• Οικονομία

    Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Fitch: Αυτές είναι οι 7 θετικές παράμετροι προς την επόμενη αναθεώρηση

    Michele Napolitano, Senior Director Europe, Fitch Ratings


    Μια σειρά από θετικές παραμέτρους (positive sensitivities) που λαμβάνει υπόψιν της η Fitch εν όψει της αναθεώρησης της αξιολόγησης της χώρας που θα γίνει στις 24/7,  απαρίθμησε ο Μichele Napolitano, Senior Director Europe στην Fitch Ratings, μιλώντας στην  τηλεδιάσκεψη που  διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) (European Semester e-Conference on Greece: Stimulating a recovery through investments, digital transformation and green economy).

    Fitch: Θα έχετε άνοδο όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα

    Ο Μichele Napolitano, σημείωσε επίσης ότι η οικονομία της χώρας θα έχει ορατή ανοδική πορεία όταν παρέλθει η κρίση της πανδημίας και επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

    Τόνισε ότι στην προηγούμενη αναθεώρηση η Fitch διατήρησε την  πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο ΒΒ  παρότι είχε γίνει το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού, καθώς η πολιτική σταθερότητα  είχε οδηγήσει στην αναβάθμιση της χώρας.  Όπως είπε αυτό επιβεβαιώθηκε κατά την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Αντίθετα τον Απρίλιο, άλλαξε το outlook από θετικό σε σταθερό και αυτό αντανακλούσε τις συνέπειες της πανδημίας στην ελληνική οικονομία αφού τόσο η ναυτιλία όσο και ο τουρισμός επηρεάζονται σημαντικά με άμεση επίπτωση στο ΑΕΠ της χώρας.  Η αβεβαιότητα για την έκταση της ύφεσης φέτος και τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν  βέβαιο ότι θα επιδείνωναν την εικόνα των οικονομικών δεικτών, σημείωσε. Με τον ίδιο τρόπο αναθεωρήθηκαν σε σταθερά τα  outlook σε όλες τις δυτικές οικονομίες και αυτό, όπως εξήγησε,  σήμαινε ότι το διάστημα που θα ακολουθούσε δεν αναμενόταν θετική αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.

    Μιλώντας για το μέλλον, απαρίθμησε μια σειρά από θετικές παραμέτρους που λαμβάνουν υπόψιν τους τα μοντέλα στα οποία βασίζεται η Fitch,  μια σειρά από λόγους, για τους οποίους πλέον αναμένεται άνοδος της ελληνικής οικονομίας, όταν παρέλθει η κρίση της πανδημίας.

    “Στη Fitch είμαστε σίγουροι ότι όταν η κρίση Covid τελειώσει και επιστρέψουμε σε κάποιο είδους οικονομικής κανονικότητας αυτή η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου θα οδηγήσει στην εφαρμογή πολιτικών στον οικονομικό τομέα που θα φέρουν ενίσχυση στην επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενίσχυση των σχέσεων  με τους πιστωτές και όλα αυτά θα φέρουν την αύξηση του ΑΕΠ.

    Οι θετικές παράμετροι που υπολογίζουν στο μοντέλο αξιολόγησης για την Ελλάδα είναι:

    1.Η πολιτική σταθερότητα όπως εξήγησε είναι πολύ σημαντική γιατί φέρνει αποτελεσματική διακυβέρνηση και δυνατότητα για μεταρρυθμίσεις.

    “Πριν την πανδημία υπήρχε μαι σταθερή βελτίωση στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας γιατί γίνεται αυξάνεται συνεχώς η πολιτικής της σταθερότητα κάτι σημαίνει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης που ευκολότερα θα μπορεί να προχωρήσει σε  δομικές μεταρρυθμίσεις.

    2.Η βελτίωση στην διακυβέρνηση οδηγεί σε βελτίωση των world bank δεικτών και είναι σημαντική θετική παράμετρος  στο μοντέλο αξιολογήσεων” σημείωσε.

    3. Βλέπουμε βελτίωση της πορείας του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, μετά την πανδημία, που θα στηρίζεται στις δομικές μεταρρυθμίσεις, και αυτό είναι μια θετική παράμετρος  που λαμβάνουμε υπόψιν στην αναθεώρηση.

    4. Επίσης επικεντρωνόμαστε στα μακροοικονομικά δεδομένα και η αύξηση του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα είναι άλλη μια θετική παράμετρος.

    5. Η Ελλάδα όταν μπήκε στην πανδημία, είχε πλεονεκτική θέση: Πρωτογενές πλεόνασμα, σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας, και  πολύ χαμηλές μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες λόγοι που η χώρα βρισκόταν σε μια πορεία βελτίωση των αξιολογήσεων, που ακόμη και αν ανακόπηκε από την πανδημία, ακόμη αφήνει θετικά  περιθώρια στο σημερινό επίπεδο αξιολόγησης.

    6. Η πορεία του τραπεζικού τομέα, επίσης λαμβάνεται υπόψιν και σημείωσε ότι ενώ πριν την πανδημία ο ρυθμός μείωσης των NPL ήταν ικανοποιητικός, ενδεχομένως τώρα θα προκύψουν κάποιες καθυστερήσεις. Ωστόσο τόνισε ότι η αναβάθμιση της Eurobank από τη Fitch επειδή πέτυχε τους στόχους μείωσης των NPL, αποτελεί θετικό παράγοντα στην αποτίμηση του τραπεζικού τομέα, και επομένως άλλη μια θετική παράμετρο στη συνολική αξιολόγηση τη χώρας.

    Στα θετικά του τραπεζικού τομέα και οι θεσμικές αλλαγές που αφορούν τη Φερεγγυότητα και το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

    7. Τέλος τόνισε ότι το Νext Generation EU Fund με τα κεφάλαια τα οποία θα στηρίξει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, στηρίζει της αξιολογήσεις όλων των ευρωπαϊκών οικονομιών. Η Ελλάδα που είναι από τις χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο, σύμφωνα με τα νούμερα που μέχρι σήμερα έχουν γίνει γνωστά, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη, εφόσον τα κεφάλαια επενδυθούν σωστά και αποδώσουν στην οικονομία.

    Το σημαντικότερο όλων τόνισε, είναι όμως, πώς θα αξιοποιηθούν τα κεφάλαια αυτά και τι επίδραση θα πετύχουν να φέρουν στην οικονομία κάθε χώρας. Θα μπορέσει το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα να τα καταφέρει;

    Να εντοπίσει τα σχέδια που θα φέρουν ανάπτυξη και να τα υλοποιήσει αποτελεσματικά σε σύντομο χρόνο;

    Η χρήση των κεφαλαίων και η αποτελεσματικότητά τους  να αναπτύξουν την οικονομία, θα είναι μια σημαντική παράμετρος στις μελλοντικές μας αξιολογήσεις”, κατέληξε.

    Μεγάλο το στοίχημα, θετικές οι προσδοκίες

    Στη συζήτηση συμμετείχαν τέλος ο , ο Ν. De Michelis, επικεφαλής Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιφερειακές πολιτικές (είπε ότι στην Ελλάδα θα εισρεύσουν γιγαντιαία κεφάλαια την προσεχή τριετία και το θέμα είναι το να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά, άμεσα και σε βιώσιμα projects) και ο D. Detter, επενδυτικός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος της Stattum Holdings τόνισε ότι η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα θα φέρει έσοδα στο Δημόσιο και αναφέρθηκε στις κρυμμένες αξίες της χώρας που αποτελούν οι δημόσιες επιχειρήσεις και η τεράστια δημόσια ακίνητη περιουσία.

    ‘Ελληνες και ξένοι αξιωματούχοι   συμφώνησαν ότι το μεγάλο στοίχημα ωστόσο, για την επιτυχία της ανάπτυξης είναι η στρατηγική διαχείριση και η υλοποίηση του ελληνικού σχεδίου για την ανάκαμψη, με τέτοιο τρόπο ώστε τα κεφάλαια να διαχυθούν στην πραγματική οικονομία, ενεργοποιώντας παραγωγικές επενδύσεις και αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας.



    ΣΧΟΛΙΑ