• ΑΓΟΡΕΣ

    Αύξηση στο κόστος δανεισμού δείχνει η άνοδος κατά 20% στις αποδόσεις των ομολόγων – Τι σημαίνει για Δημόσιο, τράπεζες και επιχειρήσεις

    Χρηματιστήριο


    Δυσκολότερες γίνονται οι προσπάθειες άντλησης φθηνών επενδυτικών κεφαλαίων από τις αγορές, τόσο για το Ελληνικό Δημόσιο όσο και για τις επιχειρήσεις. Αυτό τουλάχιστον είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από τη «συμπεριφορά» των ομολόγων, οι τιμές των οποίων υποχωρούν κάτω από το βάρος της αβεβαιότητας που έχει «κληροδοτήσει» η έξαρση του κορονοϊού.

    Οι πιέσεις που δέχονται τα ομόλογα «μεταφράζονται» ταυτόχρονα σε σημαντική άνοδο των αποδόσεων, οι οποίες με τη σειρά τους «εκφράζουν» και το θεωρητικό κόστος δανεισμού. Ένα κόστος, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ανέβει κατά 20%, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις νέες ομολογιακές που είναι στα σκαριά.

    Βεβαιότατα, η έννοια του αυξημένου κόστους στην άντληση κεφαλαίων μετράται σε σύγκριση με τα μέχρι πρότινος δεδομένα. Πλην όμως αν αυτό το κόστος μπει στη «ζυγαριά» με τα όσα ίσχυαν πριν από ένα χρόνο, τότε ασφαλώς και παραμένει σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από δύο εβδομάδες το 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, διαπραγματευόταν στο 125,54% της ονομαστικής του αξίας, με συνέπεια η ετησιοποιημένη απόδοσή του να βρεθεί στο ιστορικό χαμηλό του 0,92%.  Στις μέρες που ακολούθησαν, το ομόλογο έχασε σταδιακά έδαφος. Μάλιστα χθες οι πιέσεις των πωλητών έγιναν εντονότερες, η τιμή του έπεσε στο 123,73% της ονομαστικής αξίας και η απόδοσή του ανέβηκε στο 1,10%.

    Η ενίσχυση των αποδόσεων κατά 19,6% ( από το 0,92% στο 1,10%) είναι μεν σοβαρή σε ότι αφορά την αύξηση του θεωρητικού κόστους δανεισμού, ωστόσο, πριν από ακριβώς ένα χρόνο, στις 26 Φεβρουαρίου του 2019, οι αγορές τιμολογούσαν την ελληνική 10ετία στο… 3,74%. Δηλαδή 3,4 φορές παραπάνω από τα τωρινά δεδομένα.

    Σε κάθε περίπτωση, το ουσιώδες είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο «δεν καίγεται» να βγει στις αγορές για να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες, οι οποίες ουσιαστικά είναι καλυμμένες για ολόκληρη τη χρονιά.

    Στο «μέτωπο» των επιχειρήσεων, ναι μεν αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων, αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι σε ότι αφορά τα «κλειδωμένα» κόστη των εκδόσεων που «τρέχουν». Ζήτημα μπορεί να υπάρξει στους σχεδιασμούς έκδοσης νέων εταιρικών ομολόγων, το κόστος των οποίων  θα εξαρτηθεί από τη γενικότερη ψυχολογία των αγορών. Με βάση τα νεότερα που θα υπάρξουν για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού.

    Σε κλοιό πιέσεων τα τραπεζικά Tier II

    Στην τρέχουσα πάντως συγκυρία, ισχυρά πλήγματα από τους πωλητές δέχονται οι ομολογιακές «σειρές» Tier ΙΙ που έχουν γίνει από τις τράπεζες. Μάλιστα, οι δύο πρόσφατες εκδόσεις, της Πειραιώς και της Alpha Bank, διαπραγματεύονται τώρα σε τιμές κάτω από την ονομαστική τους αξία.

    Το 10ετές Tier II Alpha Bank τιμολογείται στο 97,7% της ονομαστικής του αξίας (που είναι το 100), ενώ αυτό της Πειραιώς στο 92,25%. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης της Πειραιώς που έχει επιτόκιο 5,50% αποδίδει 6,55% στη λήξη του και 7,40% στη 5ετία , όπου υπάρχει η δυνατότητα ανάκλησης. Αποδόσεις, που σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα είναι ενισχυμένες μέχρι και 24%.

    Για το ομόλογο της Alpha Bank εκδόθηκε με επιτόκιο 4,25%, η απόδοση στη 10ετία έχει πλέον αναρριχηθεί στο 4,50%, ενώ για την πενταετία έχει πάει στο 4,78%. Σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα, οι αποδόσεις έχουν ανέβει μέχρι και 20%.

    Το  Tier II της Εθνικής βγήκε τον Ιούλιο του 2019 με ετήσιο επιτοκιακό «κουπόνι» 8,25%, ενώ πριν από περίπου δύο εβδομάδες, η απόδοσή του είχε πέσει στο 5,61% για τη 10ετία και στο 4,62 για τη 5ετία, όπου και μπορεί να ανακληθεί. Χθες οι αποδόσεις αυτές είχαν αναρριχηθεί στο 5,95% και στο 4,25% αντίστοιχα. Με την κοντινότερη περίοδο να έχει ανέβει κατά 14,7%.

    Αύξηση των αποδόσεων τις τελευταίες μέρες παρουσιάσει και το δεύτερο ομόλογο της Πειραιώς που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2019 με επιτόκιο 9,75%, το οποίο τιμολογείται στο 6,425% στη 5ετία της δυνατότητας ανάκλησης.

    Ανατροπές και στα εταιρικά ομόλογα του Χ.Α.

    Την ίδια στιγμή ανοδικές τάσεις στις αποδόσεις διαμορφώνονται και για τα εταιρικά ομόλογα που είναι διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Για παράδειγμα το ομόλογο της Αεροπορίας Αιγαίου που έχει επιτόκιο 3,6%, την περασμένη Παρασκευή είχε ετησιοποιημένη απόδοση στη λήξη του 2,431%. Χθες και καθώς η τιμή του κινήθηκε καθοδικά, η απόδοση ανέβηκε στο 2,971%, ενισχυμένη κατά 22,2%. Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι αποδόσεις για το ομόλογο της Coral, θυγατρικής της Motor Oil, ενισχύθηκαν κατά 12,4%,  για το ομόλογο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής κατά 8,6%, ενώ για τις ομολογιακές εκδόσεις της Μυτιληναίος και ΓΕΚ η άνοδος ήταν 5,3% και 5% αντίστοιχα. Και στις τέσσερις αυτές περιπτώσεις οι τρέχουσες αυτές αποδόσεις παραμένουν αισθητά πιο κάτω από το αρχικό επιτοκιακό «κουπόνι» των εκδόσεων.

    Μένει να διακριβωθεί, αν αυτή η θεωρητική επί του παρόντος, αύξηση του κόστους δανεισμού η οποία αποτυπώνεται με την άνοδο των αποδόσεων στα εταιρικά ομόλογα, θα λάβει και την πραγματική επιβεβαίωση. Είτε «φρενάροντας» μέχρι νεωτέρας τις κινήσεις των επιχειρήσεων για την άντληση κεφαλαίων, είτε με ένα ενισχυμένο επιτόκιο για όσες αποτολμήσουν άμεσα την έκδοση εταιρικού ομολόγου.



    ΣΧΟΛΙΑ