• Τράπεζες

    Reuters: Έως τον Μάρτιο η διάθεση του μεριδίου της Τράπεζας Πειραιώς από το ΤΧΣ

    • NewsRoom
    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


    Τον Μάρτιο θα προχωρήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην πώληση «πακέτου» μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, επικαλούμενο πολύ καλά πληροφορημένες πηγές.

    Το πρακτορείο αναφέρει ότι πρόκειται για την τρίτη τέτοια πώληση από τον Οκτώβριο από το ελεγχόμενο από το κράτος Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο συστάθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια της δεκαετούς χρηματοπιστωτικής κρίσης της χώρας, η οποία έληξε το 2018.

    Το ΤΧΣ κατέχει το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, με χρηματιστηριακή αξία 4,37 δισ. ευρώ και δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα πουλήσει το σύνολο ή μέρος της συμμετοχής του.

    «Το σχέδιο είναι η πώληση να πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου», δήλωσε στο Reuters τραπεζίτης με γνώση του θέματος και προσέθεσε ότι «δεν υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση για το μερίδιο. Μπορεί να είναι 17% – 18% ή ολόκληρο το μερίδιο».

    Μια δεύτερη πηγή που εμπλέκεται στη διαδικασία δήλωσε ότι πιθανότατα θα είναι μια συνδυασμένη πώληση σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Το ΤΧΣ έχει αναθέσει στη BofA τον ρόλο του συμβούλου για το μερίδιό του.

    Μετά τη διοχέτευση περίπου 50 δισ. ευρώ στον τομέα, το ΤΧΣ άρχισε να μειώνει τη συμμετοχή του σε τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες το περασμένο φθινόπωρο, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης από τους δανειστές που έχουν ανακάμψει. Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να εμφανίσουν ισχυρά κέρδη για το 2023 και το 2024 και ελπίζουν να αρχίσουν να πληρώνουν μέρισμα το 2024 για πρώτη φορά από το 2010, όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση χρέους.

    Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν κερδίσει 7% από την αρχή του έτους μετά από άλμα 67% το 2023, επωφελούμενες από την ισχυρή ανάπτυξη της χώρας και την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας σε επενδυτική βαθμίδα. Το ΤΧΣ πούλησε ένα μερίδιο 20% στην Εθνική Τράπεζα και ένα μερίδιο 9,4% στην Alpha Bank τον Νοέμβριο.

    Διαβάστε επίσης

    Τράπεζα Πειραιώς: Ξεκινά από σήμερα «σαφάρι» αναζήτησης επενδυτών ενόψει του placement

    Eurobank: Εφάπαξ ενίσχυση €1.000 στους χαμηλόμισθους – Στα €1.020 ο κατώτερος μισθός

    Δημοσκόπηση Bloomberg: H ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τέσσερις φορές φέτος



    ΣΧΟΛΙΑ