• ΑΓΟΡΕΣ

    Ανοδικά ξανά το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μετά από δύο ημέρες πτώσης

    • NewsRoom
    αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου


    Ανοδικά κινήθηκε ξανά το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο την Πέμπτη, καθώς η αγορά στάθμισε τους χειμερινούς κινδύνους έναντι της σχετικά περιορισμένης ζήτησης και της άφθονης προσφοράς βραχυπρόθεσμα.

    Το ολλανδικό φυσικό αέριο πρώτου μήνα, το σημείο αναφοράς της Ευρώπης, διαπραγματεύτηκε 2,8% υψηλότερα στα 49,10 ευρώ ανά μεγαβατώρα το απόγευμα της Πέμπτης στο Άμστερνταμ. Τα αντίστοιχα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 3%.

    Τα συμβόλαια αναφοράς αντέστρεψαν την προηγούμενη πτωτική κίνηση, την ώρα που το πετρέλαιο ενισχυόταν αλλά και οι αγορές μετοχών κινούνταν ανοδικά.

    Οι τιμές της επόμενης ημέρας και στους δύο κόμβους αυξήθηκαν επίσης. Αυτό ακολούθησε δύο πτωτικές ημέρες, με την καταιγίδα Ciarán να κινείται στα βορειοδυτικά με έντονους ανέμους, μειώνοντας την ανάγκη καύσης ορυκτών καυσίμων για ενέργεια στο άμεσο μέλλον.

    Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στο ρωσικό Arctic LNG 2, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει την παραγωγή αργότερα φέτος. Αυτό θολώνει περαιτέρω τις προοπτικές για τις παγκόσμιες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, καθώς το συγκεκριμένο project είναι ανάμεσα σε λίγες μόνο μονάδες που έχουν προγραμματιστεί να φέρουν επιπλέον όγκους τους επόμενους μήνες.

    Οι αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί, παρόλο που η αγορά φαίνεται καλά εφοδιασμένη προς το παρόν, με αυξανόμενες ροές LNG, ανάκαμψη της νορβηγικής παραγωγής και σχεδόν τη μέγιστη πληρότητα στα αποθέματα.

    Η Ευρώπη εξακολουθεί να προσπαθεί να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια μετά την περσινή κρίση. Ωστόσο, με την αγορά να παραμένει σφιχτή, τις γεωπολιτικές εντάσεις να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και ολόκληρο τον χειμώνα που έρχεται, οι τιμές παραμένουν ασταθείς.

    «Είμαστε πολύ, πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι από ό,τι ήμασταν πριν από δώδεκα μήνες», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων της Γερμανίας Κλάους Μιούλερ στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung . «Αν έχουμε έναν κανονικό χειμώνα, δεν θα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα». Ωστόσο, είναι «ακόμα πολύ νωρίς για να φανεί εντελώς ξεκάθαρο», πρόσθεσε.

    Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς συνεχίζει επίσης να πλανάται στις ενεργειακές αγορές — παρόλο που η σύγκρουση δεν είχε μέχρι στιγμής σημαντικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες ροές φυσικού αερίου.

    «Παραπλανούμε ελαφρώς τους εαυτούς μας ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει», δήλωσε ο Niall Trimble, διευθύνων σύμβουλος των συμβούλων Energy Contract Co., σε εκδήλωση των FT στο Λονδίνο αυτήν την εβδομάδα. Η αγορά θα παραμείνει «λίγο ανώμαλη» μέχρι να ξεκινήσει ένα νέο κύμα παγκόσμιας προσφοράς LNG γύρω στο 2027, είπε.

    Διαβάστε επίσης

    ΠΟΥ: Η εκκένωση νοσοκομείων στη Γάζα θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες ασθενείς

    Καταιγίδα Κιαράν: Τουλάχιστον 6 νεκροί στην Ευρώπη

    Νεκρός o εφοπλιστής Ιμάντ Ζέιν, μέσα στο σπίτι του στη Βούλα – Αυτοπυροβολήθηκε με καραμπίνα (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ