• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Δωρητής των Τόρις ξεπλήρωσε δάνειο 1,5 εκατ. λιρών του πρίγκιπα Άντριου

    • Bloomberg
    Δωρητής των Τόρις ξεπλήρωσε δάνειο 1,5 εκατ. λιρών του πρίγκιπα Άντριου

    Η βασίλισσα και ο πρίγκιπας Άντριου


    Ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές των Τόρις μετέφερε 1,5 εκατομμύρια λίρες στον πρίγκιπα Άντριου, λίγες μέρες αφότου ο πρίγκιπας δανείστηκε παρόμοιο ποσό από ιδιωτική τράπεζα του Λουξεμβούργου, που ελέγχεται από την οικογένεια του επιχειρηματία.

    Ο επιχειρηματίας Ντέιβιντ Ρόουλαντ έστειλε τα χρήματα σε λονδρέζικο λογαριασμό της Banque Havilland SA που ανήκει στον δεύτερο γιο της βασίλισσας, τον Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με δύο άτομα που έχουν γνώση της συναλλαγής και των τραπεζικών εγγράφων που είδε το Bloomberg News. Η συναλλαγή προοριζόταν για την αποπληρωμή δανείου 1,5 εκατομμυρίου λιρών από την Banque Havilland, που είχε πάρει ο πρίγκιπας μόλις 11 ημέρες νωρίτερα.

    Οι συναλλαγές αυτές δίνουν απάντηση σε κάτι προβληματίζει το βρετανικό κοινό εδώ και χρόνια: πώς κατάφερνε ο Άντριου να έχει έναν τόσο πολυτελή τρόπο ζωής με μια σχετικά μέτρια αμοιβή. Εγείρουν επίσης νέα ερωτήματα για πιθανές συγκρούσεις που δημιουργήθηκαν στον αμφιλεγόμενο κοινωνικό κύκλο του πρίγκιπα, στον οποίο περιλαμβανόταν και ο παιδόφιλος χρηματιστής Τζέφρι Έπσταϊν.

    Ο Άντριου, ο οποίος για περισσότερα από δέκα χρόνια άνοιγε πόρτες στον Ρόουλαντ και την οικογένειά του, μπορούσε να δανείζεται χρήματα, παρά τις προειδοποιήσεις της Banque Havilland ότι ο δανεισμός «ξεπερνούσε το ρίσκο που ήθελε να πάρει η τράπεζα», όπως αναφέρεται σε εσωτερική έγγραφο για την παροχή πίστωσης.

    Δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις

    Η τράπεζα σπανίως χορηγούσε δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις σε πελάτες, ανέφεραν πρώην υπάλληλοι. Το συγκεκριμένο, όμως, εγκρίθηκε επειδή «άνοιγε περισσότερες επιχειρηματικές δυνατότητες με τη βασιλική οικογένεια», ανέφερε σημείωμα. «Παρ’ ότι το (αυξημένο) δάνειο είναι ακάλυπτο και χορηγείται αποκλειστικά ενάντια στην αξιοπιστία του αιτούντος, τόσο η θέση του όσο και το γεγονός ότι η μητέρα του είναι ο μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να παρέχουν πρόσβαση σε κεφάλαια για αποπληρωμή, εάν χρειαστεί».

    Το δάνειο που χορηγήθηκε από την Banque Havilland τον Νοέμβριο του 2017, με επιτόκιο 8%, αντικατέστησε μια παλαιότερη διευκόλυνση ύψους 1,25 εκατ. λιρών, η διάρκεια της οποίας είχε επιμηκυνθεί δέκα φορές από το 2015, τελευταία φορά τον Μάρτιο. Ο Άντριου δανείστηκε τις επιπλέον 250.00 λίρες για «έξοδα διαβίωσης».

    Το δάνειο έληγε τον Μάρτιο του 2018, αλλά αποπληρώθηκε πρόωρα με το 1.503.000 λίρες που μεταφέρθηκαν στον πρίγκιπα από εταιρεία που ελέγχεται από την οικογένεια Ρόουλαντ. Σύμφωνα με τα έγγραφα, τα χρήματα δρομολογήθηκαν μέσω ενός λογαριασμού της Banque Havilland που ανήκει στην Albany Reserves Ltd.

    Ο λογαριασμός της Albany Reserves ήταν ένας από τους περίπου 70 λογαριασμούς που άνοιξε η οικογένεια Ρόουλαντ στην Banque Havilland όλα αυτά τα χρόνια, ανέφερε πηγή, υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ο Ντέιβιντ Ρόουλαντ αναφέρεται ως ο διευθυντής της Albany Reserves, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας.

    Αμφιλεγόμενες παρέες…

    «Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά ότι πρέπει να τεθούν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις επιχειρηματικές συναλλαγές του πρίγκιπα Άντριου, όπως και τις σχέσεις τους με αμφιλεγόμενα άτομα» ανέφερε ο Νόρμαν Μπέικερ, πρώην υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης και συγγραφέας βιβλίου για τα οικονομικά της βασιλικής οικογένειας. «Το κοινοβούλιο θα πρέπει να διερευνήσει αυτό το θέμα επειγόντως».

    Εκπρόσωπος του Δούκα της Υόρκης αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τις συναλλαγές. Ο πρίγκιπας Άντριου, ανέφερε ο εκπρόσωπος, «έχει δικαίωμα σε ένα βαθμό ιδιωτικότητας στις απολύτως νόμιμες  προσωπικές οικονομικές υποθέσεις του, για τις οποίες λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα λογιστικά μέτρα και όλοι οι φόροι καταβάλλονται δεόντως».

    Εκπρόσωπος της Banque Havilland είπε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει σχετικά με τους πελάτες της τράπεζας. Ο Ντέιβιντ Ρόουλαντ δεν απάντησε σε email και μηνύματα.

    Ο Ρόουλαντ δεν υπήρξε ποτέ διευθυντής, ούτε είχε εκτελεστικό ρόλο στην τράπεζα, η οποία ανήκει σε δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών που ελέγχονται από την οικογένειά του. Παρά τη δομή, γνώστες λένε ότι δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι ήταν επικεφαλής.

    Ο Άντριου χάρισε λάμψη

    Ο 61χρονος πρίγκιπας, ένατος στη σειρά για τον θρόνο, χάρισε λάμψη στη μικροσκοπική τράπεζα του Λουξεμβούργου που αγόρασε οι Ρόουλαντς το 2009. Τους βοήθησε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πιθανούς πελάτες από τις τάξεις των δικτατόρων και κλεπτοκρατών του κόσμου, ανέφερε το Bloomberg Businessweek αναφέρθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

    Ο πρίγκιπας ήταν επίτιμος προσκεκλημένος στα επίσημα εγκαίνια της τράπεζας. Έβγαλε λόγο όταν οι Ρόουλαντς άνοιξαν υποκατάστημα στο Μονακό το 2012 και έκοψε την κορδέλα σε ένα joint venture με το κρατικό fund του Άμπου Ντάμπι το 2018.

    Όταν ο Άντριου δεν ήταν μαζί τους, ο Ρόουλαντ και ο γιος του συστήνονταν ως επενδυτικοί σύμβουλοι του πρίγκιπα.

    Όταν ο Άντριου πήρε το δάνειο τον Νοέμβριο του 2017, η Banque Havilland βρισκόταν στο μικροσκόπιο της αρμόδιας εποπτικής αρχής του Λουξεμβούργου για πιθανό ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Στην τράπεζα επιβλήθηκε πρόστιμο 4 εκατομμυρίων ευρώ το 2018, ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που είχε επιβάλει ποτέ. Οι παραβάσεις ήταν τόσο σοβαρές ώστε η εποπτική αρχή ενημέρωσε τους τοπικούς εισαγγελείς, οι οποίοι ξεκίνησαν και ποινική έρευνα που παραμένει ανοιχτή.

    Ο Άντριου έχασε όλους τους δημόσιους ρόλους του το 2019 μετά από τηλεοπτική συνέντευξη σχετικά με τη σχέση του με τον Έπσταϊν. Τον περασμένο μήνα, Αμερικανός δικαστής διέταξε τον πρίγκιπα να καταθέσει ενόρκως έπειτα από μήνυση γυναίκας, που ισχυρίζεται ότι είχε στρατολογηθεί από τον Έπσταϊν ως έφηβη και αναγκάστηκε να κάνει σεξ με τον Άντριου, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε.

    Ποιος είναι ο Ρόουλαντ

    Ο Ντέιβιντ Ρόουλαντ, γιος εμπόρου παλιοσίδερων από το Λονδίνο που παράτησε το σχολείο στα 16 του, έβγαλε το πρώτο εκατομμύριο λίρες στα 20 του αγοράζοντας και πουλώντας ακίνητα. Αργότερα μετακόμισε σε εταιρείες ναυτιλίας, ξυλείας και χημικών, προτού δημιουργήσει ένα οικογενειακό γραφείο, το οποίο ισχυρίστηκε ότι διαχειριζόταν 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τα δικά του χρήματα και από τα χρήματα των φίλων του.

    Ο Ρόουλαντ έχει δωρίσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια λίρες στο Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας.

    Το 2010, ο Ντέιβιντ Κάμερον, τότε πρωθυπουργός, επέλεξε τον Ρόουλαντ ως ταμία του κόμματος, τη θέση του επικεφαλής για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, αλλά παραιτήθηκε πριν αναλάβει τη θέση μετά από δημοσιεύματα σχετικά με τις επιχειρηματικές του συναλλαγές και την υπεράκτια φορολογική κατάσταση.

    Ο Ντέιβιντ και ο Τζόναθαν Ρόουλαντ και οι σύζυγοί τους είχαν καθίσματα στην πρώτη σειρά στον γάμο της μικρότερης κόρης του Άντριου, της πριγκίπισσας Ευγενίας, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Elon Musk: Ο δισεκατομμυριούχος χλευάζει τον γερουσιαστή Bernie Sanders στο Twitter

    George Soros: Τα τέσσερα νέα στοιχήματα του δισεκατομμυριούχου επενδυτή



    ΣΧΟΛΙΑ