• ΑΓΟΡΕΣ

    Alpha Bank: Μονόδρομος φαντάζει η σημερινή ανοδική αντίδραση για την τιμή της μετοχής

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank


    Ανοδική αντίδραση ψάχνει σήμερα η μετοχή της Alpha Bank, καθώς έχει κάτσει πλέον η «σκόνη» της υπερβολής και έχει αρχίσει να αποκαθίσταται η επενδυτική ορατότητα για την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου. Μάλιστα πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι το «ριμπάουντ» στο «χαρτί» μοιάζει να είναι… μονόδρομος.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από τη στιγμή κατά την οποία η τράπεζα θα κάνει -από σήμερα- ακόμη πιο εύληπτο το αναπτυξιακό της αφήγημα, με «πυλώνα» την ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ, τότε και η τιμή της μετοχής θα λάβει τα επίχειρα των θετικών εξελίξεων.

    Στη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής κυριάρχησε η στρεβλή αίσθηση ότι η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει σε τιμές… εκποίησης της τράπεζας. Έτσι, υπό το κράτος ενός αυτοτροφοδοτούμενου πεσιμισμού, ενεργοποιήθηκαν εντολές πωλήσεων χωρίς αύριο. Με συνέπεια η εποπτική αρχή της κεφαλαιαγοράς να είναι εκείνη που καλείται τώρα να διερευνήσει αν ασκήθηκε από ορισμένες πλευρές και η «τέχνη» της υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

    Όπως και να ’χει στην «πυρακτωμένη» αυτή συνεδρίαση άλλαξαν χέρια 81.170.140 μετοχές, που αντιστοιχούν στο…5,25% της τράπεζας. Πρακτικά λιγότερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ενδοσυνεδριακές αγοραπωλησίες μπορεί να φτάνουν και στο 30% . Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 75.830.719 ευρώ, που σημαίνει περίπου 180.000 ευρώ ανα λεπτό της ώρας… Κι όλα αυτά με 18.033 πράξεις, που κατά μέσο όρο η κάθε μία αφορούσε τη διακίνηση περίπου 4.500 μετοχών. Λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι από το σύνολο των συναλλαγών, έγινε μόνο ένα «πακέτο» για περίπου 725.000 μετοχές.

    Στοιχεία στα οποία συνηγορούν στο ότι τα γεγονότα της Παρασκευής δεν μπορεί να ήταν απόρροια μόνο των εν θερμώ αντιδράσεων της αποκαλούμενης χρηματιστηριακής «μαρίδας». Τουλάχιστον σε  ότι αφορά την απορρόφηση της προσφοράς, είναι δύσκολο να μην ενεργοποιήθηκαν και ορισμένα από τα «δυνατά χέρια».

    Την ίδια στιγμή στο «μέτωπο» της αγοράς των Παραγώγων, έγινε συναλλακτικός όγκος 108.156 Συμβολαίων της «σειράς» του Ιουνίου, το κάθε ένα από τα οποία εκφράζει 100 μετοχές. Ο συγκεκριμένος συναλλακτικός όγκος ήταν…1,35 φορές μεγαλύτερος από τις ανοιχτές θέσεις που υπήρχαν την προηγούμενη μέρα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, που δεν έχουν επίσημα χαρακτήρα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής αρκετοί short παίκτες βρήκαν την ευκαιρία να κλείσουν τις θέσεις τους με σημαντικά κέρδη και να στη συνέχεια να ποντάρουν στο ανοδικό «στοίχημα» της τιμής…

    Η αγορά αξιολογεί την τράπεζα της «νέας εποχής»

    Σε κάθε περίπτωση, το ουσιώδες είναι ότι η μετοχή της Alpha Bank βρέθηκε στα 0,9026 ευρώ ( – 27,2%) από όπου και ξεκινά τη σημερινή διαπραγμάτευση. Η τράπεζα όμως έχει εμμέσως πλην σαφώς επισημάνει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ΑΜΚ που να συνιστά «λιώσιμο» της αξίας των υφιστάμενων μετόχων.  Άλλωστε η τιμή του 1 ευρώ δείχνει να είναι με όρους αποτίμησης το ελάχιστο όριο για τη διάθεση των νέων μετοχών της Alpha Bank, οι οποίες και θα προκύψουν από την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Με το δεδομένο αυτό, η χρηματιστηριακή τιμή όχι μόνο δεν πρέπει να υπολείπεται του ενός ευρώ, αλλά  και να διαθέτει κι ένα «αέρα» υπεροχής. Κάτι που βέβαια θα κληθεί να το αποδεχτεί εμπράκτως, η ίδια η αγορά.

    Με ΑΜΚ στο 1 ευρώ, η αποτίμηση της τράπεζας διαμορφώνεται στο 0,36 της ενσώματης, καθαρής, λογιστικής της αξίας, τη στιγμή κατά την οποία το τρέχον P/TBV της Πειραιώς είναι στο 0,33, της Εθνικής στο 0,40 και της Eurobank  στο 0,52.

    Το ουσιώδες είναι ότι η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank έχει ξεκάθαρα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Φιλοδοξώντας να την καταστήσει την πρώτη τράπεζα της «νέας εποχής». Όπου το πολύχρονο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων έχει αντιμετωπιστεί, ανοίγοντας το δρόμο για την πολύπλευρη ανάταξη της οικονομίας και του μετασχηματισμού του επιχειρηματικού μοντέλου της χώρας. Μέσω της «επιθετικής» διαχείρισης των παχυλών προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού μηχανισμού του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Σε αυτό ακριβώς το υπό διαμόρφωση νέο σκηνικό θέλει να πρωταγωνιστήσει η  Alpha Bank. Της οποίας το οικονομικό υπόβαθρο είναι ήδη στιβαρό.

    Με άλλα λόγια η ΑΜΚ της τράπεζας, είναι μέρος ενός καλά μελετημένου στρατηγικού σχεδίου για την «επόμενη μέρα» με βάση τις εκτιμώμενες απαιτήσεις δανειοδοτήσεων που θα προέλθουν από την υλοποίηση των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο CEO τράπεζας Βασίλης  Ψάλτης, μαζί με τα έμπειρα διοικητικά στελέχη που τον πλαισιώνουν, έχει ήδη βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις των 100 μεγαλύτερων επιχειρηματικών πελατών της Αlpha Bank ,για αναπτυξιακές χρηματοδοτήσεις…

    Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη για την ΑΜΚ από τους μεγάλους μετόχους της τράπεζας. Της οποίας το 65% ελέγχεται από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν το 15%, οι Έλληνες θεσμικοί το 9% και το ΤΧΣ το υπόλοιπο 11%.

    Ήδη και όπως όλα δείχνουν η τράπεζα ξεκινά από σήμερα την επικοινωνιακή της «εκστρατεία» έτσι ώστε να μεταλαμπαδεύσει στην επενδυτική κοινότητα το πέρασμά της στη «νέα εποχή».

    Η «κόκκινη γραμμή» και οι λεπτομέρειες για τους μετόχους

    Ειδικά σε ότι αφορά την ΑΜΚ, η τιμή διάθεσης στο (τουλάχιστον) 1 ευρώ φαίνεται να είναι η «κόκκινη γραμμή» για την τράπεζα. Επίσης δεν υφίσταται ενδεχόμενο να κινηθεί η ΑΜΚ πάνω από τα επίπεδα των 800 εκατ. ευρώ. Το πιθανότερο είναι να «παίξει» ανάμεσα στα 750 και τα 800 εκατ. ευρώ.

    Θεωρείται επίσης ως βέβαιο ότι θα διασφαλιστεί με ειδικό τρόπο η δυνατότητα όλων των υφιστάμενων μετόχων να διατηρήσουν (εφόσον το επιθυμούν) το ίδιο ποσοστό τους και μετά από την ΑΜΚ. Με τα τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα να καλύπτονται από υφιστάμενους ή και νέους επενδυτές.

     Όπως έχει πει η τράπεζα θα υπάρξει «προάσπιση της αξίας των υφιστάμενων μετόχων». Χωρίς δηλαδή να τίθενται ζητήματα Dilution (απίσχναση συμμετοχής) ή split στη μετοχή.

    Με άλλα λόγια εκείνο που σαφέστατα υπονοείται είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «μεταφορά» των δυνητικών υπεραξιών στους νέους μετόχους και σε βάρος των παλαιών.

    ‘Όλα αυτά δείχνουν ότι η ΑΜΚ είναι επί της ουσίας «κλειδωμένη» από τη στιγμή που όπως αναμένεται θα δοθεί και το «πράσινο φως» από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, στα μέσα Ιουνίου. Όπου απαιτείται η έγκριση από το 66,7% των παρισταμένων.

    Διαβάστε επίσης: 

    Alpha Bank: Τι θα ανακοινώσει για την AMK – Μεταξύ 15-18/6 η έκτακτη γενική συνέλευση

    Alpha Bank: Στα 800 εκατ. ευρώ η εξεταζόμενη αναπτυξιακή ΑΜΚ – Πλήρης επιβεβαίωση του mononews



    ΣΧΟΛΙΑ