• ΑΓΟΡΕΣ

    Αυτή είναι η καλύτερη IPO του 2023 με κέρδη άνω του 150%

    • Bloomberg
    φωτογραφία: Bloomberg

    φωτογραφία: Bloomberg


    Ένα μεταλλωρυχείο της Ινδονησίας πραγματοποίησε την IPO (αρχική δημόσια προσφορά) με την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως το 2023, με τους αναλυτές να υπερθεματίζουν την ελκυστική αποτίμηση της, τις προοπτικές κερδών αλλά και το ενδεχόμενο η μετοχή να συμπεριληφθεί σε έναν βασικό δείκτη του χρηματιστηρίου της χώρας.

    Η μετοχή της PT Amman Mineral International, που κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο χρυσού και χαλκού στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, αυξήθηκe κατά 153% από το ντεμπούτο της στις 7 Ιουλίου.

    Αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος μεταξύ των 32 IPO που συγκέντρωσαν τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής παγκοσμίως το 2023, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Η απόδοση της ξεχωρίζει έναντι των ομοειδών μετοχών του κλάδου διεθνώς, με αυτές της εξόρυξης να πλήττονται από τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθωρισμό και τα επιτόκια, καθώς και από την πτώση της οικονομίας της Κίνας.

    Ο δείκτης Bloomberg World Mining Index υποχώρησε κατά 7% φέτος.

    Best Performing Big IPOs This Year |
    Μεγάλες IPO με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος

    Η απόδοση της Amman Mineral μετά την εισαγωγή της στη χρηματιστηριακή αγορά οφείλεται στις χαμηλές αποτιμήσεις την εποχή του ντεμπούτου της και στις προσδοκίες ότι θα συμπεριληφθεί στον δείκτη LQ45 των πιο εμπορεύσιμων μετοχών που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Τζακάρτα, σύμφωνα με τον Andre Benas, επικεφαλής της έρευνας στην BCA Sekuritas.

    Η προσφορά νέων μετοχών της εταιρείας ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων, ήταν η μεγαλύτερη σε μια δραστήρια από πλευράς νέων εισαγωγών χρονιά στην Ινδονησία, όπου τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022. Ήταν επίσης η μεγαλύτερη στην Ασία εκτός της ηπειρωτικής Κίνας φέτος, σύμφωνα με σε δεδομένα που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Η Amman Mineral σημείωσε καθαρά έσοδα 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, υπερτριπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Ο Arief Budiman, επικεφαλής της έρευνας στην Ciptadana Sekuritas, αναμένει ότι το 2023 θα είναι άλλη μια δυνατή χρονιά, αν και οι προοπτικές πέρα ​​από αυτό είναι λιγότερο βέβαιες.

    «Τα κέρδη της Amman θα κορυφωθούν φέτος, αλλά θα αρχίσουν να υποχωρούν το επόμενο έτος, καθώς η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί», είπε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Wall Street: Ανοδικά ο Dow Jones με βοήθεια από 3Μ – Στο +19,21% έκλεισε στον Nasdaq η Performance Shipping

    ΧΑ: Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση δύο εταιρειών

    Heineken: Οριστικό τέλος από την Ρωσία – Πούλησε τις δραστηριότητες της έναντι 1 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ