ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έχουν εξαντληθεί σχεδόν όλα τα εισιτήρια από τις μουσουλμανικές χώρες προκειμένου να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Ιουλίου για την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία. Κατά εκατοντάδες συρρέουν από όλη την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να δουν και να φωτογραφηθούν μπροστά στην Αγία Σοφία, μετά την απόφαση για μετατροπή της σε τζαμί και να προσευχηθούν έστω στον προαύλιο χώρο της.
Δεν αλλάζει όνομα η Αγία Σοφία
Σε συνέντευξή του στο κανάλι «Α Χαμπέρ», ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, διαβεβαίωσε ότι δεν θα αλλάξει το όνομα της Αγίας Σοφίας, καθώς και το 1453 αποκαλείτο «Μεγάλο Τζαμί Αγίας Σοφίας», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν προσκλήσεις για άτομα VIP στην πρώτη προσευχή που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου. Υποστήριξε ακόμη ότι με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα σταματήσει και η κατάρα του Μωάμεθ του Πορθητή, σύμφωνα με την οποία όσοι χρησιμοποιούν την Αγία Σοφία πέρα του σκοπού για τον οποίο ετάχθη είναι καταραμένοι.«Μακάρι αυτή η απόφαση να σταματήσει αυτή την κατάρα που βαραίνει αυτό το έθνος» ανέφερε ο Αλί Ερμπάς.
Όσον αφορά στο κατά πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού στις 24 Ιουλίου, που όλοι θα σπεύσουν να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία, διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί η κοινωνική απόσταση και η χρήση μάσκας εντός του μνημείου.
Πώς θα μετατραπεί σε τζαμί
Νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις αλλαγές που θα γίνουν μέσα στην Αγία Σοφία, προκειμένου να μετατραπεί σε τζαμί.
- To 14 χιλιάδων τ.μ. χαλί είναι έτοιμο – Η παραγγελία είχε δοθεί από τον Ιούνιο και το πλήρωσε η ίδια η τουρκική προεδρία.
- Σύμβολα που δεν πρέπει να βρίσκονται εντός της Αγίας Σοφίας επειδή δεν θα συνάδουν με την λειτουργία της ως τζαμί θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν αλλού.
- Θα διοριστούν 2 ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες – Βασικό κριτήριο η… καλή φωνή.
- Επί 24 ώρες θα ακούγονται στίχοι από το κοράνι μέσα στο μνημείο
- Η Αγία Σοφία θα είναι κάθε μέρα ανοιχτή και για τις 5 προσευχές.
- Τα ψηφιδωτά θα μπορούν να τα βλέπουν συγκεκριμένες ώρες οι τουρίστες, οι οποίοι θα μπαίνουν ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο.
- Για τους επισκέπτες θα υπάρξουν ειδικές διευθετήσεις ώστε να μην μπορούν να πλησιάζουν το σημείο που θα γίνεται η μουσουλμανική προσευχή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Απίστευτο: H CAF ανέτρεψε το αποτέλεσμα του τελικού στο Κόπα Άφρικα – Νικητής το Μαρόκο, τιμωρήθηκε η Σενεγάλη
- Στάσσης, Σιάμισιης, Τζαννετάκης, Καρύδας (Bloomberg): Πώς διαμορφώνονται οι ενεργειακές ισορροπίες με την κρίση στη Μέση Ανατολή
- Στη Βουλή η δεύτερη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Ποιοι βουλευτές είναι στο φάκελο;
- Τηλεπικοινωνίες-Τεχνολογία: Επενδύσεις άνω των €1,3 δισ. το 2025
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.