• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ανοδικά ο Dow Jones με βοήθεια από 3Μ – Στο +19,21% έκλεισε στον Nasdaq η Performance Shipping

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με ήπια κέρδη ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου η Wall Street, με τους επενδυτές να αφήνουν πίσω τους τον προβληματισμό για τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.560,04 μονάδες με άνοδο 0,62%, ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 4.433,29 μονάδες με κέρδη 0,63% ενώ ο Nasdaq στις 13.705,13 μονάδες με άνοδο 0,84%.

    Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τους τρεις βασικούς δείκτες, καθώς την Παρασκευή οι επενδυτές αποφάσισαν να δουν αισιόδοξα τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ. Ο επικεφαλής της FED δήλωσε από την μία έτοιμος για νέες αυξήσεις επιτοκίων, καθώς όπως είπε οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ δεν αισθάνονται ακόμη «άνετα» με το μέγεθος της προόδου που έχει επιτύχει η αποσυμπίεση του πληθωρισμού. Από την άλλη, ωστόσο, εμφανίστηκε διστακτικός ως προς το ποια πρέπει να είναι η επόμενη κίνηση της FED, αφήνοντας ξεκάθαρα ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός παγώματος των αυξήσεων τον Σεπτέμβριο.

    «Στις προσεχείς συναντήσεις, θα αξιολογήσουμε την πρόοδό μας με βάση το σύνολο των μακροοικονομικών δεδομένων, τις εξελισσόμενες προοπτικές και κινδύνους. Βάσει αυτής της αξιολόγησης, θα προχωρήσουμε προσεκτικά, καθώς αποφασίζουμε εάν θα ακολουθήσουμε μία αυστηρότερη νομισματική πολιτική ή αν θα διατηρήσουμε σταθερό το επιτόκιο πολιτικής και θα περιμένουμε περαιτέρω στοιχεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Από το πρωί της Δευτέρας, πάντως, οι traders τιμολογούσαν με πιθανότητα σχεδόν 20% ότι η Fed θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια στην προσεχή συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME .

    Οι επενδυτές ετοιμάζονται επίσης για την ανακοίνωση του προτιμώμενου δείκτη πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Πέμπτη, ακολουθούμενο από νέα στοιχεία μισθοδοσίας το πρωί της Παρασκευής.

    Τη Δευτέρα, πάντως, θετική ήταν η πορεία για τις τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες θα προσπαθήσουν στις τελευταίες συνεδριάσεις του Αυγούστου να μαζέψουν τις απώλειες του μήνα. Είναι χαρακτηριστικό πως η τεχνολογία είναι ο δεύτερος χειρότερος τομέας για τον Αύγουστο, μετά τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

    H μετοχή της Nvidia, η οποία την περασμένη εβδομάδα βοήθησε τον Nasdaq να επανέλθει σε θετικό έδαφος χάρη στις υψηλές προσδοκίες για τα έσοδά της,  έκλεισε τη Δευτέρα με άνοδο 1,78%. Αν και η εταιρεία ανακοίνωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα τριμήνου και προβλέψεις, η αγορά είχε φροντίσει ήδη να τα αποτιμήσει, με την αντίδραση στη μετοχή να είναι περιορισμένη.

    Η μετοχή της Meta έκλεισε τη Δευτέρα στο +1,67%, της Apple στο +0,88% και της Alphabet στο +0,87%.

    Η μετοχή της Intel έκλεισε στο +1,11% και της Micron στο +2,50%, καθώς η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ συζήτησε με τον Κινέζο ομόλογό της θέματα που απασχολούν εταιρείες του κλάδου και ειδικότερα το ζήτημα με τις απαγορεύσεις στις εξαγωγές γάλλιου και γερμάνιου.

    Πέρα από τις τεχνολογικές μετοχές, μεγάλη πρωταγωνίστρια της ημέρας ήταν η 3M, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg προχωρά σε διακανονισμό ύψους 5,5 δισ. δολαρίων για το σκάνδαλο με τις ελλαττωματικές ωτοασπίδες στον αμερικανικό στρατό.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι 3M ( 5,22%),  Goldman Sachs (1,82%), Boeing (1,63%), Dow (1,15%), Intel (1,11%) και Salesforce (1,07%). Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες πιέσεις σημείωσαν οι φαρμακευτικές Merck (-1,16%) και Johnson & Johnson (-1,18%).

    Μεταξύ των κερδισμένων της ημέρας, στον Nasdaq, συγκαταλέγεται και η μετοχή της Performance Shipping η οποία έκλεισε στο +19,21%, μετά την είσοδο στην εταιρεία του Γιώργου Οικονόμου.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Μικρά κέρδη για το WTI εν αναμονή της επέλασης της καταιγίδας Idalia

    Ανέκαμψε μετά από 3 συνεδριάσεις ο χρυσός – Έκλεισε στα 1.946,80 δολ. η ουγγιά

    Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές μετά την ανακοίνωση του εμπορικού πλεονάσματος – Στο +0,86% ο Stoxx 600



    ΣΧΟΛΙΑ