• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μικτά πρόσημα για τα futures εν αναμονή των ανακοινώσεων Fed

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Μικτή εικόνα παρουσιάζουν τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street λίγο πριν το άνοιγμα της Τετάρτης, με τους επενδυτές να περιμένουν με αγωνία τις ανακοινώσεις από τη συνεδρίαση της Federal Reserve σήμερα το απόγευμα, αν και απ’ ότι εκτιμάται δεν αναμένεται να προκύψουν σημαντικές αλλαγές

    Με πτώση έκλεισαν την συνεδρίαση της Τρίτης οι βασικοί δείκτες, με τον Dow Jones να τελειώνει στις 34.299,33 μονάδες, με πτώση -0,27%, ο S&P 500 στις 4.246,59 μονάδες, με πτώση -0,20% ενώ ο Nasdaq στις 14.072,86 μονάδες, με πτώση -0,71%. Η αγορά δεν αναμένει να υπάρξει άμεσα μια αλλαγή στη πολιτική της FED ως προς τα βασικά επιτόκια. Ωστόσο θεωρούν πως η άνοδος του πληθωρισμού ενδέχεται να ανοίξει τις συζητήσεις για μελλοντικές κινήσεις που θα αφορούν αρχικά το πρόγραμμα μηνιαίων αγορών ομολόγων και πιθανών μια αλλαγή του χρονοδιαγράμματος για την αύξηση των βασικών επιτοκίων, ταχύτερα από την σημερινή πρόβλεψη.

    Την Τρίτη το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) κατέγραψε άνοδο 0,8% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο (έναντι 0,6% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο), ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψε άνοδο 6,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, έναντι 6,2% τον Απρίλιο.

    Το βλέμμα των αγορών και όχι μόνο είναι στην συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν στη Γενεύη. Σκοπός της συνάντησης, που δεν αποκλείεται να διαρκέσει και πάνω από τέσσερις ώρες, είναι η άμβλυνση των εντάσεων στις διμερείς σχέσεις, που έχουν φτάσει στο ναδίρ το τελευταίο διάστημα. Παρόντες στην συνάντηση οι δύο υπουργούς εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ. Στις πρώτες δηλώσεις του ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του για την «πρωτοβουλία να συναντηθούν», λέγοντας του: «Ξέρω ότι είχατε ένα μακρύ ταξίδι και πολλή δουλειά». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχουν ακόμα αρκετά ζητήματα που έχουν συσσωρευτεί, τα οποία απαιτούν τη σύνοδο υψηλότατου επιπέδου και ελπίζω ότι η συνάντηση μας θα είναι παραγωγική». Ο Μπάιντεν πρότεινε να εστιάσουν σε ζητήματα «κοινού ενδιαφέροντος». Η επικεφαλής διεθνής ανταποκρίτρια του CNN, Κλαρίσα Γουόρντ, ανέφερε ότι σε μια σύνοδο κορυφής, όπως αυτή, «όλοι κοιτούν τις λεπτομέρειες στη γλώσσα του σώματος και στο ποιος υποχωρεί και ποιος κερδίζει». Ωστόσο ανέφερε ότι καλό θα ήταν να «κλείσουν την πόρτα στους δημοσιογράφους», ώστε να έχουν έναν εποικοδομητικό διάλογο. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών, μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, και η ατζέντα της είναι ευρεία. Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η Μόσχα διατηρούν χαμηλές προσδοκίες για την έκβαση της συνάντησης.

    Στις εταιρικές ειδήσεις, η μετοχή της Oracle αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο σήμερα αφού τα έσοδα και τα κέρδη της εταιρίας ξεπέρασαν τις προβλέψεις. Τα καθαρά κέρδη της Oracle ανήλθαν σε 4,03 δισ. δολ. ή 1,37 δολ. ανά μετοχή από 3,12 δισ. δολ. ή 99 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν 8% στα 11,23 δισ. δολ. για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου. Ωστόσο η μετοχή πέφτει στην προσυνεδριακές συναλλαγές κατά 5%, καθώς η Oracle προέβλεψε ότι τα κέρδη του τρέχοντος τριμήνου θα είναι κάτω από τις εκτιμήσεις.

    ΑΜC και GameStop χάνουν λίγο πριν το άνοιγμα 2%, ενώ ήπια ανοδικές είναι οι μετοχές των Facebook, Amazon, Microsoft, Netflix και Apple. Η μετοχή της Moderna δέχεται πιέσεις 0,8%, παρά το γεγονός ότι η εταιρία δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αγοράσει επιπλέον 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου. Οι ΗΠΑ έχουν πλέον παραγγείλει συνολικά 500 εκατ. δόσεις εμβολίου Moderna μέχρι σήμερα, με 110 εκατ. να έχουν οριστεί για παράδοση το τέταρτο τρίμηνο και 90 εκατομμύρια να παραδίδονται το πρώτο τρίμηνο του 2022.

    Στο κλίμα αυτό, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones χάνουν 0,06%, του S&P 500 κερδίζουν ήπια 0,01% ενώ του τεχνολογικού Nasdaq προσθέτουν 20 μονάδες ή 0,14%.



    ΣΧΟΛΙΑ