• Τέλος στη Σπατάλη Τροφίμων: 5 εύκολες συνταγές για να μην πετάξετε ποτέ ξανά ψωμί

    Να τι να κάνετε με το ψωμί που περίσσεψε!

    image

    Πόσες φορές αγοράζουμε περισσότερα τρόφιμα από όσα χρειαζόμαστε; Και πόσες φορές ένα σημαντικό ποσοστό από αυτά καταλήγει στα σκουπίδια, είτε πριν είτε μετά το μαγείρεμα;

    Μήπως επειδή δεν γνωρίζουμε τις σωστές πρακτικές συντήρησης και αποθήκευσης τροφίμων και δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε πότε ένα τρόφιμο έχει χαλάσει, επιλέγουμε να το πετάξουμε; Ή μήπως δεν έχουμε συνηθίσει να φυλάμε για αργότερα το φαγητό που περίσσεψε;

    Αυτοί είναι μερικοί από τους σημαντικότερους λόγους σπατάλης τροφίμων στα νοικοκυριά, σύμφωνα με στοιχεία του WWF Ελλάς.

    Για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος, μέρος του οποίου είμαστε όλοι εμείς, αρκεί να αναφέρουμε ότι κάθε χρόνο τα ελληνικά νοικοκυριά πετούν κατά μέσο όρο 1.000.000 τόνους τροφίμων, στοιχείο που προέκυψε από τη μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της ΑΒ Βασιλόπουλος.

    Πώς μπορούμε, λοιπόν, να σώσουμε το φαγητό, συμβάλλοντας στη μείωση της σπατάλης τροφίμων;

    Κι όμως, υπάρχουν αμέτρητοι, ευφάνταστοι και πεντανόστιμοι τρόποι για να αξιοποιήσουμε το φαγητό που έχει περισσέψει.

    Ας πάρουμε για παράδειγμα το ψωμί που είναι ένα από τα τρόφιμα που εύκολα πετάμε όταν δούμε πως έχει ξεραθεί ή μπαγιατέψει.

    Ακολουθούν 5 πανεύκολες και γρήγορες συνταγές για να το αξιοποιήσετε με τον πιο νόστιμο τρόπο! Ως σνακ, σε μια δροσερή σαλάτα, ως συνοδευτικό ή ακόμη και ως βασικό συστατικό πρωτότυπων γλυκών.

    1. Φτιάχνουμε κρουτόν!

    Το αγαπημένο μας σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας και το καλύτερο συνοδευτικό για τις σαλάτες αλλά και για τις σούπες, απαιτεί μόλις 15 λεπτά ψησίματος και λίγο λάδι!

    Εκτέλεση

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Κόβουμε το ψωμί που έχει περισσέψει σε κυβάκια. Αραδιάζουμε σε λαδόκολλα ή αντικολλητικό σκεύος. Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη / θυμάρι / βασιλικό ή και σκόρδο, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε απαλά για να καλυφθούν ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα και τραγανή υφή. Αφήνουμε να κρυώσουν και αποθηκεύουμε σε σακούλα τροφίμων στο ψυγείο.

    2. Σαλάτα Panzanella

    Η Panzanella είναι μια παραδοσιακή ιταλική σαλάτα με κύριο πρωταγωνιστή το… ψωμί, η οποία δεν είναι μόνο πεντανόστιμη, αλλά και ιδανική για το καλοκαίρι.

    Εκτέλεση

    Κόβουμε το ψωμί σε κομμάτια και τα ψήνουμε μέχρι να γίνουν χρυσοκόκκινα και τραγανά. Συνδυάζουμε με τομάτες, αγγούρι, πιπεριές, φρέσκο κρεμμυδάκι σε ροδέλες, ελιές (ή και κάππαρη για να γίνει λίγο πιο… ελληνική), περιχύνουμε με μια πλούσια βινεγκρέτ από λάδι, ξύδι και βασιλικό και αφήνουμε να δέσουν τα αρώματα και οι γεύσεις από μισή έως 4 ώρες ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

    3. Σκορδόψωμο με παρμεζάνα

    Το απόλυτο comfort food για να συνοδέψει κάθε καλοκαιρινό μας γεύμα. Μια πανδαισία γεύσεων που ισορροπεί ανάμεσα στην ελληνική και την ιταλική κουζίνα!

    Εκτέλεση

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Κόβουμε το ψωμί σε φέτες ή την μπαγκέτα στη μέση. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε βούτυρο, σκόρδο, παρμεζάνα και μαϊντανό. Αλείφουμε το ψωμί μας με το μείγμα. Ψήνουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να σχηματιστεί κρούστα στην επιφάνεια. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Σερβίρουμε ιδανικά ζεστό.

    4. Πουτίγκα: Αγαπημένη των παιδιών και όχι μόνο

    Η πουτίγκα με ψωμί είναι πραγματική απόλαυση για μικρούς και μεγάλους δημιουργώντας ένα επιδόρπιο με ή χωρίς παγωτό που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο!

    Υλικά

    Βούτυρο για το ταψάκι ή το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε

    Ψωμί / τσουρέκι / κέικ σε κομμάτια (περίπου όσο ένα φραντζολάκι)

    6 αβγά

    1 ½ κούπες κρέμα γάλακτος

    2 ½ κούπες γάλα πλήρες

    1 ¼ κούπες ζάχαρη

    Για το σιρόπι

    1 κούπα νερό

    1 κούπα καστανή ζάχαρη

    2 κ.σ. κρέμα γάλακτος

    ½ κ.γ. κανέλλα

    Εκτέλεση

    Βουτυρώνουμε ελαφρά το σκεύος μας και αραδιάζουμε το ψωμί σε κομμάτια.

    Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αβγά, με την κρέμα γάλακτος, το γάλα και τη ζάχαρη.

    Περιχύνουμε το ψωμί με το μείγμα και πιέζουμε ελαφρά μέχρι να μουλιάσει.

    Αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

    Ψήνουμε περίπου 45 λεπτά.

    Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

    Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι αναμειγνύουμε το νερό με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Βράζουμε μέχρι το σιρόπι μας να μειωθεί σε 1 κούπα, γύρω στα 10 λεπτά. Βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την κανέλλα και ανακατεύουμε.

    Σερβίρουμε την πουτίγκα σε μπολ και περιχύνουμε με σιρόπι κανέλλας ζεστό.

    5. Και μία παραλλαγή με μπανάνα

    Μια διαφορετική πρόταση που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Και μια έξυπνη ιδέα για να «πείσετε» τα παιδιά να φάνε το φρούτο τους.

    Υλικά

    Βούτυρο για το ταψάκι ή το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε

    Ψωμί / τσουρέκι / κέικ σε κομμάτια (περίπου όσο ένα φραντζολάκι)

    4 αβγά

    1 κούπα κρέμα γάλακτος

    3 κούπες γάλα πλήρες

    1 κούπα ζάχαρη καστανή

    1 κ.γ. βανίλια

    ½ κ.γ. κανέλλα

    ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο

    ¼ κ.γ. μπαχάρι

    ½ κ.γ. αλάτι

    4 ώριμες μπανάνες λιωμένες

    1 ¼ κούπας καρύδια ψιλοκομμένα

    Εκτέλεση

    Κόβουμε το ψωμί μας ή ό,τι άλλο αρτοπαρασκεύασμα έχει περισσέψει σε κομμάτια.

    Χτυπάμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τα μπαχαρικά.

    Προσθέτουμε στο μείγμα μας τις μπανάνες και μία κούπα καρύδια και περιχύνουμε το ψωμί. Αφήνουμε να μουλιάσει για περίπου 20 λεπτά.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

    Βουτυρώνουμε το σκεύος μας.

    Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μείγμα στο σκεύος μας, πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα καρύδια και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθεί στο κέντρο.

    Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

     

    Διαβάστε περισσότερα για το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων και την αντιμετώπισή του στο αφιέρωμα Σώζοντας το φαγητό, σώζουμε το περιβάλλον