• ΑΓΟΡΕΣ

    Ανάκαμψη ή νέα βύθιση στη Wall Street; Διαφωνούν Morgan Stanley και JP Morgan

    • Bloomberg

    Mislav Matejka, αναλυτής JP Morgan Michael Wilson, αναλυτής Morgan Stanley


    Οι επόμενες κινήσεις της Fed έχουν μπερδέψει τους κορυφαίους αναλυτές, που εμφανίζονται διχασμένοι για την πορεία των μετοχών στα αμερικάνικα χρηματιστήρια.

    Οι αναλυτές της Morgan Stanley υπολογίζουν σε νέες επιθετικές κινήσεις της Fed τους επόμενους μήνες, με τις μετοχές να χάνουν ακόμα περισσότερα κέρδη.

    Αντίθετα, οι αναλυτές της JP Morgan θεωρούν ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και σύντομα η Fed θα διακόψει τον επιθετικό γύρο αύξησης των επιτοκίων.

    Πότε θα σταματήσει η αύξηση των επιτοκίων;

    Ο επίμονος πληθωρισμός, που συνεχίζει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, είναι αυτός που θα κρατήσει τη Fed επιθετική, αναφέρει ο Michael Wilson της Morgan Stanley.

    Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, σύμφωνα με τον Wilson η Fed έχει σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων της λίγο πριν την έναρξη μιας οικονομικής επιβράδυνσης, δίνοντας το σήμα για ανάκαμψη στις μετοχές. Όμως, όπως αναφέρει ο αναλυτής, ο πληθωρισμός θα αναγκάσει την Fed να συνεχίσει τη νομισματική σύσφιξη.

    Οι αγορές μετοχών ίσως προσπαθήσουν να προλάβουν μια ενδεχόμενη στροφή της Fed, όμως το πρόβλημα είναι ότι αυτή η στροφή ίσως αργήσει να έρθει.

    Η JP Morgan αντίθετα, εμφανίζεται πολύ πιο αισιόδοξη για την πορεία των αμερικάνικων αγορών κατά το δεύτερο εξάμηνο, με τον αναλυτή Mislav Matejka να αναφέρει ότι  η δυναμική της δραστηριότητας των επιχειρήσεων αλλά και τα αισιόδοξα στοιχεία για την αγορά εργασίας θα φέρουν μία ισορροπημένη πολιτική και θα οδηγήσουν στην κορύφωση του δολαρίου αλλά και του πληθωρισμού.

    Όλα τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στην συνεδρίαση της Fed αυτή την εβδομάδα, η οποία θα αυξήσει τα επιτόκια, σύμφωνα με τις προβλέψεις, κατά 75 μονάδες βάσης.

    Την ίδια ώρα ο S&P 500 βρίσκεται σε μία περίοδο ανάκαμψης, καταγράφοντας τις καλύτερες επιδόσεις του από τον περασμένο Οκτώβριο, μετά την απότομη πτώση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

    Ο Paolo Zanghieri, οικονομολόγος της Generali Investments, δήλωσε ότι αναμένει ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων να επιβραδυνθεί μετά τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας.

    Μπορεί να αποφευχθεί η ύφεση στις ΗΠΑ;

    Αρκετοί παραμένουν σκεπτικοί σχετικά με την πολιτική της Fed, χωρίς να έχουν πειστεί ότι μπορεί να περιορίσει τα ποσοστά ρεκόρ του πληθωρισμού και παράλληλα να αποφύγει την ύφεση στις ΗΠΑ.

    Περισσότερο από το 60% των 1.343 ερωτηθέντων στην τελευταία έρευνα του MLIV Pulse του Bloomberg είπε ότι υπάρχει μικρή ή μηδενική πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να περιορίσει τις πιέσεις στις τιμές καταναλωτή χωρίς να προκαλέσει οικονομική συρρίκνωση.

    Ο  αναλυτής της Jefferies LLC, Sean Darby, δήλωσε ότι ενώ η οικονομική επιβράδυνση αυξάνεται, αναμένει ότι η πίεση στις μετοχές από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα μειωθεί το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

    Στην εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει στην κορύφωσή του, ο Wilson της Morgan Stanley, αναφέρει ότι ακόμα κι αν επιβεβαιωθεί, ο αντίκτυπος στην καταναλωτική ζήτηση δεν θα ακολουθήσει τόσο γρήγορα, καθώς οι τιμές παραμένουν απρόσιτες σε κρίσιμους οικονομικούς τομείς.

    Ένα ακόμα σημείο στο οποίο διαφωνούν οι δύο επενδυτικές τράπεζες είναι τα εταιρικά κέρδη.

    Ο Matejka της JP Morgan ανέφερε ότι τα «κακά νέα» για τις εταιρείες ίσως είναι καλά νέα για τις μετοχές, καθώς θα υποδηλώνουν μια κορύφωση που σταδιακά θα περιορίζεται. Όμως η Morgan Stanley θεωρεί ότι απλά τα επόμενα εταιρικά κέρδη, θα είναι η αρχή για μία σειρά κακών ανακοινώσεων που θα φέρουν επιπλέον πιέσεις στον S&P 500.

    Διαβάστε επίσης:

    Ebury: Η εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ