• ΑΓΟΡΕΣ

    Απίστευτο: Εφοριακοί ζητούν από τους φορολογούμενους να… αργήσουν όσο μπορούν!


    Οι φορολογούμενοι στο καντόνι Zug της Ελβετίας έλαβαν ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο αίτημα από τις τοπικές φορολογικές αρχές, οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ τους ζητούν να… καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο να πληρώσουν τους φόρους τους, καταργώντας παράλληλα τις εκπτώσεις που ίσχυαν για την πρόωρη αποπληρωμή τους!

    Ακούγεται παράλογο, κι όμως δεν είναι: πρόκειται, όπως αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times, για μία «παρενέργεια» της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας το 2014 να περάσει σε αρνητικά επιτόκια, σε μία προσπάθεια να ενθαρρύνει τους καταθέτες να ξοδέψουν τα χρήματά τους, αντί να τα έχουν «παρκαρισμένα» σε τραπεζικούς λογαριασμούς – με άλλα λόγια, ουσιαστικά η κεντρική τράπεζα της χώρας αναγκάζει τους καταθέτες να πληρώνουν για να «παρκάρουν» χρήματα στις τράπεζες, αντί να συμβαίνει το αντίθετο.

    Όμως τι σημαίνει αυτό για το εύπορο καντόνι Zug, όπου έχουν την έδρα τους και πολλά hedge funds; Σημαίνει ότι για όσο περισσότερο διάστημα έχει χρήματα στα κατάστιχά του, τόσο περισσότερο θα του κοστίσει αυτό, εξαιτίας των αρνητικών επιτοκίων – επομένως, το συμφέρει να καθυστερήσει όσο γίνεται περισσότερο η πληρωμή των φόρων.

    «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη μακρά περίοδο των χαμηλών επιτοκίων στην Ελβετία και τα αρνητικά επιτόκια που πρέπει να πληρωθούν, το καντόνι δεν έχει κανένα κίνητρο να παροτρύνει τους φορολογούμενους να πληρώσουν νωρίτερα», αναφέρουν οι τοπικές αρχές. «Αντιθέτως, το καντόνι έχει συμφέρον να λάβει τα χρήματα όσο το δυνατόν αργότερα – ώστε να πληρώσει λιγότερα αρνητικά επιτόκια».

    Μάλιστα, σε μία ακόμα πιο ασυνήθιστη κίνηση, οι φορολογικές αρχές του Zug αποφάσισαν να καταργήσουν τα επιβαρυντικά επιτόκια για τους φορολογούμενους που καθυστερούν την πληρωμή των φόρων τους, αν και αυτοί εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα.

    Σύμφωνα με τους Financial Times, δεν αποκλείεται το παράδειγμα του Zug να ακολουθήσουν και άλλα ελβετικά καντόνια, αν και Ελβετοί φοροτεχνικοί επισημαίνουν πως το Zug είχε εξαιρετικά ελκυστικές εκπτώσεις σε όσους πλήρωναν νωρίς τους φόρους τους, που δεν ισχύουν σε άλλα καντόνια.

     



    ΣΧΟΛΙΑ