• Τράπεζες

    Alpha Bank: Τι θα ανακοινώσει για την AMK – Μεταξύ 15-18/6 η έκτακτη γενική συνέλευση

    Ψάλτης Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης. Διευθὐνων Σύμβουλος Alpha Bank


    Μεταξύ 15-18 Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της Alpha Bank, ενώ η τράπεζα θέλοντας να γνωστοποιήσει νωρίτερα τα θέματα γύρω από την αύξηση επέσπευσε με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου τόσο την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το α’ τρίμηνο του 2021 όσο και την ανακοίνωση του στρατηγικού της σχεδιασμού που θα τα συνοδεύσουν.

    Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, όπως επίσης και οι λεπτομέρειες που θα αφορούν την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της τράπεζας.

    Όπως έχουν ήδη αναφέρει πηγές της Alpha Bank, η αύξηση θα έχει χαρακτήρα αναπτυξιακό, κάτι το οποίο σημαίνει πως το πιστωτικό ίδρυμα προτίθεται να χρηματοδοτήσει την αγορά με δάνεια, τα οποία θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ.

    Συγχρόνως η τράπεζα πρόκειται να προχωρήσει περαιτέρω μείωση των NPEs, ώστε να καταλήξει σε μονοψήφιο ποσοστό την επόμενη χρονιά, ενέργεια που θα χρηματοδοτήσει μέσα από τα buffer της.

    Αυτό αναμένεται να τη φέρει κοντά στα επίπεδα της Eurobank, αλλά και της ΕΤΕ  (η οποία βρίσκεται δίπλα στην πώληση του Frontier).

    Σε ό,τι αφορά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, αυτή θα γίνει με προτιμησιακή διαδικασία, δηλαδή με soft right τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και θα έχει ύψος περί τα 800 εκατ. ευρώ.

    Το ΤΧΣ έχει ήδη μιλήσει για στήριξη της διαδικασίας κάτι το οποίο σημαίνει πως θα μετέχει στην αύξηση. Ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο πως το Ταμείο δεν μπορεί παρά να προχωρήσει και εδώ όπως και στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς τη διαδικασία αποεπένδυσης.

    Έτσι έναντι του ποσοστού 11% που διαθέτει στην Alpha Bank εκτιμάται πως το Ταμείο θα μετέχει με ένα ποσοστό της τάξεως του 7% αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές.

    Η Alpha Bank  θα προηγηθεί λοιπόν στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενώ στις 25 του μηνός ανακοινώνει η Τράπεζα Πειραιώς , στις 27 η Eurobank και στις 28 η Εθνική Τράπεζα.

    Αποτελέσματα α’ τριμήνου – Πού εστιάζουν για όλες τις τράπεζες

    Ιδιαίτερα θα αξιολογηθούν στα αποτελέσματα α τριμήνου οι εκτιμήσεις των τραπεζών για τις χορηγήσεις στο πλαίσιο και του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Οι τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν εκτιμήσεις τους οι οποίες μπορεί και να ξεπερνούν για τις 4 συστημικές τα 20 δισ. ευρώ.

    Τέλος ας σημειωθεί πως στο πλαίσιο των απαιτήσεων των MREL  μέχρι το 2025 (Ελάχιστες απαιτήσεις για επιλέξιμες υποχρεώσεις) όλες οι τράπεζες αναμένεται από τούδε και στο εξής να προχωρούν σε εκδόσεις ομολόγων μία έως δύο φορές ετησίως.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πηγές Alpha Bank στο mononews: Έρχεται η πρώτη αναπτυξιακή AMK μετά το 2009

    Alpha Bank: Στα 800 εκατ. ευρώ η εξεταζόμενη αναπτυξιακή ΑΜΚ – Πλήρης επιβεβαίωση του mononews

    Πηγές Μεγάρου Μαξίμου αποκλειστικά στο mononews.gr: «H κυβέρνηση στηρίζει την AMK της Alpha Bank»



    ΣΧΟΛΙΑ