• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Δεν γλίτωσαν τον κοροναϊό τα ελληνικά ομόλογα

    • Bloomberg


    Σε πτωτική τροχιά κινούνται τόσο τα ελληνικά όσο και τα ιταλικά ομόλογα, καθώς ο κοροναϊός εξαπλώνεται στην Ευρώπη, βάζοντας τέλος στο ράλι της αγοράς.

    Τα ομόλογα Ελλάδας και Ιταλίας είδαν αμφότερα τις αποδόσεις τους να καταγράφουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό τους για φέτος, καθώς η Ιταλία προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση του ιού στο κέντρο της οικονομίας της (ΣτΜ: ενώ στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε ήδη το πρώτο κρούσμα). Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή αλλαγή σε σχέση με τις ισχυρές επιδόσεις του Ιανουαρίου, όταν Ελλάδα και Ιταλία σημείωναν τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή της Ευρωζώνης.

    «Τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας συμπεριφέρονταν σαν ‘ασφαλή’ assets εν μέσω της τάσης αποφυγής του κινδύνου που προκάλεσε η εμφάνιση του ιού COVID-19», ανέφερε σε σημείωμά του ο Κρις Άτφιλντ, υπεύθυνος στρατηγικής για την αγορά ομολόγων στην HSBC Holdings. «Όμως, η είδηση ότι η Ιταλία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων εκτός Ασία προκάλεσε τεράστια αλλαγή: η διεύρυνση των spreads έκανε τα ιταλικά κρατικά ομόλογα να συμπεριφέρονται σαν επισφαλείς επενδύσεις, όχι σαν ασφαλή καταφύγια».

    Η απόδοση του 10ετούς τίτλου του ιταλικού Δημοσίου έφτασε να ενισχύεται σήμερα, Τετάρτη, έως επτά μονάδες βάσης, στο 1,05%, ενώ το αντίστοιχο δεκαετές έκανε άλμα στο 1,22%, όταν μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα υποχωρούσε κάτω από το 1%.



    ΣΧΟΛΙΑ