• Business

    ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Τι σημαίνει το μέρισμα σε μετοχές Cenergy και οι υπεραξίες για τη Viohalco

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γιάννης Στασινόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Viohalco (ΕlvalHalcor)


    Με τις μεγάλες υπεραξίες και προοπτικές της Cenergy ενισχύεται η Viohalco με τη χθεσινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ που επέλεξε να δώσει το μέρισμα του 2020 στους μετόχους  κυρίως σε μετοχές Cenergy και λιγότερο σε μετρητά. Ταυτόχρονα, με την επιλογή αυτή η Cenergy αυξάνει το free float με επιπλέον 2% του μετοχικού της κεφαλαίου και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ εξοικονομεί 85 εκατ. ρευστότητα.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία από τα 90.867.433 ευρώ που είναι το σύνολο των προς διανομή κεφαλαίων για το 2020 στους μετόχους της, μόνο τα 5,628 εκατ. θα διανείμει σε μετρητά (ή 0,015 ευρώ ανά μετοχή) και το υπόλοιπο μέρος του μερίσματος θα το δώσει σε μετοχές Cenergy.

    Μάλιστα η τιμή απόκτησης των μετοχών της Cenergy υπολογίστηκε με βάση το μέσο όρο του τελευταίου εξαμήνου, δηλαδή χαμηλότερα από τη σημερινή της τιμή που είναι 2,5 ευρώ.

    Με την κίνηση αυτή η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ μηδενίζει τη συμμετοχή της -25%- που διαθέτει στη Cenergy. Η Viohalco που είναι ο κατά 91,44% μέτοχος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα αποκτήσει το 23% από το 25%των μετοχών της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ  στη Cenergy που δίνονται ως μέρισμα.

    Οι υπόλοιπο μέτοχοι της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ που θα μοιραστούν το 2% της Cenergy, όπως και η Viohalco που λαμβάνει το 23%, από την απόφαση αυτή της εισηγμένης είναι απόλυτα κερδισμένοι. Και αυτό γιατί έχουν την ευχέρεια αν θέλουν να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους σε καλύτερη τιμή από την τιμή που τις απέκτησαν μέσω του μερίσματος (αφού η μετοχή της Cenergy σήμερα είναι αυξημένη σε σχέση με το μέσο όρο του εξαμήνου). Αν πάλι θέλουν να κρατήσουν τις μετοχές, πιθανώς θα εξασφαλίσουν ακόμη μεγαλύτερη απόδοση, αφού οι προοπτικές της Cenergy είναι πολύ θετικές για το 2021 τόσο από τα έργα ενεργειακής μετάβασης και καλωδίων όσο και από τους αγωγούς.

    Έτσι η Cenergy αυξάνει τη διασπορά και την εμπορευσιμότητα της μετοχής της, αφού επιπλέον 2% περνά από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στο free float.

    Την ίδια στιγμή με την κίνηση αυτή, η EΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ εξοικονομεί άμεσα ρευστότητα 85 εκατ. ευρώ που, αντί να μοιραστούν ως μέρισμα, παραμένουν στην εταιρεία.

    Ταυτόχρονα, η Viohalco αποκτώντας άμεσα το 23% της Cenergy, που μέχρι σήμερα το διέθετε μέσω της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχει αμεσότερα πρόσβαση στην εταιρεία. Στη Cenergy η συμμετοχή της Viohalco είναι 81,7% από το οποίο το 23% ήταν μέσω της ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, ποσοστό το οποίο επίσης πλέον θα ελέγχει άμεσα. Και ενδεχομένως θα μπορεί να το ανταλλάξει ή να το διαθέσει αποκτώντας η Viohalco ως holding το όποιο πλεονέκτημα.

    Η μεγάλη υπεραξία της Cenergy

    Ερμηνεύοντας τη σκοπιμότητα της επιλογής της ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, κύκλοι της αγοράς, δίνουν έμφαση στη μεγάλη υπεραξία της Cenergy και της προοπτικής της. Μιας προοπτικής που οδηγεί την εταιρεία σε ολοένα και υψηλότερες αποτιμήσεις εν όψει των μεγάλων νέων έργων που αναμένει να αναλάβει και της μεγάλης ανάπτυξης των κλάδων στους οποίους δραστηριοποιείται που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση και την αύξηση των  έργων σε πλωτά αιολικά και διασυνδέσεις.

    Ταυτόχρονα, η Cenergy στη σημερινή συγκυρία είναι ανοιχτή σε στρατηγικές συνεργασίες με κάποια από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου της (Prysmian, Nexans, NKT) με στόχο την επέκτασή της σε νέες μεγάλες και απρόσιτες για αυτή αγορές.

    Μπορεί η συμφωνία με την Nexans πριν έξι περίπου μήνες να μην ολοκληρώθηκε, όμως η απόφαση για ανάπτυξη με στρατηγική συνεργασία δεν έχει εγκαταλειφθεί, σε μια εποχή που οι ευκαιρίες ανά τον κόσμο για το αντικείμενο της εταιρείας είναι πολλές.

    Με το 82% των μετοχών της εταιρείας άμεσα στη Viohalco, η για πολλούς υψηλή τιμή της Viohalco αποκτά μεγαλύτερες υπεραξίες, μέσα από τη δυναμική και τις επόμενες κινήσεις που ετοιμάζει η Cenergy.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ