• Χαράματα από τη Μακρυνίτσα με φόντο το Βόλο και τον κόλπο του Παγασητικού.

    Χαράματα από τη Μακρυνίτσα με φόντο το Βόλο και τον κόλπο του Παγασητικού.

    Ταξιδεύουμε ηλεκτρικά

    Το Πήλιο των 4 εποχών!

    • Τάκης Πουρναράκης

    Απολαμβάνουμε τον καφέ μας στην πλατεία της Μακρυνίτσας παρέα με μια κουταλιά γλυκό κάστανο.

    Το Πήλιο είναι θελκτικός προορισμός όλο το χρόνο. Μπορείς να απολαύσεις τις βουτιές σου στον Αγ. Γιάννη τον Αύγουστο, τις εναλλαγές γεύσεων στα τσιπουράδικα τον Μάιο, να μαζέψεις φιρίκια το Σεπτέμβρη στις Μηλιές, να περπατήσεις αυτή την εποχή στα μονοπάτια γεμάτα πλατανόφυλλα με τα χρώματα της φύσης να οργιάζουν, να αφουγκραστείς στην πλατεία της Μακρυνίτσας τη Μυρτώ (Αλίκη Βουγιουκλάκη στη δασκάλα με ξανθά μαλλιά) να θρηνεί τον Στέφανο (Δημήτρης Παπαμιχαήλ) να δεις το τεχνίτη να πελεκά την πέτρα για να την κάνει κεραμίδι τον Απρίλη, να απολαύσεις το αλπικό τοπίο στα Χάνια το Γενάρη αφού τελειώσεις την κατεβασιά σου στο χιονοδρομικό των Αγριόλευκων, να ψάξεις τον κένταυρο Χείρωνα στη σπηλιά του το Μάρτη, να τρέξεις χάραμα με την ομίχλη από Πορταριά – Μακρυνίτσα και πίσω και τόσα άλλα.

    Βγαίνοντας από την Πορταριά με κατεύθυνση προς τη Μακρυνίτσα ξεκινά ένα παραμυθένιο μονοπάτι μέσα στα πλατάνια και στην κοίτη ενός χειμάρρου.
    Βγαίνοντας από την Πορταριά με κατεύθυνση προς τη Μακρυνίτσα ξεκινά ένα παραμυθένιο μονοπάτι μέσα στα πλατάνια και στην κοίτη ενός χειμάρρου.

    Το βουνό των Κενταύρων είναι μαγικό και εμείς το επισκεφτήκαμε με διάθεση γιορτινή αυτές τις μέρες λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

    Για τον επισκέπτη που θα βρεθεί για λίγες μέρες στα Πηλιορίτικα χωριά υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές δραστηριοτήτων. Τους χειμερινούς μήνες το χιονοδρομικό είναι μια επιλογή τόσο για σκι όσο και για αλπικό σκι. Επίσης θα βρείτε snowmobile για βόλτες στα χιόνια.

    Για τους πεζοπόρους το Πήλιο είναι τόπος μαγικός. Υπάρχει καλή σήμανση στα περισσότερα μονοπάτι. Μια από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές είναι το “Μονοπάτι του Κενταύρου”, μια διαδρομή με σημάνσεις η οποία ξεκινάει από το χωριό Άλλη Μεριά και καταλήγει στην Αλυκόπετρα, μια τοποθεσία κάτω από τα Χάνια. Βγαίνοντας από την Πορταριά με κατεύθυνση προς τη Μακρυνίτσα ξεκινά ένα παραμυθένιο μονοπάτι μέσα στα πλατάνια και στην κοίτη ενός χειμάρρου. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

    Τα μαγαζάκια στη Μακρυνίτσα σε προκαλούν να χαζέψεις, να νοσταλγήσεις, να γευτείς να καταναλώσεις.
    Τα μαγαζάκια στη Μακρυνίτσα σε προκαλούν να χαζέψεις, να νοσταλγήσεις, να γευτείς να καταναλώσεις.

    Πέρα από τα πεζοπορικά μονοπάτια οι λάτρεις του ποδηλάτου βουνού θα βρουν τον παράδεισό τους εκεί.

    Υπάρχουν αρκετά γραφεία που προσφέρουν οργανωμένες εκδρομές και δεν χρειάζεται να κουβαλάτε τα δικά σας ποδήλατα, μπορείτε να νοικιάσετε εκεί. Αυτό που σίγουρα αξίζει να κάνετε στο Πήλιο είναι μια βόλτα στα μαγαζιά σε Πορταριά και Μακρυνίτσα να χαζέψετε τα αναμνηστικά και να πάρετε κάποια τοπικά προϊόντα.

    Σπεσιαλιτέ φυσικά τα γλυκά κουταλιού με το κάστανο να έχει την τιμητική του. Σας προτρέπω να δοκιμάσετε μαρμελάδα κάστανο. Για όσους θέλουν κάτι πιο συμμετοχικό λίγο πριν τις Μηλιές θα βρείτε ένα κλαμπ που προσφέρει εκδρομές με άλογα ακόμη και στο Σπήλαιο του Κένταυρου.

    Νωρίς το πρωί πριν σηκωθεί η ομίχλη – συχνό φαινόμενο στον Παγασητικό – η ανάβαση από το Βόλο ως την Πορταριά (γίνεται και αγώνας αυτοκινήτων) προσφέρεται για μοναδικές εικόνες σ’ όσους έχουν ως χόμπι τη φωτογραφία.

    Από την άλλη όσοι έχουν ως χόμπι την αρχιτεκτονική μπορούν κάλλιστα να καταγράψουν τις ιδέες και τις τάσεις των σπιτιών της περιοχής. Πέτρινες σκεπές, πέτρινοι τοίχοι, ξύλινα πατώματα, εξώστες, πολύχρωμοι φεγγίτες πάνω από τα παράθυρα.

    Μοναδικής αισθητικής και τα υφαντά που παίζουν το ρόλο κουρτίνας. Περπατήστε, φωτογραφήστε, απολαύστε γεύσεις, αγχολυθείτε. Το Πήλιο είναι παραμυθένιο τώρα τις γιορτές!

    Ένα εξαίρετο δείγμα πηλιορίτικης αρχιτεκτονικής
    Ένα εξαίρετο δείγμα πηλιορίτικης αρχιτεκτονικής
    Η παλέτα χρωμάτων της φύσης είναι μοναδική αυτή την εποχή
    Η παλέτα χρωμάτων της φύσης είναι μοναδική αυτή την εποχή

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα Ταξιδεύουμε ηλεκτρικά εδώ