδα, 44 χώρες είναι εκείνες από τις οποίες προέρχονται οι καθαρές πωλήσεις μετοχών. Με τη Μεγάλη Βρετανία να την ακολουθούν στις εκροές η Ισπανία (-56,7 εκατ. ευρώ) η Κύπρος ( -41,1 εκατ.) τα νησιά Μάρσαλ (-18,1 εκατ.) και τα νησιά Τζέρσεϊ (-14,9 εκατ. ευρώ). Καθαροί πωλητές είναι επίσης και οι «κωδικοί» με φορολογική έδρα την Ελβετία και την Τουρκία.

    Είναι ακόμη χαρακτηριστικό, ότι «κωδικοί» από 22 χώρες έκαναν μόνον πωλήσεις στο διάστημα των τελευταίων 13 μηνών. Με το συνολικό ύψος των εκροών να ανέρχεται σε 26,2 εκατ. ευρώ.

    Εξ αυτών τα 14,9 εκατ. ευρώ οφείλονται σε έναν και μόνον «κωδικό» που βγήκε πωλητής από τα νησιά Τζέρσεϊ, ενώ 2 «κωδικοί» από το Λιχτενστάιν έκαναν πωλήσεις 9,4 εκατ. ευρώ…



    ΣΧΟΛΙΑ