• ΑΓΟΡΕΣ

    Αποκάλυψη Κοντόπουλου: Μηδενικός φόρος στα εταιρικά ομόλογα και μείωση φόρου συναλλαγών από 1/1/24

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιάννος Κοντόπουλος, CEO Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕXAE)

    Γιάννος Κοντόπουλος, CEO Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕXAE)


    Την ύπαρξη συμφωνίας για μηδενικό φόρο στα εταιρικά ομόλογα και μείωση του φόρου συναλλαγών από την 1η Ιανουαρίου του 2024, εφόσον επανεκλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, κ. Γιάννος Κοντόπουλος, στο πλαίσιο της τακτικής Γενικής Συνέλευσης. Και τούτο διότι στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι αφενός μεν να συντηρήσει το θετικό μομέντουμ που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, αφετέρου δε να προσελκύσει και τους Έλληνες επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ -0,19% 5,15, κ. Γιάννος Κοντόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του mononews.gr στο πλαίσιο της τακτικής Γενικής Συνέλευσης επισήμανε ότι τα φορολογικά κίνητρα αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την επιστροφή των επενδυτών στο Χ.Α.

    Πέρα από αυτό όμως, η δυναμική που έχει αναπτυχθεί έχει επαναφέρει τις συναλλαγές πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ και η απόδοση του γενικού δείκτη από την αρχή του χρόνου ξεπερνάει το 35%.

    Όπως, δε, αποκάλυψε, υπάρχει συμφωνία με το οικονομικό επιτελείο της προηγούμενης κυβέρνησης και ο ίδιος ο κ. Κοντόπουλος δεν έχει κανένα λόγο να αμφιβάλλει ότι θα ακολουθήσουν τη νομοθετική οδό μια σειρά από παρεμβάσεις που έχει εισηγηθεί.

    Μειώσεις φόρων

    Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΟΙΚ από την 1 Ιανουαρίου 2024 προβαίνει σε δύο μειώσεις φόρων:

    α) Του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου σε 0,2% από 0,5% με δημοσιονομικό κόστος 21,6 εκατ. ευρώ και

    β) του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών στο 0,1% από 0,2% με δημοσιονομικό κόστος 21 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, προωθούνται η εναρμόνιση της φορολογίας των εταιρικών ομολόγων για όλους τους επενδυτές με κόστος 7 εκατ. ευρώ και η παροχή κινήτρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για είσοδο στο χρηματιστήριο με έκπτωση των δαπανών εισαγωγής κατά 100% από το φόρο, με κόστος 1,6 εκατ. ευρώ.

    Βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας

    Αυτό προωθείται μέσω της απλοποίησης και ψηφιοποίησης διαδικασιών, της διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης στις μεγάλες μη εισηγμένες εταιρείες, καθώς και του σχεδιασμού –από το Χ.Α.– ανταγωνιστικής διάρθρωσης για την εναλλακτική αγορά με σκοπό τη διευκόλυνση της εισόδου μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως και τη διευκόλυνση/μείωση του κόστους εισόδου εταιρειών γενικότερα.

    Ενθάρρυνση της ζήτησης για επενδύσεις

    Ενθάρρυνση της ζήτησης για επενδύσεις με παράλληλο στόχο την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που δημιουργούνται από το πλαίσιο κοινωνικής ασφάλισης στην πλευρά της ζήτησης.

    Σε αυτόν τον πυλώνα, το Χρηματιστήριο θα συνεισφέρει από την πλευρά του, με την επέκταση του επενδυτικού πεδίου των business angels (ιδιώτες επενδυτές που διαθέτουν ίδια κεφάλαια σε startups επιχειρήσεις).

    Και όχι μόνο αυτό, αλλά η ΕΧΑE έχει θέσει και μια σειρά άλλων αιτημάτων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο «μακροπρόθεσμος επενδυτικός λογαριασμός», ο οποίος θα λειτουργεί με μια παρόμοια μορφή με αυτή που λειτουργούν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης στο εξωτερικό (αφορολόγητες καταβολές και μικρός συντελεστής επιβάρυνσης κατά τη διάρκεια της ρευστοποίησης).

    Παράλληλα, προωθούνται η επέκταση των επενδυτικών ευκαιριών και η ανάπτυξη των οικοσυστημάτων FinTech και ESG, με τη δημιουργία επιτροπής εμπειρογνώμων για την ψηφιακή χρηματοδότηση.

    Σε αυτόν τον πυλώνα συμπεριλαμβάνεται το σχέδιο δράσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών για επανένταξή του στο καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς.

    Σε ό,τι αφορά την επιστροφή του Χ.Α. στις ώριμες αγορές, μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον MSCI για το εάν το Χ.Α. μπορεί να αναβαθμιστεί.

    Έως τον Σεπτέμβριο θα γίνει η αξιολόγηση από τον FTSE, με τις ανακοινώσεις να ακολουθούν (Σεπτέμβριος).

    Πάντως, από τον Σεπτέμβριο του 2022 η Ελλάδα ήδη πληροί όλα τα ποιοτικά κριτήρια αγοράς για αναβάθμιση από τον FTSE.

     Διαβάστε επίσης

    Morgan Stanley: Γιατί παραμένει η Ελλάδα η προτιμώμενη αγορά στην Ανατολική Ευρώπη

    Μοτοδυναμική: Τι είπε ο Κυριακόπουλος για το συμβόλαιο και τις δωρεάν μετοχές στον Σωτήρη Χατζίκο

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ