• ΑΓΟΡΕΣ

    Άλμα για τα ομόλογα της Ελλάκτωρ και της Aegean

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Αν. Καλιτσάντσης – Ευ. Βασιλάκης


    Βελτιώνονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ακόμα κι αυτών που διαπραγματεύονται στις αγορές του εξωτερικού.

    Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελλάκτωρ που μέσα στην πανδημία είχε βρεθεί με ονομαστική αξία στο 53 και πλέον έχει ξεπεράσει το… 83,93. Το δε ομόλογο της Μυτιληναίος, λήξης 2024, βρίσκεται σταθερά πάνω από το 100, όταν της Τιτάν, αντίστοιχου χρονικού διαστήματος λήξης, διαπραγματευόταν χθες στο 99,81. Διαφοροποίηση μόνο για το ομόλογο της Ιντραλότ που βρίσκεται στα επίπεδα του 23,22.

    Με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία δείχνει αντιστάσεις από την κρίση του κορωνοϊού και η κυβέρνηση προσπαθεί να πιάσει το νήμα της ανάπτυξης από εκεί που το άφησε πριν λάβει  τα περιοριστικά μέτρα στα μέσα Μαρτίου, οι επενδυτές εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία, κάτι που προκύπτει από την απόδοση του 10ετούς τίτλου. Στο πλαίσιο αυτό το ελληνικό δεκαετές διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1,27%, όταν το αντίστοιχο ιταλικό αγγίζει το 1,36%.

    Η καλή πορεία ωστόσο που εμφανίζει η ελληνική αγορά μετά τον Μάρτιο άνοιξε την όρεξη για νέες εκδόσεις οι οποίες θα απαιτήσουν ρευστότητα που μοιραία θα περάσει και μέσα από την Αγορά. Ξεκινώντας από τις δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώνονται σε λίγες εβδομάδες (Trastor 72,6 εκατ. ευρώ και Pasal 7,5 εκατ. ευρώ) ο Ιούλιος προβλέπεται ιδιαίτερα έντονος καθώς, εκτός από την Δημόσια Προσφορά του ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (500 εκατ. ευρώ) που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται το ομόλογο της Lamda (350 εκατ. ευρώ) και με μεγάλες πιθανότητες η αναχρηματοδότηση του ευρω-ομολόγου (λήξεως 2021) της Τιτάν (300 εκατ. ευρώ).

    Στον χορό της άντλησης κεφαλαίων δεν αποκλείεται να υπάρξει και μετάταξη εταιρείας από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά που όπως και να έχει θα δεσμεύσει κεφάλαια για κάποιο χρονικό διάστημα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν λήξεις ή εξαγορές εταιρικού ομολόγων που ενδεχομένως να κινηθούν προς την κάλυψη των νέων εκδόσεων, όλη αυτή η δραστηριότητα δεν μπορεί να μην επηρεάσει την ροή χρήματος προς την υποκείμενη αγορά, επιβραδύνοντας ενδεχομένως την προσπάθεια ανάκαμψης που επιχειρείται στην εγχώρια αγορά κατά τον Απρίλιο και τον Μάιο.

    Βελτίωση εμφανίζει και το εταιρικό ομόλογο της Aegean που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο. Με την τιμή του να έχει υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του lockdown στα επίπεδα του 79, πλέον έχει ανακάμψει στο 91. Στο 103,97 διαπραγματεύεται το εταιρικό ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ