• Business

    Χαμηλές οι προσδοκίες των παρόχων για την ανάπτυξη της συνδρομητικής τηλεόρασης από την αναστολή του τέλους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Ως μια θετική εξέλιξη χαρακτηρίζεται από τους παρόχους η αναστολή για ένα έτος του τέλους της συνδρομητικής τηλεόρασης (10% επί του μηνιαίου λογαριασμού) ωστόσο, στελέχη τους σημειώνουν ότι δεν αναμένουν παρά μόνον μια περιορισμένη συμβολή του μέτρου στην περαιτέρω ανάπτυξη της υπηρεσίας.

    Βεβαίως, οι καταναλωτές θα επωφεληθούν, ενώ διορθώνεται μια «αδικία» καθώς το τέλος αυτό που επιβλήθηκε από 1/6/2016 για δημοσιονομικούς λόγους δεν αφορά τα ξένα δίκτυα όπως είναι το Netflix το οποίο, όπως εκτιμάται, έχει πλέον κατακτήσει ένα σημαντικό μερίδιο και στη χώρα μας.

    Για το υπουργείο Οικονομικών η επιλογή της αναστολής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης σημαίνει μια απώλεια εσόδων της τάξεως των 26 εκατ. ευρώ ετησίως. Είναι μάλλον το λιγότερο «κακό». Πάγιο αίτημα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων είναι η κατάργηση των τελών στην τηλεφωνία και ειδικά στην κινητή. Ο φόροι στην κινητή είναι από τους υψηλότερους στο κόσμο. Όμως, τα ετήσια έσοδα από το τέλος στην κινητή τηλεφωνία είναι περί τα 218 εκατ. και από τη σταθερή 76 εκατ. ευρώ, ως εκ τούτου δύσκολα θα ληφθεί απόφαση για κατάργησή τους παρότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας.

    Ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης είναι η Cosmote με 563.197 συνδρομητές (στοιχεία 1ου εξαμήνου 2020). Η Forthnet – Nova αναφέρει 341.883 συνδρομητές λιανικής (τελευταία επίσημα στοιχεία τέλος 2019) αλλά σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι συνδρομητές της στην Κύπρο.

    Η πορεία της Nova είναι πτωτική τα τελευταία χρόνια (το 2015 είχε 509.088 συνδρομητές στην τηλεόραση). Αντίθετη πορεία έχει διανύσει η Cosmote η οποία το 2015 είχε 377.548 συνδρομητές τηλεόρασης. Η Wind έχει δημοσιοποιήσει ότι στο 6μηνο φέτος είχε 72.000 συνδρομητές τηλεόρασης και η Vodafone 138.000.

    Συνολικά σήμερα η αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης (από τις ελληνικές εταιρείες που δίνουν τα σχετικά στοιχεία) κινείται στην περιοχή του 1,1 εκατ. Εκτιμάται ότι υπάρχουν και 450 χιλ. συνδρομές στο Netflix, με σημαντικό αριθμό καταναλωτών και έχει π.χ. Cosmote, παράλληλα με Netflix. Το παγκόσμιο δίκτυο δεν ανακοινώνει τους συνδρομητές του σε κάθε χώρα.

    Βάσει των στοιχείων της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) στο τέλος του 2019 οι συνδρομητές υπηρεσιών τηλεόρασης (από τα ελληνικά δίκτυα) ήταν 1.070.922. Από αυτούς οι 327.913 είχαν την υπηρεσία της τηλεόρασης σε συνδυασμό με την σταθερή τηλεφωνία και το internet (πακέτο 3play) και 102.255 σε συνδυασμό και με την κινητή (4play). Μόνον την υπηρεσία της τηλεόρασης είχαν 640.721.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ