• Cryptocurrencies

    Το παραδεισένιο νησί της κοινότητας crypto: Μηδενικοί φόροι, γκολφ και παραθαλάσσιες βίλες

    • Bloomberg

    Anthony Emtman, CEO της Ikigai Asset Management πηγή: Βloomberg


    Το St. Regis Bahia Beach Resort στο Πουέρτο Ρίκο διαθέτει γήπεδο γκολφ και κατοικίες μπροστά στον ωκεανό σε ένα φυσικό καταφύγιο 483 στρεμμάτων, που αναπτύσσεται κατά μήκος των καταγάλανων νερών και του καταπράσινου τροπικού δάσους.

    Ωστόσο, αυτό που το καθιστά πιο ελκυστικό για όσους το επισκέπτονται είναι τα φορολογικά οφέλη που ισχύουν για τους νέους κατοίκους του νησιού.

    Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Anthony Emtman, ο οποίος άφησε πίσω του το Λος Άντζελες και αγόρασε ένα διαμέρισμα στο θέρετρο τον Μάρτιο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ikigai Asset Management είναι πλέον μέρος μιας αναπτυσσόμενης crypto κοινότητας κατά μήκος της βόρειας ακτής του Πουέρτο Ρίκο.

    Ο Emtman και οι συνάδελφοί του οπαδοί των κρυπτονομισμάτων, αποφάσισαν τη διαμονή τους στο νησί προκειμένου να εξασφαλίσουν τεράστια φορολογικά οφέλη.

    Οι επενδυτές με υψηλά κέρδη στις ΗΠΑ πληρώνουν έως και 20% φόρο κεφαλαιουχικών κερδών και έως και 37% φόρο για βραχυπρόθεσμα κέρδη. Στο Πουέρτο Ρίκο δεν πληρώνουν τίποτα. Επίσης, οι εταιρείες που εδρεύουν στην ηπειρωτική Αμερική πληρώνουν 21% ομοσπονδιακό εταιρικό φόρο συν έναν ατομικό κρατικό φόρο, ποσοστό που στο νησί είναι μόλις 4%.

    Ορισμένοι επενδυτές προσφεύγουν σε αυτή τη λύση με μεγάλη ευκολία, ειδικά την ώρα που η εκρηκτική ανάπτυξη της αγοράς crypto συνεχίζεται και οι Δημοκρατικοί πιέζουν για την επιβολή υψηλότερων φόρων στους πλούσιους.

    Η παρουσία των λάτρεις των ψηφιακών νομισμάτων είναι ήδη αισθητή στο μικρό νησί, όπου οι τυχαίες συναντήσεις και οι ευκαιρίες δικτύωσης είναι πολύ συχνές: αυθόρμητα ποτά και δείπνο σε πολυτελή διαμερίσματα, συγκεντρώσεις «Crypto Mondays» σε ξενοδοχεία και εστιατόρια στο Σαν Χουάν.

    Τα funds κρυπτονομισμάτων Pantera Capital και Redwood City Ventures είναι μεταξύ εκείνων που έχουν ιδρύσει γραφεία στο νησί. Η product manager του Facebook, Frances Haugen, είπε πρόσφατα στους New York Times ότι ζει στο Πουέρτο Ρίκο εν μέρει για να είναι με τους crypto φίλους της.

    Ο εκλεγμένος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Eric Adams, πέταξε εκεί τον Νοέμβριο με τον δισεκατομμυριούχο των κρυπτονομισμάτων Brock Pierce για να παραβρεθεί σε δείπνο με τον Κυβερνήτη του Πουέρτο Ρίκο, Pedro Pierluisi.

    Οι φορολογικές ελαφρύνσεις

    Η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο εφάρμοσε τις φορολογικές ελαφρύνσεις το 2012 με την ελπίδα να εμφυσήσει την ταλαιπωρημένη οικονομία του νησιού με μετρητά και να διαφοροποιήσει τη δεξαμενή θέσεων εργασίας του.

    Τα hedge funds άρχισαν σταδιακά να στρέφονται στο νησί, αλλά αυτό που πραγματικά προκαλεί τον καταιγισμό των αφίξεων είναι η πανδημία – η οποία πυροδότησε τη μετατόπιση από τις μεγάλες πόλεις και την υιοθέτηση της απομακρυσμένης εργασίας – καθώς και η πρόσφατη έκρηξη στις αγορές κρυπτονομισμάτων.

    Οι υποστηρικτές των φοροαπαλλαγών το περιγράφουν όχι μόνο ως ώθηση ενός νησιού που είχε βυθιστεί στη χρεοκοπία για περισσότερα από τέσσερα χρόνια – ταλαιπωρημένο από τυφώνες, σεισμούς, ένα πολιτικό σκάνδαλο και την πανδημία – αλλά μια ευκαιρία επανασχεδιασμού.

    Ωστόσο, η ιδέα έχει και τους αρνητές της: Μερικοί από τους νόμους ισχύουν μόνο για νέους κατοίκους, επομένως οι παλιοί νησιώτες δεν επωφελούνται. Ως εκ τούτου, κάποιοι διστάζουν να δεχθούν τη νέα σοδειά πλούσιων κατοίκων, φοβούμενοι ότι οι ροές των εισοδημάτων θα επιδεινώσουν την ανισότητα και θα δημιουργήσουν κοινωνική ένταση. Όπως και να έχει, οι τιμές των ακινήτων ήδη έχουν εκτοξευτεί σε «παράλογα» επίπεδα.

    Κατά τη διάρκεια της τελευταίας μεγάλης ανόδου των κρυπτονομισμάτων το 2017, πολλοί επενδυτές προσπάθησαν να μετακομίσουν στο Πουέρτο Ρίκο προτού η αγορά καταγράψει ρεκόρ και στη συνέχεια καταρρεύσει, είπε ο Giovanni Mendez, δικηγόρος εταιρειών και σύμβουλος όσων μετακομίζουν στο νησί.

    Μέχρι στιγμής φέτος, το Πουέρτο Ρίκο έχει λάβει περισσότερες από 1.200 αιτήσεις – ρεκόρ – μέσω του νόμου Individual Investors Act, ο οποίος απαλλάσσει τους νέους κατοίκους από την καταβολή φόρων επί των υπεραξιών, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου του νησιού.

    Ο αριθμός των κατοίκων της ηπειρωτικής περιοχής των ΗΠΑ που αναζητούν φορολογικές ελαφρύνσεις από το Πουέρτο Ρίκο έχει τριπλασιαστεί φέτος.

    Άλλες 274 εταιρείες έλαβαν έγκριση με βάση το νόμο που αφορά στις Υπηρεσίες Εξαγωγών, ο οποίος προβλέπει συντελεστή εταιρικού φόρου 4% και απαλλαγή 100% στα μερίσματα.

    Και οι δύο εμπίπτουν στον νόμο 60 του Πουέρτο Ρίκο, μια ομάδα φορολογικών ελαφρύνσεων που θεσμοθετήθηκαν μαζί το 2019 για να προσελκύσουν επενδύσεις όχι μόνο από την αγορά crypto, αλλά και από τα χρηματοοικονομικά, την τεχνολογία και άλλους κλάδους.

    Το νησί πραγματοποίησε και την πρώτη  Εβδομάδα Blockchain του Πουέρτο Ρίκο, στις 6 Δεκεμβρίου.

    Τελικά, «το Πουέρτο Ρίκο θα αναγνωριστεί ως πρωτεύουσα blockchain», είπε ο Michael Terpin, ο ιδρυτής της BitAngels, ο οποίος μετακόμισε στο νησί από το Λας Βέγκας το 2016.

    Ζώντας στον παράδεισο

    Οι οπαδοί των κρυπτονομισμάτων εστιάζουν κυρίως σε τρεις περιοχές κατά μήκος της ακτής.

    Υπάρχουν οι απομονωμένες περιοχές, όπως η Bahia, που βρίσκεται 26 μίλια ανατολικά του Σαν Χουάν, και το θέρετρο Dorado Beach με το σήμα Ritz-Carlton, περίπου 23 μίλια δυτικά της πρωτεύουσας. Όσοι αναζητούν έναν πιο αστικό τρόπο ζωής έχουν επιλέξει το Condado, μια πολυτελή γειτονιά και εμπορική περιοχή στο Σαν Χουάν.

    «Υπάρχουν εστιατόρια και καφετέριες και υπάρχει ένα εμπορικό κέντρο», είπε ο Brent Johnson, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης περιουσίας Santiago Capital, ο οποίος μετακόμισε από το Σαν Φρανσίσκο στο Condado τον Μάιο. «Είναι σαν ένα μίνι Μαϊάμι».

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Πουέρτο Ρίκο, ο Johnson μπόρεσε να κάνει επαφές με εταιρείες διαχείρισης πλούτου, private equity και εταιρείες κρυπτονομισμάτων, καθώς και με ανθρώπους από τον τομέα των ακινήτων, των φαρμάκων, της ενέργειας και της γεωργίας.

    «Ένιωθα ότι θα μπορούσα να έρθω εδώ, να κάνω τη δουλειά μου και να είμαι ακόμα συνδεδεμένος με την οικονομική κοινότητα, πολύ περισσότερο από το να πάω κάπου όπως η Χαβάη ή το Μεξικό», είπε.

    Όσο για τη ζωή στη Bahia, «είναι σαν να ζεις σε ένα τροπικό δάσος», είπε ο Emtman της Ikigai. Εκτός από αυτό το τροπικό δάσος, μπορείς να παίξεις τένις,  μπάσκετ, γκολφ, να κάνεις βάρη στο γυμναστήριο ή καγιάκ. Όταν δύει ο ήλιος, αρχίζουν τα ποτά.

     Η έκρηξη της αγοράς ακινήτων

    Η εισροή νέων κατοίκων προκαλεί κύματα στην αγορά ακινήτων, ιδιαίτερα στις τουριστικές κοινότητες.

    Το Dorado έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, με τις τιμές σχεδόν να τριπλασιάζονται, σύμφωνα με την Priscilla Ferrer, μεσίτρια στο Πουέρτο Ρίκο.

    «Είναι παράλογο», επισημαίνει.

    Ο Francisco Diaz Fournier, συν-ιδρυτής της Luxury Collection Real Estate, αναφέρει ότι είναι πλέον σύνηθες να πωλούνται ακίνητα σε τιμές άνω των 20 εκατ. δολαρίων.

    Στη Bahia, οι τιμές ανά τετραγωνικό πόδι έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, σύμφωνα με την Blanca Lopez, ιδρύτρια του Gramercy Real Estate Group και νύφη του κυβερνήτη Pierluisi.

    “Βλέπουμε τιμές στα βόρεια ύψους 3.000 δολαρίων ανά τετραγωνικό πόδι”, είπε, ενώ οι αξίες κατοικιών υψηλής ποιότητας στο Condado είναι περίπου 1.400 έως 1.500 δολάρια ανά τετραγωνικό πόδι, μια αύξηση περίπου 35% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

    Και δεν υπάρχει αρκετό απόθεμα για να ικανοποιήσει τη ζήτηση, καθώς οι αγοραστές συρρέουν στο νησί πιο γρήγορα από όσο μπορούν να κατασκευαστούν πολυτελή σπίτια.

    Από την άλλη πλευρά, καθώς οι πλουσιότεροι εξαπλώνονται σε διάφορα μέρη του νησιού, βλάπτουν τις προοπτικές στέγασης και εργασίας των νησιωτών, δήλωσε ο Raul Santiago-Bartolomei, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πουέρτο Ρίκο.

    «Καθιστά αυτά τα μέρη πιο απρόσιτα για το εργατικό δυναμικό και τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που πραγματικά πρέπει να ζουν κοντά σε αυτές τις περιοχές με τις μεγάλες ευκαιρίες», υποστήριξε.

    Το Πουέρτο Ρίκο δεν είναι το πρώτο που προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις από την κοινότητα crypto και σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο. Η οικονομία του El Zonte, μιας πόλης για σερφ στην  ακτή του Ελ Σαλβαδόρ, λειτουργεί με Bitcoin.

    Ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Nayib Bukele ήταν υπέρμαχος των κρυπτονομισμάτων πολύ πριν αναλάβει καθήκοντα το 2019.

    Φέτος, η χώρα υιοθέτησε το Bitcoin ως εθνικό της νόμισμα και ανακοίνωσε σχέδια για τα πρώτα κρατικά ομόλογα σε Bitcoin.

    Η Πορτογαλία, επίσης, δεν φορολογεί την αγορά ή την πώληση κρυπτονομισμάτων, εκτός εάν είναι η κύρια πηγή εισοδήματος ενός ατόμου.

    Ο Juan Carlos Pedreira, Πορτορικανός επιχειρηματίας των κρυπτονομισμάτων, λέει ότι το αυξανόμενο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα μεταξύ των νεαρών κατοίκων του νησιού, παρέχει μια μοναδική ευκαιρία.

    Εάν δεν το λάβουμε σοβαρά υπόψη, «θα χάσουμε την ευκαιρία να επανασχεδιάσουμε το νησί».

    Διαβάστε ακόμη:

    Γιατί οι δισεκατομμυριούχοι αγκαλιάζουν τα κρυπτονομίσματα – Προσδοκίες και ανησυχίες



    ΣΧΟΛΙΑ