• Πολιτισμός

    Πριν τελειώσουν οι Αλκυονίδες μέρες – Έκθεση για την περιβαλλοντική κρίση 

    Έργο της Λίνα Ριζκάλα


    Μια έκθεση για τις Αλκυονίδες μέρες, αυτές που εξακολουθούν να εμφανίζονται ετησίως σε πείσμα της κλιματικής αλλαγής, που τείνει να ισοπεδώσει / ενοποιήσει τις εποχές του χρόνου -μαζί με όλα τα άλλα φυσικά- οργανώνεται από την ARC – Art Revisited Collective και τον Πάρη Καπράλο, ιδρυτή και επιμελητή της στις 16 Σεπτεμβρίου στην Chili Art Gallery.

    «Πριν τελειώσουν οι Αλκυονίδες μέρες» είναι ο τίτλος της, σχηματικός φυσικά, αφού με αφορμή το κλιματικό αυτό φαινόμενο ο στόχος των καλλιτεχνών που συμμετέχουν είναι να συμβάλουν στον αναστοχασμό των αξιών και των καθημερινών πρακτικών μας, που θα οδηγήσουν σε ένα συμβιωτικό μοντέλο ύπαρξης στην ανθρώπινη κοινωνία.

     Πρόκειται για μία έκθεση περιβαλλοντικού προβληματισμού, που περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, γλυπτικής, κατασκευές, εικαστικό αντικείμενο και εγκαταστάσεις. Κατά μεγάλο μέρος της είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας καλλιτεχνών της συλλογικότητας ARC – Art Revisited Collective με ανεξάρτητους εικαστικούς δημιουργούς, που δούλεψαν μαζί για περισσότερο από έναν χρόνο με συντονιστή τον Πάρη Καπράλο, ώστε να παρουσιάσουν ο καθένας με την δική του οπτική έργα που ανταποκρίνονται στο συγκεκριμένο θέμα.

    Εργο της Λίνα Ριζκάλα

    Όπως λέει άλλωστε ο κ. Καπράλος «είναι καλό να γνωρίζουμε το πρόβλημα στις πραγματικές διαστάσεις του, πριν σπεύσουμε να το λύσουμε. Είναι καλό να το λύσουμε, πριν αναιρέσει την ζωή μας. Είναι καλό να αναθεωρήσουμε τους όρους της ζωής μας, πριν επιφέρουμε αμετάκλητα ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον μας. Είναι σημαντικό να κοιτάξουμε το ‘τέρας’ κατάματα, πριν τελειώσουν (και) οι Αλκυονίδες Μέρες»…

    Και είναι πραγματικά εύστοχη η επιλογή των Αλκυονίδων ημερών, καθώς, όπως επισημαίνει και ο ίδιος αποτελούν μία σταθερά (επί του παρόντος) για το ελληνικό κλίμα.

    Εργο της Ελένης Τσοτσορού

    Ένα μετεωρολογικό φαινόμενο δηλαδή, που καταγράφεται από τον 5ο και 4ο π.Χ. αιώνα -προφανώς υπήρχε και προγενέστερα-, κατά το διάστημα 15 Ιανουαρίου με 15 Φεβρουαρίου, ως ένα από τα ελάχιστα κλιματολογικά μοτίβα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

    Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Σπύρος Ρωμάνος, Ελένη Τσοτσορού, Φώτης Κλογέρης (υπογραφή: Foti Kllogjeri), Διονυσία Αγγελοπούλου (Weaverbird Project), Μυρτώ Τζάκη, Λίνα Ριζκάλα, Τάσος Αλεξανδρόπουλος, Μαρία Σταμάτη, Βερόνικα Κωνσταντίνου, Αθανασία Τσάτσου, Δημήτρης Καπετάνου, Αλέξανδρος Καπετάνου και Σοφία Παπαθανάση.

    Έργο της Αθανασίας Τσάτσου

    Να σημειωθεί εξάλλου, ότι η συλλογικότητα ARC -Art Revisited Collective  που ιδρύθηκε το 2018  από εικαστικούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και τη Κύπρο παρουσιάζει ποικιλία δράσεων, διοργανώνει δικές της εκθέσεις, συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις και κατά καιρούς συνεργάζεται με άλλους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

    Το project κι η έκθεση εντάσσονται στη διαρκή πρωτοβουλία Artists4Art (Facebook (@artists4art  www.facebook.com/artists4art) .

    Info:

    Chili Art Gallery: Δημοφώντος 13-15, Θησείο

    Έκθεση: Πριν τελειώσουν οι Αλκυονίδες μέρες

    Διάρκεια: 16 ως 25 Σεπτεμβρίου

    Διαβάστε ακόμη:

    Το αρχαίο κάλλος ως υπέρτατη ομορφιά. Έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης



    ΣΧΟΛΙΑ