• ΑΓΟΡΕΣ

    Σθεναρή αντίσταση του οχυρού των 1.350 μονάδων!

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
    Δημήτρης Τζάνας, Διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

    Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ


    Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι ξεκίνησαν τις αναφορές τους στις θετικές προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου για το 2024, θεωρώντας ότι η ανοδική πορεία που πραγματοποιήθηκε το 2023 θα συνεχιστεί.

    Έτσι, η Goldman Sachs βλέπει τις 1,550 μονάδες του Γενικού Δείκτη σαν φετινό στόχο για το 2024 (+16%) με το P/E να διαμορφώνεται στο 8.

    Η JPMorgan φέρνει τους μεγάλους πελάτες της – επενδυτές στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα για να επικοινωνήσουν με εκπροσώπους κορυφαίων εισηγμένων εταιρειών ενώ στις 24-25 οργανώνει roadshow στη Ν. Υόρκη με την παρουσία και του Έλληνα Πρωθυπουργού.

    Η Berenberg θεωρεί «μεγάλο story» την Ελλάδα από κοινού με την Πορτογαλία αισιοδοξώντας για τις προοπτικές των χρηματιστηρίων τους και τέλος η Morgan Stanley παίρνει τη σκυτάλη της αναβάθμισης των τραπεζικών μετοχών θεωρώντας κορυφαία επενδυτική επιλογή της την Alpha Bank (στο +33% το upside).

    Την ίδια ώρα, η επίσκεψη της επικεφαλής του SSM (Εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ) κυρίας Buch δεν ανέτρεψε την εκτίμηση ότι θα επιτραπεί η διανομή μερισμάτων των συστημικών τραπεζών εντός του 2024 από τα ετήσια  κέρδη που θα ανακοινώσουν εντός του 1ου τριμήνου.

    Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι φετινές χρηματικές διανομές να είναι τουλάχιστον κατά 36% αυξημένες σε σχέση με τις περσινές, δηλαδή από τα €2,93 δισ. του 2023 να φτάσουν τα €4 δισ. καθώς θα προστεθούν τα μερίσματα των συστημικών τραπεζών, της ΔΕΗ, ΔΕΗ 1,59% 11,48 της Aegean, ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 τα αυξημένα της Helleniq Energy, ΕΛΠΕ 1,33% 8,38 η χρηματική διανομή της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,15% 2,62 κ.α.

    Σαν αποτέλεσμα, η μέση μερισματική απόδοση επί της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης των €90 δισ. περίπου θα ξεπεράσει το 4%!

    Με αυτά τα δεδομένα, η ανακοίνωση του αυξημένου πληθωρισμού του Δεκεμβρίου στο 3,5% από 3% τον Νοέμβριο επηρέασε  το χρηματιστήριο καθώς η «ακρίβεια» της αγοράς απασχολεί έντονα την πλειονότητα των συμπολιτών μας και κατ΄ επέκταση το οικονομικό επιτελείο.

    Ο Γενικός Δείκτης έχει ήδη καταγράψει απόδοση πάνω από το 4,5%, τον τραπεζικό δείκτη να υπεραποδίδει και την αναμέτρηση με τις 1,350 να είναι σε εξέλιξη, με τις 1,323 μονάδες να αποτελούν την κοντινότερη ισχυρή στήριξη.

     Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η υπέρβασή τους συντελέστηκε στις προηγούμενες συνεδριάσεις με την εναλλαγή των δεικτοβαρών τίτλων (νέο ιστορικό υψηλό για το Μυτιληναίο)   και με οδηγό τις τράπεζες, η διαδικασία  δεν ήταν πειστική λόγω του χαμηλού τζίρου.

    Από την άλλη πλευρά, η γεωπολιτική αστάθεια συνεχίζεται. Οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα αναγκάζουν το σύνολο των πλοίων  να αποφεύγουν την διέλευσή τους από το Σουέζ, διαδικασία που προκαλεί σημαντική χρονοκαθυστέρηση στην άφιξη των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών στα ευρωπαϊκά λιμάνια, στον Πειραιά ανάμεσά τους.

    Διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα και επομένως αναζωπύρωση του πληθωρισμού, ανάλογη εκείνης που  βιώσαμε στην περίοδο της πανδημίας αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

    Ήδη, ο πληθωρισμός επανέρχεται καθώς στις ΗΠΑ αναρριχήθηκε τον Δεκέμβριο στο 3,4% από το 3,1% του Νοεμβρίου, με την Κριστίν Λαγκάρντ να σπεύδει να δηλώνει ότι δεν θα υπάρξουν επιτοκιακές μειώσεις αν δεν υποχωρήσει ο Κριστίν Λαγκάρντ.

    Εν μέσω των παραπάνω δεδομένων, οι διεθνείς αγορές κινούνται με νευρικότητα, εξέλιξη που δεν ευνοεί την ανάδειξη των ευοίωνων προοπτικών του ελληνικού χρηματιστηρίου, που προσβλέπει στην αύξηση της παρουσίας των διεθνών κεφαλαίων.

    Ωστόσο, η εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τα εξαιρετικά οικονομικά δεδομένα πιθανότατα το Φεβρουάριο  και η μεταβίβαση του 27% της Πειραιώς από το ΤΧΣ στις αρχές Μαρτίου, είναι αρκετά για να συντηρήσουν το θετικό momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου τις επόμενες εβδομάδες.

    Παράλληλα, η Autohellas εκδίδει 5ετες εταιρικό ομόλογο προσδοκώντας ότι η υψηλή αξιοπιστία του βασικού μετόχου και οι ευοίωνες προοπτικές για τον τουρισμό θα οδηγήσουν σε υπερκάλυψη της ύψους €200 εκ. έκδοσης.

    Διαβάστε επίσης

    Eurobank Equities για Mytilineos: Κορυφαία επιλογή από το ΧΑ και νέα τιμή στόχος στα €45,20

    Mediobanca: Contrarian στις ελληνικές τράπεζες – Μειώνει τιμές στόχους και συστάσεις

    Morgan Stanley: Το 2024 το ράλι στις ελληνικές τράπεζες θα συνεχιστεί – Νέες τιμές στόχοι

     



    ΣΧΟΛΙΑ